GLAZBENI GENIJ A I ČOVJEK TAKAV

In memoriam.

Dr. sc. Ivo Brkić, čuvar tradicionalnog pjevanja i sviranja tradicijskih instrumenata Bukovice i Ravnih Kotara, etnomuzikolog i folklorist.

Zadar/ U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila na državnoj cesti koja povezuje Zadar i autocestu A1, na predjelu Tromilja, smrtno je stradao 78-godišnji multiinstrumentalist, profesor Ivo Brkić. Svirao je 36 instrumenata.

ProfesorIvo Brkić rođen je u Tuzli (BiH), a javnosti je postao poznat nakon što je 2020. s napunjene 74 godine, na Odjelu za glazbenu umjetnost Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu doktorirao s temom “Glazbeni i plesni folklor Bukovice i Ravnih kotara s osvrtom na rubna područja”.

Nitko prije njega, nije tako temeljito, detaljno i sistematski obradio pučko nasljeđe prostora od Karlobaga do Krke i od zaborava otrgnuo na stotine i tisuće nevjerojatnih folklornih, etnografskih i etnomuzikoloških elemenata. Otrgnuo je od nestanka pučku, narodnu kulturu koja dan danas oblikuje kulturni identitet tih ljudi i toga prostora.

Cijeli svoj život posvetio je folkloru.

U Zadar je prvi put došao davne 1969. godine te je nosio titulu ambasadora kulturne baštine zadarskog kraja jer jedini nakon Alberta Fortisa sustavno obradio pučku narodnu kulturu.

Jedna životna (ne)zgoda mu je obilježila život. Kao dijete upao je u rijeku. Cigani ga spasili i 4 mjeseca živio je u čergi svirajući tamburicu za njih dok ga napokon nisu pronašli i odveli iz čerge roditelji.

S klapom Zadranke koju je uspješno vodio, 2 puta pobjeđuje na Omiškom festivalu klapa. Nikada nitko na festivalu klapa u Omišu nije dobio duži i veći aplauz, dvadeset i nešto minuta je trajao, a Zadranke su se vraćale i vraćale na binu.

Osamdesetih  godina u Zadru je otvorio / imao prvu privatnu Glazbenu školu.

Za vrijeme Domovinskoga rata radio je u Njemačkoj i organizirao dobrotvornu pomoć Hrvatskoj i Zadru, preko dvadeset kamiona.

Za boravka i rada u Njemačkoj pobijedio na više njemačkih festivala glazbe sa svojim učenicima.

Čovjek koji je mogao glazbu pretočiti u note čim bi je čuo. Skupljao narodne napjeve iz cijele Dalmacije posebno Zadra i okolice. Redovito obilazio razna sela i slušao napjeve koje bi onda pretočio u note da se ne zaborave i izgube. Glazbeni genij i muzikolog, a nadasve izuzetan čovjek.

Laka ti hrvatska gruda profesore.

Nikola Šimić Tonin / Anamarija Ćurković

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments