GOSTOVAO KNJIŽEVNIK BOŽIDAR BREZINŠČAK BAGOLA

Što nam rade naši u Makedoniji

tekst: Ljerka Toth Naumova
foto: Zajednica Hrvata u RM

Skopje/ Hrvatski književnik Božidar Brezinščak Bagola bio je sudionik 19. tradicionalne književne manifestacije od 15. do 19. svibnja u Domu kulture “Ilinden”, nedaleko od Skopja.

Prilikom tog gostovanja u organizaciji  Zajednice Hrvata u RM 16. svibnja održana je pjesnička večer.

Gosta je najprije u prostorijama ZHRM pozdravila predsjednica  Nevenka Kostovska, a zatim je moderatorica pjesnikinja Ljerka Toth Naumova predstavila kratak životopis pjesnika i  i  vodila razgovor s njim o njegovom stvaralaštvu.

U razgovoru  je spomenuto  kako  je  prvu pjesničku zbirku „Bjegunac svete uspomene“ objavio u Zagrebu 1971., drugu na slovenskom jeziku pod naslovom „Samoopsodba“ u Ljubljani 1974., a svoj prvi roman „Traganje za samim sobom“ u Beogradu. Bilo je govora  da se neki izbor pjesama objavi u prijevodu Ljerke Toth Naumova na makedonskom jeziku  i u Skopju.

Književnik BagoIMG-20be1970fd1ea7583ebe4d9a01428092-Vla obratio se nazočnima čitajući  ulomak iz rukopisa autobiografskog romana „Život je pjesma“ koji se odnosi na njegov boravak u Skopju za vrijeme služenja vojnog roka davne 1967. gdje mu se dogodila   jedna neostvarena ljubav zgodne cure  Ljubimke koja je svakako imala čara.

Književno  druženje produžilo je   izabranim pjesama koje je  autor pročitao. Na kraju susreta pročitao je pjesmu  Ogromno stablo oraha koju je  pripremio za pjesnički miting u općini Ilinden,  a moderatorica Toth Naumova   je  pročitala prevedenu na makedonski jezik.


IMG-a9967d4c220926bc5f5e3518ab26fae3-VBožidar Brezinščak Bagola rođen je 1947. godine u Humu na Sutli u Hrvatskom zagorju. Po završetku osnovnoškolskog obrazovanja upisuje klasičnu gimnaziju kod franjevaca  u Zagrebu. Studirao i  diplomirao na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu 1974. Potom je studirao filozofiju u Münchenu i Beogradu, gdje je diplomirao 1978.

Član je Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih književnih prevoditelja, Društva hrvatsko-slovenskog prijateljstva, Esperantskog društva Trixini i počasni je član Društva slovenskih književnika.

Objavio je preko 20 knjiga. Piše poeziju, pripovjetke, putopise, eseje i  romane. Preveo je 30 knjiga sa slovenskog  i 20 s njemačkog jezika. Dobitnik je više nagrada, a prvi predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman 1996. godine ga je odlikovao “Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića” za osobne zasluge.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments