DUGINE BOJE

KAJ GOD!
piše: Ivek Milčec

Zagreb/Moram priznat da sam bil učesnik jučerašnjega desetog, jubilarnoga Zagreb pridea i da to učešće smatram kao civilizacijski čin rođenoga Zagrepčanca ili kak bi se po domaći reklo-Purgera. Nisam se bojal da me bu nešći žvajznul ili pljunul na me jer ipak je Zagreb naš glavni grad s  naglašenim srednjoeuropskim, bečkim štihom kojem je strano divljaštvo i nasilje. Doduše, zna se dogoditi da se pojedine grupe BBB otrgnu kontroli i nakon tekme porazbijaju po koji tramvaj ili autobus, ali i to je sve rjeđe jer bojkotiraju Dinamovog gazdu Zdravka Mamića pa već skoro godinu dana ne dolaze na maksimirski stadion.
Dakle, jučer sam bil u povorci Parade ponosa i zbog toga sam kao stari Purger ponosan. Jednostavno, osjećal sam potrebu dati podršku onima koje zbog njihove drukčije seksualne orijentacije, na žalost, mnogi tretiraju pa čak uspoređuju sa Sotonom koja nam svima skupa prijeti pa treba to “zlo” iskorijeniti i uništiti za sva vremena.
U povorci “homića i lezbača”, u znak potpore, bili su saborski zastupnici, sveučilišni profesori, književnici, liječnici i mnogi drugi uglednici iz javnoga, kulturnoga i političkoga života kaj je ovogodišnjem, jubilarnom Zagreb prideu dalo još veći, međunarodni značaj.
Oko dvije tisuće homoseksualaca iz naše i susjednih zemalja te još toliko građana grada Zagreba zajedno su marširali pod zastavama duginih boja i na taj način dali potporu nedavnoj UN rezoluciji o ljudskim pravima s naglaskom na rasnu, spolnu, nacionalnu, vjersku i svaku drugu orijentaciju.
Nakon nemilih događaja u Splitu, organizatori Parade ponosa, policija, Poglavarstvo grada Zagreba i druge odgovorne institucije poduzele su sve da se ovoga puta spriječi svako nasilje koje itekako škodi ugledu naše zemlje, ali i svih njezinih građana. Stoga je povorku osiguravalo oko 1500 policajaca kak bi se spriječili bilo kakvi pokušaji iskaza mržnje iz redova gledateljstva, kojih se skupilo nekoliko tisuća.
Mnogi gledatelji  pljeskom su pozdravljali povorku i samo je oko 17 osoba privedeno zbog huškačkih i neprimjerenih parola pa su organizatori i policija vrlo zadovoljni obavljenim poslom.
Mišljenje mnogih relevantnih čimbenika je da se je organizaciji prošlotjedne splitske Parade ponosa amaterski i neozbiljno pristupilo pa je zbog propusta nanesena velika šteta i sramota kulturnome Splitu.
Zagreb pride bil bi još uspješniji da su u povorci učestvovali predsjednik države Josipović, predsjednica Vlade J. Kosor i zagrebački gradonačelnik Bandić jer bi im se pridružili mnogi  saborski i gradski zastupnici, državni tajnici i ostali djelatnici. Prema službenim izvješćima sve troje bili su spriječeni drugim obvezama pa su Predsjednika i gradonačelnika zastupali njihovi najbliži suradnici a ne zna se tko je zastupao premijerku Kosor. Gospođa Kosor održala je na proširenoj sjednici Središnjeg odbora HDZ-a pedesetminutni, predizborni govor u kojem je po običaju istaknula svoje zasluge u “uspješnom” vođenju države a “kruna” njezinoga rada je završetak pregovora s EU.
Obećala je da će ona potpisati, ma kad god to bilo, pristupni ugovor s EU jer je sigurna u HDZ-u pobjedu na skorašnjim parlamentarnim izborima. Kaj god!  Ili kak bi se narodski reklo: račun bez krčmara!
Od tolike samohvale njezine stranke i nje osobno, sigurno nam bu svima skupa bolje a to se najbolje vidi po predizbornom triku tj. dogovoru Vlade i bankara o otplati tkzv. produljenih kredita građana u švicarskim francima. Produljeni krediti tj. mjesečna rata naizgled će biti manja, ali će u stvarnosti biti skuplja jer će se kredit otplaćivati do 75. godine života pa nije teško izračunati koliko će banke i bankari zaraditi. Kaj je još važnije, lako je predvidjeti kvalitetu života onih koji će kredit otplaćivati, ako buju živi, sa 75. godina života!
Lako bi se moglo dogoditi da će mnogi unuci otplaćivati kredite svojih djedova i baka, zahvaljujući  “dogovoru” Kosoričine Vlade i nezasitnih, stranih bankara.
Da zaključim: puno pametnije bilo bi da su, umjesto jučerašnjeg,  predizbornog govora, premijerka i njezina svita aktivno podržali Zagreb pride i na taj način pokazali toliko željenoj Europi da smo, kao država, spremni na toleranciju, poštivanje ljudskih prava i suživot s onima koji na drugačiji način razmišljaju, govore i prakticiraju svoj seksualni život. Ak´ me Bog poživi sudjeloval bum i na sljedećoj Paradi ponosa koja će sigurno biti još masovnija i bolje organizirana.

P. S. Malo sam se bojal da me ne bi u toj gomili netko pogladil po ritici, ali ostal sam čitav i – nevin!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments