PRIJAM U ČAST HRVATSKE DRŽAVNOSTI

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Njemačkoj priredilo prijam u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske i Dana oružanih snaga.

prilog: Hrvatski glas Berlin/ S.B.

Berlin/ Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Njemačkoj priredilo je veliki prijam za nekoliko stotina uzvanika u povodu Dana državnosti, u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog Hrvatskog sabora (30. svibnja) te Dana oružanih snaga.

Uzvanike su u vrtu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Berlinu dočekivali i pozdravljali veleposlanik Gordan Bakota i brigadir Zdravko Barbarić sa suprugom.

Među uzvanicima su bili Nijemci i Hrvati, njemački državni tajnik Oliver Lukšić, zastupnici u Bundestagu, diplomati, veleposlanici i vojni predstavnici raznih država, papinski nuncij nadbiskup Nikola Eterović, predstavnici njemačke vlasti, hrvatski konzuli u Njemačkoj, te predstavnici njemačkih i hrvatskih udruženja i društava, katoličke misije, prijatelji Hrvata i Hrvatske.

Program je moderirala diplomatkinja Veleposlanstva Marina Perković. Svi uzvanici su najprije dostojanstveno poslušali hrvatsku i njemačku državnu himnu, te himnu Europske Unije. Potom je sve srdačno pozdravio hrvatski veleposlanik Gordan Bakota.

Istaknuo je kako Dan državnosti utjelovljuje ponos i odluku hrvatskih građana koji su na prvim slobodnim demokratskim izborima iskazali volju za slobodnom i samostalnom Hrvatskom. Govorio je i o agresiji na Hrvatsku i nepriznavanju njene volje za suverenošću i samostalnošću te Domovinskom ratu kojim se branila ta volja i težnja.

Hrvatska država i društvo morali su prebroditi težak put – od žrtve agresije do oslobođenja i članstva u EU i NATO-u. Unatoč svemu, isplatilo se. U tri desetljeća Hrvatska je uspjela postati jedna od 16 država koje su istodobno dio NATO-a, EU-a, Schengenskog prostora i Eurozone”, rekao je između ostalog veleposlanik Gordan Bakota ističući kako ove godine NATO savez slavi 75 godina od osnutka te 15 godina članstva Hrvatske u tom obrambenom savezu u kojemu je Hrvatska pouzdan saveznik. Govorio je i o potpori Ukrajini i važnosti osuvremanjavanja oružnih snaga.

“Ukrajinska borba za njihovu i našu slobodu i sigurnost pokazuje i koliko su dobro opremljene oružane snage važne za obranu demokracije, suvereniteta, sigurnosti i slobode“, rekao je veleposlanik Bakota spominjući da Vlada Republike Hrvatske ulaže velika sredstva u modernizaciju svojih Oružanih snaga, navodeći primjer nabave dvanaest borbenih zrakoplova Rafale.  Zaključio je kako je hrvatsko članstvo u EU pozitivno utjecalo na hrvatsko gospodarstvo, što se očituje kontinuiranim rastom i daljem predviđanju rasta bruto domaćeg proizvoda.

Gordan Bakota je u svom govoru zahvalio i iseljenicima na svemu što čine na što boljem predstavljanju Hrvatske u Berlinu i Njemačkoj.

Uzvanicima su se kratko obratili i Ranko Blažević, načelnik Sutivana na Braču i Ivana Bošković iz Centra za kulturu Bola na Braču, te u ime svih turističkih djelatnika Brača koji su i dan prije u Veleposlanstvu predstavili turističku ponudu otoka Brača, na hrvatskom i njemačkom jeziku sve pozvali posjetiti Brač i uživati u svemu što ovaj otok nudi.

Najbolje dijelove te ponude, sunce, glazbu i gastronomiju, donijeli su s Brača i u Berlin. Tako su i uzvanici  proslave Dana državnosti uživali u gastronomskoj ponudi otoka Brača, uz glazbeni nastup izvrsne klape Morbin iz Donjeg Humca na Braču.

U prostorijama Veleposlanstva je i izložba CRONAVIS koja govori o ljepotama Jadrana i hrvatskih otoka, koju se uzvanici mogli pogledati i za trajanja prijama u vrtu Veleposlanstva.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments