EU I NAŠA SVETOST

piše: Gordana Knežević
Trebao je to biti samo vjerski događaj ali  meni su moja osobna predviđanja postala više nego čvrsta činjenica. A počelo je još u avionu …i ranije nego što sam mislila …i time su i moja predviđanja bila nadmašena!  Jer, kako opisati nestrpljenje koje je vladalo još u zraku …što prije izraziti podršku Vatikana Hrvatskoj ka njezinom ulasku u EU. Ne znam zašto sam ja to shvatila kao milostinju? Zašto nam netko mora govoriti da pripadamo Srednjoj Europi, a ne Balkanu? Čime se zavaravamo i zašto nas zavaravaju i prodaju nam floskule? Nije bitno niti ako dolazi i od samoga Pape, jer je samim time i on sam u službi politike gdje vjera služi samo i isključivo kao paravan.
A mi, čime se mi zanosimo?
Da nismo Balkan …pa to jesmo …i to u najgorem mogućem obliku primitivizma i neznanja. Usudila bih se reći da ta “balkanizacija” Hrvatske ovih dana …ovog perioda mračne nam sadašnjosti …doživljava svoje “najplodnije” dane. Balkanizam je na svakom koraku. Čak i u onima koji su toga svjesni …ali šute i ne čine ništa, te samim time potvrđuju i podržavaju “balkanizaciju”.
Malobrojni …one rijetke, još uvijek nepokolebljive duše …progovaraju …a svi ostali Balkanci čine sve što je u njihovoj moći da bi im što više otežavali život, jer Balkan je njihov…
I čemu onda … pa dolazilo i od samog Pape …govoriti nam nešto u što nitko ne vjeruje? Njima …u toj zajednici koja se zove EU …trebamo baš takvi, primitivni i divlji Balkanci s kojima mogu manipulirati oni …velepoštovani i samopoštovani Europljani …jer svaki tvrdi Balkanac misli da sve zna, a kada shvati da je to daleko od istine …već je kasno!
Papa nas je došao učvrstiti u vjeri … tako je barem komentirao komentator HRT-a.  Uz dvojbu o vjeri koju će pronaći … ja bih pitanje formulirala drugačije -“Kakva nam se vjera nudi?”
Koja je to vjera kroz koju progovara politika i kakve veze ima EU s vjerom i duhovnošću?
Ne znam da li ste i koliko  pažljivo pratili program ? Meni je naročito bila zanimljiva priča o relativizmu. Mogu se složiti da je na djelu vladavina relativizma, kojim se dovodi u pitanje sam temelj ljudske zajednice. Kojeg li paradoksa onda slušati zalaganje Vatikana za EU?
Upravo je  EU ta koja dovodi u pitanje temelj ljudske zajednice!  To je onda  čista kontradikcija. To zapravo znači da Vas …Nas, smatraju glupima Balkancima kojima mogu prodati sve, a vi ćete sve progutati.
O floskulama u stilu da  …Hrvatska treba biti izazov EU?!
Smiješno i jadno! Čime i kome i s kime? Koja Hrvatska i koji izazov?
Ako bismo i govorili o nekakvom hrvatskom izazovu EU,  to mi vrlo lijepo zvuči iako previše utopistički s obzirom na trenutno stanje. Zvučalo bi mi daleko više optimistički kada ne bih gledala našu “političku elitu” u prvom redu … blažene i pokorne u potrazi za spasom i od samoga Pape.
Svi su bili jednako obučeni …u crno …onako prigodno i svečano, baš kako i sama prilika i protokol nalaže. Ali … za mene je ta njihova crna boja imala drugačiji smisao. I svi mi trebali smo biti simbolično obučeni u crno …ne u bojama, jer radosti nema kada su sve obavili u crno svojom lošom politikom i neznanjem.
Postoji i san …misliti da je i ta crna boja njihovo zapomaganje, naricanje i njihov završetak..
Ipak … vraćam se u stvarnost i njihovu sveprisutnost u političkom životu Hrvatske, jer upravo u njima vidim krivce za “balkanizaciju” Hrvatske.  Iako se oni trude nalikovati na Europljane, pa su i organizirali ovako skupi politički skup gdje nam i sam Papa prodaje floskule o EU. Želim vjerovati da nije niti svjestan o čemu govori ili živi izvan vremena …pa zar ne vidi gdje zapravo leži to zlo?
Ako i vidi i govori znači da je uključen  samo i isključivo u službu politike …što isto tako ne bi čudilo …niti prvi niti zadnji put u povijesti Vatikana.
Naročiti užitak bio je slušati o tome da se bogatstvo ne gradi na zemaljskim već nebeskim vrijednostima. O tome bi nam i Bozanić imao što za pripovijedati …kao npr.  što misli o svom mini Vatikanu?  Pa zatim o kojekakvim donovima s više nego zavidnom ušteđevinom. Eto, na pamet mi pada …svećenik s dvostrukom titulom Don i don Sanader …i njemu slični od Boga poslani …tako nam barem govore …
I dobro je to prodavati vjernicima, jer tako će im biti manje teško što nemaju niti najosnovnije za zemaljski život. I blago Vama što nemate, a teško svima onima što imaju, i zato su se upravo oni prihvatili prokletstva potrošačkog društva i dobrovoljno se žrtvuju zbog Vas.
Bio je to 1. Hrvatski nacionalni susret katoličkih obitelji. Bez ulaženja da li je nešto izrečeno konzervativno ili ne, bez ulaženja da li je nešto izrečeno bilo konzervativno ili ne, bez ulaženja u to koliko je Crkva u stanju pratiti novo vrijeme i nove izazove, ipak želim izreći zamjerke da zašto se uporno govori o problemima s kojima se susreće običan čovjek, vjernik, laik bez da se prozovu konkretni krivci?
A to su u hrvatskom slučaju …oni iz prvoga reda obavijeni u crno …u globalnom smislu kriva je politika novog svjetskog poretka, globalizacija svega, gubitak identiteta, a samim time upravo i ta famozna EU, za koju nam je o naš trošak došao “propovjedati” i sam Papa.
I sve je to samo jedna velika kontradikcija u koju je upao i najviši vrh Katoličke Crkve, jer svojim naukom o vjeri i moralu dovodi u ozbiljan sukob s politikom koju zastupa.
I sam izraz politika i Crkva zvuči vrlo poznato, ali vrlo ružno …budi negativna sjećanja i asocijacije. Sve je i vrlo skupo, a vjera ne bi trebala biti skupa, jer je i po svojoj definiciji, a još više po svojoj duhovnosti nešto što upućuje na našu intimu …dio našeg duhovnog stanja i zvuči trivijalno zalaganje Crkve za EU, te iste Unije koja se je zapravo svojim statutom odrekla kršćanstva.
Politika još jedanput pokazuje svoju nepredvidljivost i prevrtljivost i na primjeru Vatikana …ipak je sve to bila i ostala samo politika. Hrvatsku bih voljela promatrati kao jedan barem mali izazov toj istoj EU, ali ona to može biti samo u slučaju kada bi ostala izvan te Unije i imala političare koji ne traže  svoj spas bijegom u lošu zajednicu …pod svaku cijenu i unatoč svemu i svima!

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Naša Svetost i naša Alternativa
jer druge i bolje nam nema nema ni vremena
za izmišljanje tople vode.

Neka nam svima bude u njoj samo sretno
lp-jm

Josip Mayer
12 years ago

Politički gledano opet smo u Balkanskoj regiji. Svaki tvrdi balkanac misli da sve zna a ne zna da sam niš ne zna Ima tu i jugofobije ako ćemo tako i imperaktiviteta pojedinaca.Balkan sam od sebe ni nije neko strašilo kako se ga u stvarnosti predstavlja. Polazim od tog stajališta i smatram da se sa Balkanom ponaša poput sa Hrvatskom dijasporom po potrebi u politici,ali kada se sve pojedinačno analizira i postave kockice svaka na svoje mjesto vidit ćemo uskoro da baš nije sve tako.Politički gledano opet smo u Balkanskoj regiji. Nekada smo voljili jesti Balkanske specijalitete,pravili smo Balkan platu danas… Read more »

Mark
Mark
12 years ago

Balkan kao pojma dobio je ime po Staroj Planini Balkan koja leži u Bugarzkoj zemlji. Pridjev balkanske pridodan je svim zemljama proizašlim iz ruševina Turskog carstva (pogledaj povijesni zemljovid iz 1878.), Hrvatska nije dio tih zemelja terima je pridodan taj pridjev. Povijesno gledano Hrvatska svojom religijom, arhitekturom, pisanom i tvarnom građom ne pripada krugu zemalja balkana niti istočno europske sfere, baš suproto, Hrvatska svojom uljudbom pripada zapadnoeuropskom krugu i to je neospori čimbenik koji nitko i ništa nemože izmjeniti. Zemljopisno pojmovlje može dvojiti no i tu je 52% ozemlja Hrvatske države izvan teritorija Balkanskog poluotoka koja je južno od Save… Read more »