BERLIN SAGT …DANKE

BERLIN ZAHVALIO PRVOJ GENERACIJI MIGRANATA NA RADU I TRUDU
tekst i foto: Sonja Breljak

Berlin/
Svečanim skupom u zgradi općine, poznatoj  Rothe Rathaus, Berlin je, preko gradonačelnika Klausa Wowereita i drugih zaduženih za povezanost i integraciju stranaca u njemačko društvo, zahvalio prvoj generaciji migranata na njihovom radu i doprinosu razvitka i izgradnje  njemačkog društva. Program svečanosti je vodio Günther Pienning, povjerenik berlinskog senata za integraciju i migracije. Skupu je nazočila i Carola Bluhm, senatorica za integracije i migracije berlinskog senata.  Ovom svečanošću obilježena je 50-godišnjica od dolaska prvih migranata u Berlin.
Radujem se da mogu ovim putem, svim migrantima  prve generacije, zahvaliti  za njihov doprinos. Vi ste pomogli razvoj  njemačke privrede ali ste i svojom kulturom, društvima, gastronomijom, upotpunili mnogostranost našeg grada …rekao je gradonačelnik Wowereit i dodao. -Pozvali smo radnike a došli su ljudi …rečenica je koja se često čuje kad se govori o integraciji. Istina, nije se uvijek sve činilo za prvu generaciju doseljenika ali svejedno, vi ste svojom snagom i voljom  sljedećim  generacijama otvorili potpuni put u njemačko društvo. U 2010. godini je u Berlinu živjelo  105.000 osoba turske nacionalnosti. 45.000 osoba s područja bivše Jugoslavije, 15.842 Italiana, 13.199 Vietnamaca, 9.302 Grka i 7.670 Španjolaca.  Berlin ima samo jednu šansu …biti otvoren za različitosti, razne ljude,  kulture, načine života …rekao je, između ostalog, Klaus Wowereit.
Tijekom programa svirao je sastav naziva: Mediterrnanean String Project u kojemu sviraju glazbenici iz Njemačke, Turske, Portugala i Grčke. Kao “svjedoci vremena” na pozornicu su istupili Filiz Yureklik, potom Elpiniki Reisler i  Thi Hong Nguyen te  Joachim Putzmann iz Siemensa. Riječi zahvale roditeljima, pripadnicima prve generacije doseljenika, izrekao je Burhan Gözüakya.
Pozvani gosti, njih dvjestotinjak, zajedno su potom pogledali film o migrantima, poslušali odlični, međunarodni band i njegovu izvedbu djela Wolfganga Amadeusa Mozarta a na kraju načinili i zajednički foto jednog povjesnog, važnog trenutka – susreta onih koji su došli prije 50 ili manje godina, uz potporu i dogovor od strane  njemačkih službi za strance i službi za zapošljavanje i  zemlje porijekla, dakle, Grčke, Portugala, Španije, Turske, Jugoslavije …
Skupu je, pored drugih “slavljenika”  nazočila i Bosiljka Schedlich, voditeljica SuedostEuropa Kultur, e.V.
Drugu nazočnost predstavnika hrvatskih društava, udruženja ili pak države ili  pojedinaca …ne  zabilježismo. Šteta. I zbog čega …vrijedilo bi se upitati.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

BERLIN SAGT …DANKE
UND WIR DANKEN BERLIN
UND DEUTSCHLAND