KNJIŽEVNI GLAS IZ JUŽNE KOREJE

U susret 76. Sajmu knjiga u Frankfurtu/M. koji počinje u srijedu, 16. listopada.

Han Kang je južnokorejska spisateljica koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost 2024. godine.

piše: Ivica Košak/ Hrvatska kulturna zajednica Wiesbaden

Han Kang je prva književnica iz Južne Koreje koja je dobila tu čast.
Kangin rad karakterizira intenzivna, poetska proza ​​koja osvjetljava krhkost ljudskog života. Kangina proza ​​kombinira jednostavnost s poetskom dubinom i često se klati na rubu tišine. Minimalizam i moć: njezini likovi, osobito u Vegetarijanki, žude za tišinom i odražavaju unutarnje borbe.
Ovaj minimalistički, ali snažan stil pisanja pridonio je njezinoj širokoj prepoznatljivosti.

Kangin rad vrti se oko tema identiteta, traume i povijesti. Ona naglašava realizam i koristi prozu punu dubokih emocija i introspekcije. Kang naglašava individualnost i oslobađanje od društvenih normi, posebno u pogledu položaja žena u Koreji, rasvjetljava neravnopravan tretman autorica u korejskom književnom svijetu, koje su često marginalizirane i manje prisutne na književnim festivalima i u kritici.

Vegetarijanka je ključno djelo koje oslikava Kangin književni stil i teme koje istražuje u svojim djelima. Roman govori o ženi koja odlučuje prestati jesti meso – naizgled svakodnevna odluka koja se pretvara u razvijenu, sve apsurdniju i bizarniju priču. Priča je ispričana iz različitih perspektiva: iz perspektive muža, šogora i sestre glavne junakinje. Ove višestruke perspektive omogućuju čitatelju da stekne uvid u misli i osjećaje likova i otvori različite perspektive.

Posebno se ističe Kangina usredotočenost na tišinu. U Vegetarijanki protagonisticu doživljavamo uglavnom kroz njezinu šutnju i snove. Ta šutnja postaje izraz tihog, ali radikalnog otpora društvenim normama. Protagonistica bira pasivni otpor kako bi krenula svojim putem. Svoje odbacivanje društvenih normi ne izražava eksplicitno, već ih živi kroz svoj negativan stav. Njezin put odbijanja naposljetku je vodi u smrt – znak krhkosti ljudskog života, na što se Kang više puta obraća.

Važnu ulogu u njezinu radu ima i svijet snova. U svojim snovima Kangini likovi pronalaze prostor za istraživanje svojih unutarnjih života. Svijet snova služi kao kontrapunkt stvarnosti i pruža uvid u psihu likova. U Vegetarijanki čitatelj doznaje više o njezinom unutarnjem životu kroz snove protagonistice, koje ona inače tek neizravno otkriva.

Sve veća važnost južnokorejske književnosti na svjetskoj pozornici dovest će Kangino djelo, koje je već prevedeno na brojne jezike, još široj publici i sigurno će nadahnuti buduće generacije čitatelja.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments