SAT POVIJESTI IZ PRVE RUKE

UČENICI I NASTAVNCA IZ POŽEGE POSJETILI REICHSTAG U DRUŠTVU PARLAMENTARNOG ZASTUPNIKA JOSIPA JURATOVIĆA
tekst i foto: Sonja Breljak …foto album ispod teksta
Berlin/
U Berlinu nije problem posjetiti Reichstag, sjedište njemačkog parlamenta. Slovi i inače za turistički najposjećeniju berlinsku znamenitost. Od preseljenja državne vlasti iz Bonna u Berlin, 1999. godine, Reichstag je posjetilo, ni manje ni više nego 25 milijuna posjetitelja. Slobodno je to svima. Ulaz je besplatan. Treba samo odvojiti vrijeme, stati u podugačak red onih koji su došli na istu ideju, pričekati pola sata -sat, manje ili više, ovisno o godišnjem dobu i broju turista u Berlinu, i eto prilike stići do vrha Reichstaga, kupole s koje se može baciti pogled na plenarnu dvoranu gdje parlamentarni zastupnici raspravljaju o najvažnijim temama njemačke države.
Dugi red, čekanje i strogu kontrolu, izbjegli su učenici ekonomske škole iz Požege Jelena Andrijević, Valentina Dumančić i Ivan Prudky s nastavnicom njemačkog jezika, Martinom Budimir. Ušli su u Reichstag na njegovom sjevernom ulazu namijenjenom zastupnicima, diplomatima i novinarima. Na njih je …točnije, na nas je, jer učenike iz Požege za boravka u Berlinu pratimo već godinama …čekao Josip Juratović, zatupnik njemačkog Bundestaga, prvi i jedini u povijesti koji je hrvatskog porijekla.

Ovaj susret i posjet Reichstagu ugovoren je još iz Požege odakle su učenici u pratnji nastavnice Budimir koja učenike uvijek iznova animira za zanimljive projekte Europske komisije, krenuli na višednevni boravak u Berlinu i sudjelovanje na Kongresu o budućnosti koje su izborili istraživačkim radom na temu Trgovine ljudima. Program Kongresa vrlo je zgusnut, slobodnog vremena je malo. Pred Reichstag su stigli netom po dolasku u Berlin, direktno s aerodroma Schoenefeld. Propustili su večeru s drugim sudionicima Kongresa. Susret s Josipom Juratoviće i posjet  Reichstagu, nisu htjeli propustiti.
Uistinu, bio je to sat povijesti iz prve ruke.  Josip Juratović, zanimljiv je i srdačan u ulozi domaćina. Učenicima iz Požege pružila se mogućnost posjetiti i pogledati ono što nije samo po sebi razumljivo kad su u pitanju obični turisti –pregled Reichstaga od podruma do krova! –Ja sam Josip Juratović, član Njemačkog parlamenta u drugom mandatu. S 15 godina sam došao u Njemačku iz Koprivnice …započeo je Juratović s par riječi o sebi …preskromnih za dosegnuto  …te nastavio pripovijedati o povijesti zgrade, značenju  demokratskog donošenja odluka, ulozi stranke kojoj pripada (SPD)  te svojim zaduženjima. Unutar stranke, Josip je zadužen za radnu i socijalnu tematiku. Sudjeluje i u radu parlamentarnog odbora za odnose s Europskom unijom te odbora za odnose s Republikom Hrvatskom.
U njegovom društvu, mladi gosti iz Hrvatske su razgledali Reichstag od podruma do staklene kupole s koje se pruža pogled na grad u noći. Zgrada Reichstaga građena je u neorenesansnom stilu od od 1884. do 1894. godine. Arhitekt je bio Paul Wallot. Zgrada je teško oštećena u požaru 1933.  A potom i za ratnih godina. Obnovljena je potpuno 1995. godine a 1999. su je ponovo ispunili zastupnici parlamenta, potom svakodnevno i brojni turisti, prava rijeka, znatiželjna baciti pogleda unutra i pogled s kupole na grad.
Učenicima iz Požege pružila se tako jedinstvena prigoda obići pravi labirint koji pod zemljom spaja Reichstag  s ostalim državnim zdanjima uokolo. Pogledali su Andacht Zimmer, sobu za molitvu i razmišljanje, na zidovima ostavljena imena i ćirilične poruke ruskih vojnika, osloboditelja. Stajali su među kutijama od kojih svaka nosi ime jednog od parlamentarnih zastupnika od 1919. godine do danas …i ona Adolfa Hitlera (1933) je tu ...oštećena jer uvijek to netko iznova učini nakon svake popravke.
Zanimljivo pripovjeda Juratović . A i učenici pažljivo slušaju. Radi se o živoj povijesti. Raspituje se Josip Juratović i za učenike, njihove planove, želje, za način dolaska u Berlin,za Kongres na kojemu sudjeluju, razgovara s vrlo angažiranom nastavnicom, Martinom Budimir. I ne libi se …bit ću iskren …pokazati zanimanje za Hrvatsku i njenu budućnost i iznijeti svoja stajališa. Često je poslovno u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Komentirajući netom završene izbore nakon pitanja gostiju iz Hrvatske o tome, naglasio je kako je izbornim rezultatom Hrvatska dobila ono što joj je trebalo –promjene. Put Hrvatske u EU ocijenio je pozitivnim, bez alternative. A sudjelovanje iseljeništva u glasovanju, komentirao je riječima …iskreno  …i nisam pobornik toga, držim glasovanje iseljeništva na parlamentarnim izborima neprimjerenim. Treba sudjelovati u društvenom životu tamo gdje se živi.
Eto, Josip ima o tome svoj stav. Jasno i nedvojbeno iznošenje misli i čvrsto zastupanje stavova, i dovelo  ga je do visoke njemačke politike. Plodovi tog dosega padaju i ispod našeg stabla. Treba ih znati i htjeti iskoristiti. Primjerice, preko 2000 posjetitelja godišnje posjeti Reichstag i preko ureda Josipa Juratovića. Otvoren je za suradnju.  U to su se uvjerili i gosti iz Požege za posjeta Berlinu, iskoristili tu spremnost i bacili savim osoban pogled na Reichstag u društvu jednog od 620 zastupnika njemačkog parlamenta.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Gospodina,- Josip-a Juratović-a imao sam priliku upoznati na kratko upravo na..proslavi 20 godina..Društva Hrvatskih Građana Miroslav Krleža.. u Fellbach-u.. upravo tako se ta udruga naziva. Sa obzirom da radim i komuniciram uz druge puno upravo u društvu s ljudima.. radi čega mi je lakše i prepoznati čovjeka. Gospodin Juratović.. mi osobno djeluje kao dobar i otvoren čovjek..i žao mi je da nismo u onoj gužvi više mogli porazgovarati zajedno. Izgleda mi da smo oboje došli u istoj godini u Njemačku..razlika je samo.. što me sreća nije htjela poslužiti..da smo zajednički u njemačkom parlamentu..tj..svi nismo jednaki..osobno sam sretan..posebno sa prijateljima znancima… Read more »