UČVRŠĆIVANJE HRVATSKOGA IDENTITETA

Udruga Hrvatski Majur, Subotica, na studijskom putovanju u Beograd.

prilog: Marin Piuković/ UG Hrvatski Majur, Subotica

1. DAN STUDIJSKE POSJETE U BEOGRAD

Subotica-Beograd/ U organizaciji UG Hrvatski Majur danas smo krenuli na trodnevnu (29.2.-2.3.2024.) studijsku posjetu u Beograd. Deset mladih koji su svojim radom doprinosili realizaciji naših programa nagrađeni su studijskom posjetom grada Beograda gdje ćemo se upoznati s lokalnom katoličkom i hrvatskom zajednicom kao i sa znamenitostima grada Beograda.

Danas smo putovali i smjestili se u hotel i odmah nakon toga krenuli u obilazak Hrama Svetoga Save koji je svojom veličinom sve nas zadivio. Nakon toga bili smo sudionici programa „Mladi mladima i za mlade“ koji se organizira u korizmi svakoga četvrtka u Pastoralnom centru Papa Ivan Dobri i gledaju se filmovi kršćanske tematike. Mi smo bili na filmu „Dead man walking“.

2. DAN STUDIJSKE POSJETE U BEOGRAD

Današnji dan bio je i više nego zanimljiv i sadržajan. Krenuli smo sa šetnjom po starom dijelu Beograda i obiišli neko od neizostavnih znamenitosti ovog velikog grada. Prvo smo prošetali Njegoševom ulicom i Cvjetnim trgom koji su puni raznih kafića i restorana što nam je ostavilo poseban dojam. Nakon toga vidjeli smo zgradu Narodne skupštine, Predsjedništva i Grada Beograda.

Neizostavni dio Beograda je svakako Trg Republike i čuvena Knez Mihajlova. Svakako poseban dojam ostavio je Kalemegdan i spomenik Pobednik koji je djelo čuvenog hrvatskog vajara Ivana Meštrovića.

Drugi dio dana bio je posvećen radnom sastanku u hrvatskoj fondaciji Antun Gustav Matoš koja se nalazi na prestižnoj lokaciji na Studentskom trgu. Tamo smo razgovarali o planovima naše udruge za ovu godinu i isto tako rezimirali sve aktivnosti koje smo imali prošle godine. Na početku sastanka obratio nam se predsjednik DSHV-a i ministar u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov koji nas je potaknuo da se uključimo aktivno u život hrvatske zajednice, navodeći kako su mladi budućnost ali i sadašnjost naše hrvatske zajednice u R. Srbiji. Sastanku je nazočio i predsjednik Mladeži DSHV-a koji nam je bio moderator sastanka i poticao nas na društveno-politički angažman te motivirao da svatko od nas uzme na sebe dio odgovornosti i bude karika u lancu koji drži mlade Hrvate u Srbiji. Na sastanku su sa nama bili i predstavnici udruge mladih „Prijatelji nade“ iz Srijema.

Nakon toga uspijedila je šetnja po Beogradu na vodi, a dan smo završili u Pastoralnom centru Papa Ivan Dobri na korizmenoj tribini.

3. DAN STUDIJSKE POSJETE U BEOGRAD

Nakon doručka bili smo na svetoj misi u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije bila je to Marijanska pobožnost prvih subota u mjesecu te smo nakon toga zahvalili domaćinu, vlč. Mihaelu Sokolu na gostoprimstvu i puni pozitivnih dojmova krenuli svojim domovima.

„Kroz ovakva putovanja radimo na učvršćivanju hrvatskog identiteta kod mladih i međusobno se povezujemo i razvijamo motivaciju za dalji rad. Sretni smo što smo proveli tri dana u Beogradu i imali prilike vidjeti i osjetiti veliki grad i kako naša hrvatska i katolička zajednica živi u velikoj i urbanoj sredini kao što je Beograd. Nastavit će i dalje sa još većim žarom raditi aktivnosti koje okupljaju mlade.“ Zaključio je Ninoslav Radak, predsjednik udruge na kraju putovanja.

Pokrovitelj Studijskog putovanja UG Hrvatski Majur iz Subotice je  Središnji državni Ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments