DOMOVNICE NAJPOPULARNIJIMA

Večernjakova domovnica je u godini svog “punoljetstva” ispunila sva očekivanja.

Bad Homburg/ U odličnoj organizaciji Večernjeg lista i Fenix Magazina, točnije Stipe Puđa i njegovog tima, u Bad Homburgu je u večernjim i noćnim satima netom prošle subote završila 18. Ipo redu Večernjakova domovnica.

U svečanoj  Kongresnoj dvorani Kurhaus u Bad Homburgu, nekadašnjoj ljetnoj rezidenciji cara Wilhelma II, ispunjenoj s preko 400 gostiju iz Hrvatske, Njemačke, Austrije, Švicarske, Irske, Norveške, Ukrajine…, proglašeni su ovogodišnji najpopularniji Hrvati i Hrvatice, pojedinci i udruge koje djeluju u iseljeništvu a prema glasovima čitatelja i ocjenjivačkog suda.

Večernjakovu domovnicu 2024. godine, dobili su: nogometaši Andrej Kramarić i Ivan Prtajin, košarkašica Ana-Marija Begić, amaterski nogometni klubovi Croatia Fermoy i Croatia Zürich, klape Poverello i Troplet, pijanist Stipe Bilić, glumac Stipe Erceg, redatelj Tomislav Vujičić, komičar Sven Ivanić, modna dizajnerica Glorija Nedić Korte, hrvatske kulturne zajednice Stuttgart i Croatia Hamburg, te Hrvatska zajednica u Oslu, Norveška. Za”Događaj godine” proglašena je “Kotorvaroška večer” Stuttgart i “Hrvatski festival 2023. Hamburg, te Fešta Sv. Vlaha Bruxelles. Za osobu godine proglašen je papinski nuncij, nadbiskup Nikola Eterović. Posebna priznanja dobile su dvije hrvatske zajednice i dva nogometna kluba koji više desetljeće djeluju u Njemačkoj. To su Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin, Hrvatska kulturna zajednica Calw, NK Croatia Heilbronn i SV Croatia Reutlingen.

Ovaj najveći godišnji događaj u iseljeništvu organiziran je pod pokriviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova a pratili su ga brojni politički, kulturni i društveni predstavnici iz Hrvatske, Njemačke i drugih država. Predsjednika Vlade Republike Hrvatske predstavljao je ministar Ivan Anušić. Izaslanik ministra vanjskih poslova bio je Domagoj Knežević, ispred Središnjeg državnog ureda, zamjenik državnog tajnika Dario Magdić, potom ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić, Krunoslav Katičić kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Mato Lukić, župan Osječko-baranjske županije koja je bila partner ovogodišnje Večernjakove domovnice, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i gradonačelnik Bad Homburga Alexander Hetjes, zatim hrvatski veleposlanik u Njemačkoj Gordan Bakota, hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić, generalni konzuli u Njemačkoj, apostolski nuncij Nikola Eterović, zastupnik u Bundestagu Josip Juratović, dopredsjednica Europske komisije Dubravka Šuića, zastupnici u EU parlamentu Sunčana Glavak i Karlo Ressler, zastupnici u Hrvatskom saboru Zvonimir Troskot i Marin Miletić, izaslanstvo Dubrovačko-neretvanske županije, predstavnici turističkih zajednica sa sjevera i juga  Hrvatske, direktor Hrvatske turističe centrale u Frankufurt Romeo Draghicchio, hrvatski branitelji iz Zagreba, Dubrovnika i Vukovara i brojni, brojni drugi koji su uveličali proglašenje najpopularniji u iseljeništvu i pozdravili dobitnike Verčenjakovih domovnica za 2024. godinu.

Program su vodili Dora Puđa i Frano Ridjan a goste su glazbeno zabavljali Đani Maršan, Marko Pecotić i Silvija Dvornik, Stijepo Gleđ Markos, sopranistica Melis Vlahović i pijanistica Ivana Agius te Tamburaški sastav Hrvatski čuvari iz Wuppertala.

Može se reći da je Večernjakova domovnica u godini svog “punoljetstva” ispunila sva očekivanja. Orgnizacijski sigurno vrlo zahtjevan događaj s brojnim sudionicima i gostima, protekao je u dobrom raspoloženju, uz puno lijepih riječi upućenih iseljenicima, uz puno potvrda važnosti i neraskidivih veza iseljenika s domovinom te uz dalje produbljavanje dobrih odnosa Bad Homburga i Dubrovnika, te dobrih, prijateljskih veza Njemačke i Hrvatske. a sve to i jeste najvažnija svrha ovog lijepog događaja.

4 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments