TAKO DALEKA A TAKO BLISKA

ovoga petka Makedonsko-hrvatsko društvo (MHD) organizira promociju knjige autora Dragoljuba Siljanoskog, koji kroz prikupljene stare razglednice priča dio makedonsko-hrvatske povijesti.

tekst: www.croatica.mk

Tetovo/ Makedonsko-hrvatsko društvo ovu “jesensku sezonu” počinje promocijom knjige Dragoljuba Siljanoskog.

Promocija knjige  “Makedonija tako daleka a tako bliska” autora Dragoljuba Šiljanoskog iz Našica, održat će se 04.10.2024 (petak) u hotelu “Lirak” u Tetovu sa početkom u 19 sati. 

Promotor knjige je dr. Igor Jurukov, a događaj će glazbeno obogatiti: Jana Jović (violina), Filip Velkovski (klarinet) i David Pavić (klavir).

Prikupljene razglednice pokrivaju vremenski raspon od Prvog svjetskog rata do današnjih dana, te pokazuju razne motive iz Makedonije.

Najstarija razglednica datirana je u 1914. godinu, kada je izbijanjem Prvoga svjetskoga rata započelo dopisivanje zarobljenih i ranjenih pripadnika vojske Austro-Ugarske Monarhije, koji su se s područja Makedonije javljali svojim kućama u Hrvatsku. Utemeljenjem Države Srba, Hrvata i Slovenaca (kasnije Kraljevine SHS, odnosno Jugoslavije), Makedonija i Hrvatska našle su se u istoj državi, pa su razmjenom upravnog, policijskog i vojnog kadra, intenzivirane veze između makedonskog i hrvatskog naroda, a time i korespondencija razglednicama.

Nakon Drugog svjetskoga rata nastavljaju se direktni kontakti, posebno kada je riječ o mladićima koji su iz Hrvatske odlazili na služenje vojnoga roka u Makedoniju i obratno, pa se tako javlja i kontingent razglednica toga sadržaja.

Nakon raspada Jugoslavije i uspostave samostalnih država, Makedonija i Hrvatska gube nekadašnje, ali uspostavljaju nove odnose, prvenstveno gospodarske i kulturne, pa se i to može pratiti na materijalu razglednica, koje vremenski sežu sve do naših dana.

Na razglednicama u ovoj knjizi, Makedonija nam se otvara prekrasnim kulturno-povijesnim blagom, kao zemlja vrijedna našega otkrivanja i posjećivanja. Predstavljena zbirka je vrijedna i stoga što nam pokazuje kako su se kroz povijest razvijali odnosi Makedonije i Hrvatske. Brojne razglednice bile su često jedina komunikacija s obitelji, rodbinom i prijateljima. Iščitavajući tekstove ispisane na razglednicama, zanimljivo je istaknuti da su gotovo svi pošiljatelji bili oduševljeni zemljom u kojoj su se našli. Svi su o Makedoniji pisali – samo s ljubavlju.

Knjiga u kojoj se predstavljaju makedonske razglednice iz zbirke Dragoljuba Siljanoskog promocija je povijesti, kulture, tradicije i običaja Makedonije te dobar primjer suradnje naših dviju prijateljskih država. Knjiga je nastala na temelju brojnih izložbi, koje su prerasle u trajno edukativno i likovno-povijesno predstavljanje razglednica kao medija koji doprinosi boljem razumijevanju dviju kultura.

Dragoljub Siljanoski rođen je 1961. godine u Kičevu u Republici Makedoniji. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Od svog dolaska u Hrvatsku, 1972. godine, pa sve do danas, živi i radi u Našicama.

Aktivno sudjeluje u radu makedonskih asocijacija u Osijeku i Zagrebu, član je Makedonskog kulturnog društva „Braća Miladinovci“ Osijek, član Koordinacije vijeća i predstavnika makedonske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, a predstavnik je makedonske nacionalne manjine za Osječko-baranjsku županiju. Siljanoski je godinama aktivan u podržavanju niza zavičajnih udruga, poput Tamburaškog društva „Dora Pejačević“ u Našicama i Slovačkog kulturno-umjetničkog društva „Franjo Strapač“ u Markovcu Našičkom.

Kao vlasnik poduzeća “Foto Centar” u Našicama, aktivnosti manjinskih udruga često prati videokamerom i fotoaparatom. Dobitnik je nagrade „Johann Kohlhoffer“ za filantropa godine Osječko-baranjske županije 2013. godine.

Filatelijom se bavi od svoje 15 godine. Član je Filatelističkog kluba Osijek. Aktivno izlaže od 2014. godine. S ciklusom izložbi razglednica iz Makedonije ostvario je niz gostovanja u brojnim gradovima diljem Hrvatske (Đakovo, Našice, Osijek, Pula, Rijeka, Split, Zadar, Zagreb, Belišće), a gostovao je i u Skoplju. Od 2014. godine, tu su njegovu izložbu ugostila sva makedonska društva u Hrvatskoj.

U samo nekoliko mjeseci ovo je druga suradnja Makedonsko-hrvatskog društva i grada Našica. Prije ljetna u Tetovu je organizirana tamburaška večer s Tamburaškim društvom “Dora Pejačević” iz Našica.

Knjiga Siljanoskog bila je jedan od stupova izgradnje prve digitalne arhive Hrvata u Makedoniji, djelo MHD-a, dostupna na www.arhivhr.mk.

Promocija je dio aktivnosti MHD-a koje podupire Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments