SVIJET JE MALEN

KRATKA PISMA IZ DOMOVINE
piše: Marija Matijašević 

Stružec/Kako je moj KUD sudjelovao u proslavi jubileja od starijeg gospodina Andrije Fiolića, koji je 60 godina na sceni, tako su nas i ove godine pozvali na “FIO SHOW”, njegov 65-ti jubilej u Zagreb, u dvoranu “Vatroslav Lisinski”.
Predsjednica KUD-a Ružica Podbrežnjak, iznajmila je autobus i mi jučer, sve u narodnim nošnjama, put Zagreba, preko Siska i svih sela, od jednog do drugoga.
Sela lijepa k’o u priči …fasade i veliki vrtovi, i puno poslovnih objekata, dućana. Prvi puta se vozim tim selima. Lijepe livade i lijepa priroda. Uživalo se …izuzetak je prejaka klime u busu koja nas je doslovce smrzla.
Stigosmo pred Lisinski, i odmah napravismo  fotografiju za uspomenu.
Ulazimo …predvorje prekrasno, veliko, na stropu ogromne okrugle kugle lustera, sa sitnim žaruljicama. Veličanstveno. Ljudi lijepo obučeni šetaju po predvorju, tihi su i kulturni.
Čekamo ulaz. Malo sam razočarana, što nisu svi KUD-ovi u prvim redovima, kao i prošli puta, ovaj puta su daleko od pozornice.
Ispred pozornice sa cvijećem napisano “FIOŠOU”, sa strane prekrasna slika, na stalku. Na slici …Papa ljubi Hrvatsku zemlju u “grohači”, tako smo nekada zvali drvenu izdubljenu zdjelu, u kojoj se dizao kruh, koju u rukama drži kardinal Kuharić. Slika prekrasna.
Cijeli program je trajao 4 sata, izmjenjivali su se sastavi i pjevači, bilo je šale i pljeska. Nas se osobito  dojmila pjevačica u prozirnoj haljini.  A onda je došao slavljenik, gospodin Andrija Fiolić sa svojom violinom i zabavljao nas do kraja. Svaka pjesma je bila posvećena Turopolju, njegovom zavičaju. Svaki stih i kitica koje je i sam napisao, sve su govorile, koliko on voli svoje Turopolje. Voditelj, njegov sin, i unuk, koji svi sviraju i pjevaju, zabavljali su nas cijelu večer. Na kraju su slijedili darovi, kojima se Fio jako radovao. Od radosti je skakutao po pozornici, kao da mu nije 80 godina! Čestitamo mu i ovim putem!
Na kraju programa su pozvali sve KUD-ove na pozornicu i svi smo zaplesali. Cijela pozornica je izgledala kao šareni vrtuljak licitara, kao i kućica koja je bila sa strane sva okićena sa licitarskim srcima i čislima ( čisla su krunice od licitara, od roza i bijelih kuglica) koje su darovali. Licitar je tijesto za pravljenje tih proizvoda.
Bilo je tu i medovice za popiti. Medovica je piće od meda i  tipični proizvod Zagorja. Na “Mariji Bistrici” sam ga okusila prije 50 godina i njegov mi okus ostao do danas. Danas je ipak malo drugačiji.
Našoj predsjednici zahvaljujem što nam je bila stalno na usluzi i što se dobro brinula za nas.

PS. I eto, tu u Lisinskom me potražila Nada Kušić, poznanica  iz Berlina, doznavši da je i KUD “Stružec” nazočan. Tko bi rekao, da ćemo se tu naći. Kako je svijet malen!!!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments