SLAVILO SE K´O NEKADA

KRATKA PISMA IZ DOMOVINE
piše: Marija Matijašević

foto: Alfred Matijašević

Stružec/U našem Strušcu, selu ispod Moslavačke gore, između Siska i Popovače, slavilo se proštenje svetoga Vida …nakon 20 godina …onako kako se slavilo prije 20 godina. Župnikovu zamisao prihvatili su nekolicina mještana, koji su s njim i najveći teret i muku, podijelili. Mjesec dana se pripremalo, a prošle godine su već bili isklesani kipovi od stoljetnih hrastova …svetoga Vida (zaštitnika sela), svetoga Florijana i svete Katarine.
Na prvom sastanku je razrađen plan, no nekako je to sve bilo sa skepsom primljeno. Kasnije smo se bolje uhodavali i primili posla. Župnik je bio vođa, organizator i inicijator svega. Hvala mu! Proštenje bi trebalo trajati tri dana. Pozvali bi se KUD-ovi, iz okolnih sela i Zagorja, te sastavi i kuburaši. Trebali su pomoći sponzori i pomagači. Sve je to teško u ova vremena u selima. Bila sam dosta skeptična, no, povela sam kolo sponzorstva. Ugledali su se i drugi. Svaki je dao nešto …odojke, vino, kobasice, kruh, gulaš, sok, kolače, kavu …
Biti će i štandovi …da žene iz sela izlože svoje ručne radove.
Na svetog Vida … u srijedu … bila je misa u crkvi ukrašenoj s mojih 55 bijelih ljiljana.
Već godinu dana prije, kada su bili isklesani kipovi, počeo je župnik s izradom klupa-klecala za crkvu, krečenjem, uvuđenjem nove instalacije, pranjem oltarnika, pa …nova struja, oko crkve nogostupi, cvijeće, borovi, popločavanje …
Općina je počela uređivati i dom, koji je još na podu imao daske od pedesetih godina, novu pozornicu, nove pločice, krečenje …E, onda je i KUD zamolio za jednu pozornicu vani na dvorištu …pa je i to je uspjelo! Problem je bio, što je na sredini dvorišta bila vatrogasna sirena, visoka 12 metara, pa ju je trebalo ukloniti ili pomaknuti. A to je bilo prilično problematično. Ipak su se dogovorili i maknuli su ju. Novu, manju,  postavili  su na krov doma, mada je i to bio problem, jer je krov bio preslab za tako tešku sirenu. No, sve u svemu, na kraju su uspjeli.
I sve se dobro odradilo … sastanci su bili svaki utorak, pa je svatko iznio ono što je napravio od onog za što je bio zadužen.
Prvi dan će biti večera …odojci s ostalim prilozima, za sve radnike i sponzore.  Drugi dan će biti turnir u malom nogometu a treći dan proštenje s nastupom KUD-ova, kuburaša, mužikaša, malog crkvenog zbora i limene glazbe iz Zagorja. Prošencija ide kroz selo u narodnim nošnjama, od blagoslovljenog novog križa, do crkve. Onda je blagoslov svetog Vida i svetog Florijana. Misa je na novoj pozornici-paviljonu. Poslije mise i nastupa  …veselje! Postavljene su klupe i stolovi po cijelom dvorištu, da ljudi mogu mirno sjesti i nešto čuti i pojesti gulaš, koji je bio po povoljnoj cijeni od 10 kn.  Na štandu smo izložile nošnje i radove za prodati.  Od radova je bilo … slika, salvetom napravljene kutijice, mileji i heklarija. Iz naše radionice sam izvjesila našivavanje i crteže od djece.
Naš mali crkveni zbor “Svete Katarine” koji vježba samo mjesec dana izveo je pjesmu “Duga cesta” , na svom prvom nastupu.
Dan prije je bilo jako vruće …33 stupnja, a na sam dan proštenja …nedelja …bilo je samo 14 stupnjeva i padala je kiša. Smočile se nošnje, u opanke je ušla voda, i svi smo se smrzli, jer je bilo jako hladno. No, sve smo izdržali do jutra.
I bilo je super!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments