BEDAKOVO GORJE

tekst: Stjepan Poljaković

Kroz zadnjih tridesetak godina često sam razmišljao o “bedakovom brdu”. Taj smo pojam usvojili u crkvi.

Dobar dio nas bio je na pragu ili tek što smo prekoračili prag punoljetnosti.

Bedakovo brdo ili kako u naslovu napisah “gorje” je naziv za životna razdoblja ili iskustva u kojima ispadnemo svjesno ili ne, namjerno ili ne, bedaci, glupani. Plastično rečeno, namagarčeni.

Život često  opisujemo kao vrst putovanja, planinarenje protkano usponima i padovima, dolinama i vrhovima.

Ma koliko se trudili mi osobno ili nas netko upozoravao, gotovo nemoguće je izbjeći planinarenje po “bedakovom gorju”.

Različiti su i pristupi  ili oblici planinarenja.

Ima ih koji izbjegavaju penjanje, mudro ispipavaju teren ali usljed magle ili smanjene vidljivosti, završe (ne)svjesno na nekom od vrhova. Doživljavaju to kao katastrofu i ne mogu si oprostiti što su, kraj sve opreznosti, završili nasanjkani, nadmudreni.

Ima i podrugljivca koji (pre)često ismijavaju one koji su namagarčeni.

Ima ih koji kampiraju na vrhu. Radi depresije ili stida, straha od mogućnosti da se sve ponovi, ne silaze s brda. Mire se s činjenicom da su nasanjkani, u nedostatku odlučnosti pristaju biti namagarčeni, pri tome kriveći sve osim sebe.

Ima i onih koji brdo prelete, brzopleti su i ne pridaju važnost znakovima; Ili su nesvjesni da su nasanjkani ili sami sebi ne žele priznati da su ispali bedaci, ma koliko Latini tvrdili da je ponavljanje majka učenja a povijest učiteljica života.

Meni jedna od omiljenih duhovnih pjesama zove se „God On the Mountain“.

Pjesma opisuje život u kojem je lakše biti na vrhu, biti iznad problema, imati pred sobom jasan horizont i čvrstu vjeru u Boga. No, neminovna su nam šetanja po dolinama. Kad nas popusti euforija od prekrasnog krajobraza i postavlja nam se pitanje da li je brdo, problem pred nama rješiv? Možemo li savladati prepreku ????

Kako spomenuta pjesma kaže, Bog je uvijek isti i uvijek prisutan ma gdje mi bili, samo nas nekada provodi raznim poligonima da se vježbajući učvršćujemo u vjeri.

Ako imate cilj pred sobom, brda bedakovog gorja bit će nam izazov. Svjesni smo da ih valja prijeći, ali ćemo se potruditi  iz svakog prijelaza izvući novu pouku. Jedan od najčešćih ponavljanih izraza u Bibliji je: „Sjeti se..“

Za naše je dobro da se pred svakim brdom sjetimo iskustava od prije i da, koliko je do nas, ne ponavljamo iste „greške“

Bedakova brda su neminovnost, naš je izbor kako ćemo pristupiti. Što prije si to osvijestimo, to bolje za nas.

Imamo dva izbora, izbjegavajući i bedakova brda uranjati u maglu ili iluziju koja će nas nespremne odvesti na neki vrh ili prelazeći ga upijati iskustva da nam svaki sljedeći vrh bude lakši.

Želim nam svima kondicije, mudrosti i motivacije da sva iskustva koja smo prikupili doprinesu boljitku i sretnijem tabananju dolinama i brdima naših života.

3 2 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments