FOLKLORNI SPEKTAKL U ZAGREBU

“Tambure kroz generacije” – Hrvati iz SAD-a i Kanade pokazali svu raskoš pjesme, glazbe i plesa.

Obavijest medijima/ Hrvatska matica iseljenika

Zagreb/ U petak, 28. lipnja u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog  započeo je veliki trodnevni Festival Hrvatske bratske zajednice (Croatian Fraternal Union) „Tambure kroz generacije“ na kojem nastupa više od 900 sudionika, roditelja i djece – odraslih i juniora svih folklornih ansambala, a koji su u Hrvatsku stigli u pratnji i drugih članova zajednice, više od 1500 potomaka Hrvata iz Amerike i Kanade. U Zagreb je doputovalo čak 36 folklornih ansambala kako bi održali ovaj jedinstveni kulturni događaj te ujedno proslavili i 130 godina postojanja HBZ-a, najveće hrvatske iseljeničke organizacije u svijetu.

U Zagreb su na Festival stigli i čelnici Hrvatske bratske zajednice – glavni predsjednik i predsjednik Izvršnog i nacionalnog upravnog odbora Edward W. Pazo, glavna tajnica i tajnica Izvršnog i nacionalnog upravnog odbora Bernadette M. Luketich-Sikaras, izvršni potpredsjednik i član Izvršnog i nacionalnog upravnog odbora Franjo Bertović,  potpredsjednik i član Nacionalnog upravnog odbora Michael J. Ricci.

Festival je svečano otvorio Master of Ceremonies Ivan Begg, član upravnog odbora Omladinske kulturne federacije HBZ-a od 1991. godine, a uzvanike i sudionike na početku je pozdravio biskup u miru Juraj Jezerinac kazavši kako suradnja domovine i Hrvatske bratske zajednice traje desetljećima i osobito je bila plodonosna u vrijeme njezinog dugogodišnjeg Glavnog predsjednika HBZ-a Bernarda M. Luketicha.

Znamo svi da su Hrvati kad su odlazili u Ameriku i Kanadu sa sobom odnijeli najljepše što su imali – vjeru, glazbu, pjesme i ljubav prema domovini. U vjeri moliti nalazili su snagu čuvajući tako svoj identitet. Osobno sam to doživio u Kanadi na vrlo dubok način. Zato mi je posebno drago da i dalje njegujete hrvatsku kulturu jer na taj način svjedočite da ste sinovi i kćeri naroda koji živi od 7. stoljeća – istaknuo je Juraj Jezerinac te blagoslovio sudionike Festivala.

U ime domaćina i suorganizatora Festivala uzvanicima se obratio ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, Mijo Marić.

Moto festivala „Tambure kroz generacije“, najbolje svjedoči o njegovanju kulturne baštine hrvatskoga naroda u Sjedinjenim američkim državama. U ime Hrvatske matice iseljenika posebno se zahvaljujem sudionicima 56. omladinskoga tamburaškog festivala Kulturne federacije Hrvatske bratske zajednice Amerike i njihovim roditeljima, što su osmi put odlučili održati svoj godišnji folklorni festival u domovini svojih predaka.  Mnogi su mladi američki Hrvati iz raznih gradova prvi put u matičnoj zemlji svojih baka i djedova, što budi u svima nama duboke emocije. Praunuci govore engleskim jezikom, no zdušno pjevaju hrvatskim srcem – srcem koje jednako voli svoju novu i staru domovinu – kazao je ravnatelj Marić. U ime Hrvatske matice iseljenika darovao je američkim Hrvatim remen iz prigorske narodne nošnje s ugraviranom posvetom.

Prvog dana Festivala nastupilo je ukupno 13 izvođača: folklorno društvo Cleveland Junior Tamburitzans (Ohio), Graničari (Wisconsin), pet društava iz američke države Pennsylvania – Sveti Lovro Junior Tamburitzans, St.George Adult Tamburitzans, Junior Tamburitzans of Duquesne Javor Ptitsburgh i Ansambl Sveti Nikola, zatim American-Croatian Waukegan Jrs. (Illinois), Kardinal Stepinac (New York) te gosti Festivala iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine,  Kraljica Katarina Kulturno društvo Hrvata BiH i Varaždinski tamburaški orkestar.

Dvanaestominutnim predstavljanjem društva su pokazala svoj rad i način na koji čuvaju hrvatsku baštinu. Pjesmom, glazbom i plesom izrazili su na pozornici snažnu emociju zbog dolaska u domovinu, a ovo je  prvi put u povijesti da HBZ predstavlja kombinirani tamburaški festival za mlade i odrasle pa se tako na zagrebačkoj pozornici okupilo pripadnika i do četiri naraštaja iste obitelji. Zato je i simboličan i potpuno jasan naziv ovogodišnjeg festivala – „Tambure kroz generacije“.

Drugog dana Festivala, u subotu 29. lipnja nastupi grupa održat će se u prijepodnevnom terminu od 11.00 – 15.00 sati te u popodnevnom, s početkom u 18 sati. U središtu pozornosti završnog koncerta bit će povijesna kombinirana izvedba, svih ansambala koji sudjeluju, zajedno na pozornici, pod ravnanjem Gosta dirigenta HBZ-a 2024. Dereka Hohna.

Ovakva glazbena i plesna prezentacija HBZ-a i njegovog članstva uvelike doprinosi izvrsnim odnosima između Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Republike Hrvatske. Također pokazuje i veliki uspjeh koji je Hrvatska bratska zajednica ostvarila tijekom posljednjih šezdeset i više godina u uspostavljanju kulturne suradnje s domovinom. Edward Pazo u svom je obraćanju kazao kako je ovaj koncert neopisivo veliki ponos svih američkih Hrvata.

-Dok gledam našu djecu kako ovdje na pozornici u Zagrebu pjevaju hrvatsku himnu prisjećamo se u isto vrijeme i svih naših predaka koji su prije šest generacija došli u SAD i Kanadu, no nisu nikada zaboravili svoje korijene. Naslijeđe, jezik i porijeklo prenosimo na naše  naraštaje, a kroz folklor smo uspjeli sačuvati kulturnu baštinu. Uspjeli smo dobiti poštovanje u zemljama u kojima danas živimo, a pri tom smo sačuvali ono najvrjednije – svoj hrvatski identitet.   

Ovaj svečani Festival uveličali su i visoki uzvanici iz Hrvatske – savjetnik Predsjednika Republike za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić u ime Predsjednika RH, Jasna Vojnić, izaslanica predsjednika Sabora RH, Državni tajnik za Hrvate izvan RH Zvonimir Milas i izaslanik Predsjednika Vlade koji je ovom prilikom kazao kako Festival dokazuje jako postojanje hrvatskog identiteta među iseljenicima u najudaljenijim dijelovima svijeta i čini Hrvate jednom obitelji gdje god da oni živjeli. Milan Kovač, predsjednik Upravnog vijeća HMI-ja, zaželio je također dobrodošlicu svim sudionicima..

U nedjelju, 30. lipnja u 10 sati svečanu Tamburašku misu u Župi sv. Ivana XXIII. Pape u Dubravi predvodit će zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša, a direktan prijenos gledatelji će moći pratiti na prvom programu HRT-a.

Festival se održava u organizaciji Hrvatske bratske zajednice i Hrvatske matice iseljenika, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića koji je predstavnike HBZ-a i HMI-ja primio u četvrtak u Uredu predsjednika RH na Pantovčaku.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments