I HRVATI GRADE BBI “WILLY BRANDT”

S  TVRTKOM  INGRA VIADUKT NA  GRADILIŠTU ZRAČNE LUKE U SCHÖNEFELDU
tekst i foto: Sonja Breljak

Berlin- Schönefeld/ Zajedno s upravom tvrtke  Ingra Viadukt, veleposlanikom RH u Njemačkoj dr. Mirom Kovačem te predstavnicima investitora i zračne luke u izgradnji, kao posljednji  smo se provezli  novom, četiri kilometra dugom slijetnom stazom buduće berlinske, super  moderne zračne luke …danas još uvijek tek gradilišta ili kako bi rekli Nijemci …velike „Baustelle” … koja će nositi naziv zračna luka Berlin Brandenburg International  ili skraćeno …BBI „Willy Brandt“. Naime, već od sutra, nova slijetna staza  koja  ide paralelno s onom sadašnjeg aerodroma Schönefeld, zatvorena je za sve neslužbene prolaske, vozila i ljude. Gotova staza široka 60 metara a debljine  okruglo 150 centimetara, čeka zrakoplove i otvaranje „Willy Brandta“  3. lipnja iduće godine.
BBI Willy Brandt”   ima da zamijeni dosadašnje tri berlinske zračne luke … onu već zatvorenu na Tempelhofu, onu na Tegelu koja će tek biti zatvorena i onu na Schönefeldu koja će biti sastavni dio nove, velike zračne luke  što  se ima prostirati na  1470 hektara.  Upravo taj  dio u izgradnji, obiđosmo zajedno s predstavnicima Ingre Viadukt.
Naime, Viadukt sudjeluje u radovima i gradnji nove zračne luke.  Stotinu Viaduktovih radnika rade i grade parkiralište i prostore i objekte gdje će biti smješteno iznajmljivanje automobila.  Uvid u radove i pogled na novu berlinsku zračnu luku, s nama je učnio i Tonći Vanjak, direktor Viadukta i predsjednik uprave iNGRA DET, Zoran Andročec, direktor INGRE d.d, Josip Vrsalović, iz Ingre  Unima, Željko Torbica, Rohde d.o. o,  potom Franjo Tomac, šef  Viaduktova projekta, Ulrich Smidt, voditelj projekta ispred investitora Max Bögl, te predstavnici za markting i odnose s javnošću  nove zračne luke, Sanja Ristić i Leif Erichsen.
Hrvatska građevinska tvrtka Viadukt AG je osnovana 1947. godine  a u Njemačkoj je zastupljena od 1963. godine. Suosnivač je poslovnog udruženja GIU INGRA DET te u Njemačkoj posluje pod imenom INGRA VIADUKT.  U ovog sastavu poslovnog udruženja su danas 33 tvrtke, koje se bave gradnjom, montažom, izoliranjem.
Ingra Viadukt surađuje  godinama s velikim njemačkim građevinskim poduzetnicima. U projektu nove, berlinske zračne luke, sudjeluje u suradnji s građevinskom tvtkom  Max Bögl. Nakon  ugovora i građevinskih radova koje je u protekloj godini izvodio u Hamburgu, Frankfurtu i Konstanzi, radovi na berlinskoj zračnoj luci, izvrstan su nastavak uposlenosti Viadukta i drugih poslovnih subjekata iz sastava INGRE  DET. Izvedba radova je vrijedna 3 milijuna eura. Po završetku ovog  može se  očekivati još poslova, što je u današnje krizno vrijeme, veoma dobro, rekao nam je Tonći Vanjak.
Berlinska zračna luka upošljavat će oko 20 tisuća ljudi. Dnevno će s nje uzlijetati i slijetati  oko 400 zrakoplova. Godišnji promet će biti 27 milijuna putnika s mogućnošću proširenja i do 45 milijuna. Po veličini i kapacitetu, BBI neće prelaziti ono što nudi zračna luka u Frankfurtu ali će po dostupnosti i prometnoj povezanosti biti puno efikasniji. Uprava zračne luke u gradnji je u vrijeme pripreme s tih prostora preselila 150 domaćinstava kojima je  dogovorno pronašla nova mjesta i prostore stanovanja. Komplekst zračne luke podrazumjeva i gradnju brojnih  popratnih objekata te posebnog biznis centra. Nova zračna luka, izračunali su …. veličine je 2000 nogometnih igrališta. Trenutno je to najveća zračna luka u izgradnji u Europi. Dnevno na njoj radi oko 3 500  stručnjaka i građevinskih radnika. Sklopljeni poslovi u vrijednosti su većoj od 2 milijarde eura. Da se od tih parametara, dio od stotinjak radnika koje posjetismo na velikoj građevini  nove berlinske zračne luke, i poslova vrijednih 3 milijuna eura, odnosi na naš INGRA VIADUKT, može biti na ponos i upravi tvrtke i svima kojima ovaj njihov  poslovni uspjeh donosi korist , učvršćuje poslovni ugled i otvara nove mogućnosti nekih budućih radova, poslova i ulaganja u kojima se može i mora  računati i sa stučnošću i efikasnošću i hrvatskih tvrtki, poduzetnika i radnika.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments