RIJEČ ZA OČUVANJE KULTURNOG IDENTITETA

Predstavljanje časopisa Riječ na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu u subotu, 19. 10. 2024. godine u 13:00 sati na Hrvatskom štandu u Paviljonu 4.1/H51.

piše: Ivica Košak

Časopis Riječ Hrvatske kulturne zajednice Wiesbaden predstavit će se na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu u subotu, 19. 10. 2024. godine u 13:00 sati na Hrvatskom štandu u Paviljonu 4.1/H51.

Publikacija Riječ predstavlja značajan doprinos očuvanju hrvatskog identiteta, jezika i kulture među hrvatskom dijasporom u Njemačkoj.

Ova publikacija nisu samo bilten s vijestima iz zajednice, već služe kao platforme za povezivanje hrvatskih iseljenika s njihovim kulturnim korijenima te omogućuju refleksiju o izazovima s kojima se susreću u integraciji u novu sredinu. Njihova važnost je višestruka, jer pomažu u očuvanju kulturne baštine, promiču obrazovanje i otvaraju prostor za dijalog između različitih generacija iseljenika.

Sadržaj publikacije Riječ odnosi se na razne teme koje se bave hrvatskom poviješću, kulturom, teologijom i suvremenim pitanjima. U najnovijem broju Riječ 67/68 iz 2024. godine, na 84 stranice, objavljeno je 36 priloga, uključujući ilustracije i tekstove članova te vanjskih suradnika.

Evo nekoliko ključnih tema:

1. Povijesne teme: Posebna pažnja posvećena je Matiji Vlačiću Iliriku, važnom hrvatskom protestantskom teologu. Objavljeni su članci o otkrivanju spomen-ploče njemu u Regensburgu, kao i njegova teološka biografija .

2. Kulturni događaji: Prikazuju se aktivnosti Hrvatske kulturne zajednice, uključujući sudjelovanje na manifestacijama poput Europskog tjedna 2023. i Sajma knjiga u Frankfurtu .

3. Članci o važnim osobama: U časopisu se predstavljaju knjige i autori, poput knjige Moj prijatelj Stefan Zweig, i nagrade hrvatskim piscima .

I publikacija Izbor br. 2 za 2024. godinu ima posebnu ulogu u predstavljanju osobnih priča i iskustava Hrvata iz Wiesbadena. Broj 2 iz 2024. godine, primjerice, sadrži intervjue s istaknutim članovima zajednice koji dijele svoja iskustva migracije, integracije i očuvanja kulturnog identiteta. Ova osobna svjedočanstva pružaju uvid u specifične izazove s kojima se susreće hrvatska dijaspora, ali i načine na koje uspijevaju održati povezanost s domovinom.

Uloga publikacije nije samo informativna, već i edukativna. Kroz članke o povijesti, kulturi i suvremenim izazovima, publikacija stvara prostor za edukaciju mlađih generacija o njihovim kulturnim korijenima. To je posebno važno u kontekstu migracija, gdje postoji rizik da nove generacije izgube kontakt s kulturnim nasljeđem svojih predaka. Osim toga, Izbor često ističe važnost kulturnih i obrazovnih programa koji doprinose očuvanju jezika, poput nastave hrvatskog jezika i književnosti u dijaspori

Očuvanje kulturnog identiteta kroz manifestacije, obrazovne programe i digitalne platforme posebno je naglašeno u publikaciji. Ove aktivnosti omogućuju Hrvatima u dijaspori da očuvaju svoju kulturu, dok istovremeno integriraju elemente njemačkog društva u svoje svakodnevne živote. Izbor također nudi prostor za razmišljanje o važnosti kulturnog nasljeđa, ali i o transnacionalnim vezama između Hrvatske i njezine dijaspore.

Riječ ističe važnost zajedništva unutar dijasporskih zajednica. Unatoč izazovima asimilacije, mnogi članovi hrvatske zajednice uspijevaju održati svoje kulturne korijene i prenijeti ih na nove generacije. Kroz članke, intervjue i posebne brojeve, ove publikacije istražuju različite aspekte očuvanja kulturnog identiteta, uključujući obrazovne inicijative, politički aktivizam i društvene događaje.

U kontekstu sve veće digitalizacije, publikacije poput Riječi pružaju primjer kako dijaspora može koristiti moderne tehnologije za očuvanje identiteta. Digitalne platforme omogućuju lakši pristup informacijama o kulturnim i povijesnim temama, što pomaže Hrvatima u dijaspori da ostanu povezani s domovinom.

Riječ imaju ključnu ulogu u očuvanju hrvatskog kulturnog identiteta među iseljenicima u Njemačkoj. Kroz tematski raznolike članke i osobna svjedočanstva, ove publikacije stvaraju most između Hrvatske i njezine dijaspore, omogućujući članovima zajednice da očuvaju svoje korijene i prenesu ih na buduće generacije. U vremenu globalizacije, njihova uloga postaje sve važnija, jer pomažu hrvatskoj dijaspori da balansira između integracije u novo društvo i očuvanja vlastitih kulturnih vrijednosti.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments