SAMI NA ZELENOME TJEDNU

Na najvećem svjetskom sajmu prehrane i poljoprivrednih proizvoda u Berlinu i ove su godine tek tri hrvatske tvrtke i to bez potpore hrvatskih institucija  – Đanić, Obrt za tradicionalnu proizvodnju rakije i drugih alkoholnih pića, TERA d.o.o. i OPG Filip Đanić.

prilog: Hrvatski glas Berlin/ S.B

Berlin/ Konferencijom za novinare, svečanim večernjim otvaranjem, te prvim danom otvorenim za javnost, u petak je svoja vrata otvorio ovogodišnji, 88. po redu Zeleni tjedan, najveći svjetski sajam prehrane i poljoprivrednih proizvoda i omiljeni sajam posjetitelja. Zeleni tjedan traje do nedjelje 28. siječnja.

U potrazi za informacijom kako će se Hrvatska ove godine predstaviti na Zelenom tjednu, dobih odgovor: “Kao i prošle godine”. Ako je tako, mislim, onda ništa od državnog predstavljanja jer su prošle godine boje Hrvatske na ovom sajmu branile tri tvrtke, samostalno i o svom trošku i bez potpore državnih, gospodarskih, poljoprivrednih, prehrambenih ili turističkih institucija.

Uvjeriti se kakvo je ove godine hrvatsko predstavljanje zaputih se na Zeleni tjedan u prijepodnevnim satima netom prošloga petka. U ulici ispred ulaza u sajamske prostore događa se upravo (narod), štrajk, domonstracije poljoprivrednika (s porukama poput: “Bez nas poljoprivrednika bi tvoj tanjur bio prazan” i “Nicht vergessen, wir sorgen für Essen”) pa je toga dana tek šetačima bilo moguće proći i normalno doći do Sajma sa strane Masurenallee. A unutra, uobičajena živost. Prvi je dan pa se gužve tek očekuje. Prava prigoda za razgledati i fotografirati.

U dvorani 11.2, uz postave Poljske, Bugarske, Moldavije, Češke i ine, i onaj je na kojemu stoji KROATIEN. I stvarno, oni koji mi rekoše kako je sve “isto kao i prošle godine”, nisu pogriješili. Barem ne što se tiče sudionika i državne potpore.

Naime, na postavima 108 i 109 svoje su proizvode na 88. po redu najvećem sajmu prehrane i poljoprivrednih proizvoda izložile tri slavonske tvrtke: Đanić, obrt za tradicionalu proizvodnju rakije i drugih alkoholnih pića, vlasnika Gorana Đanića, TERA d.o.o, vlasnice Tanje Žitnjak koja se bavi proizvodnjom i preradom lješnjaka i OPG Filip Đanić koja proizvodi i prerađuje lješnjake i sokove od aronije. I to sve bez ikakve državne potpore ili sudjelovanja poljoprivredne komore ili Ministarstva gospodarstva.

Sami su, kao i prošle godine, iznajmili prostor na sajmu te očekuju i nadaju se u narednim danima, za trajanja sajma, ostvariti koji koristan poslovni kontakt ali i načiniti prodajni obrt koji će biti dovoljan pokriti visoke troškove prostora, projevoza i boravka. Što neće biti nimalo lako jer konkurencija na Zelenom tjednu je velika. Izlaže oko 1400 izlagača iz 60 država i svi privlačnim štandovima i proizvodima, uz nazočnost brojnih držvnih uglednika, nude i privlače posjetitelje. A njih je već za ovaj prvi vikend bilo preko stotinu tisuća.

Goran Đanić: “Petanesti puta smo ovdje, drugi puta samostalno, bez potpore hrvatskih institucija. Imamo zajedno oko 60 kvadrata na sajmu. Atmosfera je kod nas uvijek dobra, na štandu je veselo. Očekivanja su dobra, uvijek očekujemo nešto novo,  nove kontakte, poslovne veze. Iskustvo od prošle godine je dobro, isplatilo se ali ovo je dosta velika investicija u svakom slučaju. Ići ćemo još jednu godinu ovako samostalno ali ako ne bude nikakve državne potpore, ne znam kako dalje.”

Što reći? Možda (još jednom!) ponoviti izjavu Luke Burulovića, predsjednika Hrvatske gospodarske komore iz 2020. godine kad smo bili zemlja domaćin ovog sajma i sve je prštalo od hrvatskih sudionika, političara, ponude i najava: “Prvi službeni nastup Hrvatska je imala 1993. i do danas je ona službeno nastupila 22 puta. Svako toliko došlo je do nekog prekida pa stoga kronologija njenih nastupa izgleda ovako: 1993. – 1999. /2003. – 2011. / 2013. – 2014. /2016. – 2019. Kad nije bilo službenog nastupa, onda su domaće snage, hrvatske gastarbajterske i njihovi njemački poslovni partneri, pod hrvatskom zastavom izlagali ono što su od jela i pića nudili i u svojim dućanima i po svojim restoranima…”

Dakle, Hrvatska je bila zemlja domaćin 2020. godine, onda je nastupila pauza, Sajma nije bilo dvije godine radi pandemije (tek virtualno) a ove godine, kao ni prošle, na Zelenome tjednu nema hrvatskih institucija a ni tih “domaćih snaga” iz Burilovićeve izjave. Samo su tu uporni Slavonci, Goran Đanić i sinovi Stjepan i Filip i Tanja Žitnjak. Vrijedno rade, nude rakiju, vina, likere, džemove, prerađevine od lješnjaka pa i friške langošice. Nude svoj trud i muku, svoje proizvode a na pitanja posjetitelja promoviraju i Hrvatsku, njenu gastronomiju i prirodne ljepote.

Goran Đanić, koji je na Zelenome tjednu po petnaesti puta i drugi puta samostalno, nema odgovora na to zbog čega hrvatske institucije a preko njih i hrvatski proizvođači ne sudjeluju na ovome sajmu.

A niti mi ne ne nalazimo logičnog odgovora zbog čega je to sudjelovanje i predstavljanje zanimljivo i potrebno trima malim slavonskim tvrtkama, jednoj dalekoj državi poput recimo Perua, bolje stojećim skandinavskim zemalja ili (primaknimo zemljopisno bliže nama) Makedoniji, Mađarskoj ili Bugarskoj a hrvatskoj državi nije? Pitanje je to kojim se  mogu pozabaviti čak tri ministarstva: gospodarstva, poljoprivrede i turizma a i brojna administracija, suradnici i tajnici u raznim komorama, savjetima i odborima kojih sigurno imamo na pretek.

Hrvatska država je opet izgubila kontinuitet na Zelenome tjednu (ako je samo to). A kad će ga pronaći – ne zna se…

Našim izlagačima na Zelenom tjednu želimo uspješan rad i predstavljanje. Posjetiti ih možete (zavrijedili su to!) u dvorani 11.2/štand 108/109, na adresi: Messe Berlin GmbH, Messedamm 22, 14055 Berlin. Radno vrijeme Sajma je od 10 do 18 sati a u petak od  10 do 20 sati.

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments