DANI HRVATSKOGA FILMA U ORAŠJU

Dani hrvatskog filma “Ivo Gregurević” u Orašju.

Obavijest medijima/ Ivana Rora

U Orašju se od 31. kolovoza do 8. rujna održava festival Dani hrvatskog filma “Ivo Gregurević”.

Svečana akademija ovog 29. izdanja festivala bit će u znaku pet Zlatnih pulskih arena Ive Gregurevića a započinje 31. rujna polaganjem vijenaca na vječnom počivalištu Ive Gregurevića, prijemom za goste i uzvanike te programom koji započinje u 20 sati u kino dvorani Centra za kulturu Orašje.

Drugi dan festivala u znaku je splavarenja rijekom Savom s glumcima i ostalim gostima uz adekvatan glazbeni i gastronomski program. Ostalim danima predviđene su filmske projekcije. U programu festivala bit će prikazano devet filmova, po izboru selektora festivala dr. sc. art. Zrinka Ogreste, redatelja i predavača na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Uz program za odrasle, i ove godine bit će prikazani i filmovi za djecu.

Od 1995. godine u neprekinutom nizu traje manifestacija „Dani hrvatskoga filma” u Orašju. Po ideji velikog hrvatskog glumca Ive Gregurevića, izrastala je iz malene posavske fešte nastale u suorganizaciji s Hrvatskom maticom iseljenika, da unese malo pozitivnog kulturnog ozračja u sumorne posavske ratne dane, do danas, kada je to postala respektabilna filmska manifestacija koja se održava pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH i Vlade republike Hrvatske.

Centar za kulturu Orašje i Hrvatska matica iseljenika i ove godine održali su filmsku radionicu koja je oplemenila program filmskog festivala u Orašju. U radionici, koja je trajala od 23. do 28. kolovoza, sudjelovali su Hrvati iz RH, BiH, hrvatskih manjina i iseljeništva uz stručno vodstvo akademskog redatelja Ivana Mokrovića.

Želja organizatora je bila okupiti Hrvate iz različitih dijelova svijeta, upoznati ih s hrvatskom kinematografijom uz upoznavanje kulturnih i prirodnih znamenitosti Oraške Posavine, te ostvarivanje važnih kontakata kao preduvjeta budućih zajedničkih projekata.

Film koji je snimljen tijekom filmske radionice – Supertalent Orašje bit će prikazan tijekom održavanja Festivala.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments