HERMENEUTIKA BUBNJA

DRUGI KUT MOTRIŠTA
piše: Rajko Glibo
Borba u njima. Borba oko njih. Svuda borba. Dani im u borbi gore, a na kraju svakog dana, nagrada su im noćne more …Guraju se oko bubnja napuhane sposobnosti. Jedni u guranju padnu i nikada se više ne ustanu. Drugi se proguraju u bubanj nakratko i ne uspiju se  ni nasmijati slatko, a već im se namakne dan  “D”.
Nitko se ni sa kim ne želi mjeriti po nesposobnosti. Svatko sam tka svoju sramotu. A sramota …bila ona na svjetlu, ili u umreženoj tami …jednako žulja i jednake ožiljke na duši ostavlja.
Borba oko bubnja teče, a u bubnju se manifestira žešće. Hermeneutika bubnja u “utihi”  tka konspirativno tkanje. Čudna neka uzvišeno prešućivana sintagma, hermeneutika bubnja, danonoćno je na kušnji.
Svatko sebi umišlja kako je baš on pravi hermeneutički protagonist. Oko bubnja i u bubnju padaju u neki čudan trans. Ošamućeni vlašću padaju i podižu se. Padanje i podizanje jednih prati buka, drugih …tišina i zakon šutnje.
Demos kao narod!
Kratere kao vladati! D kao demokratski, ili “D” kao dan “D”.
U bubnju traje nevidljivo ili manje vidljivo mačevanje opcija. Narodna kletva “O sebi se zabavio” više se ne verbalizira, već se prakticira. Svi se prave kako za nju ne znaju, a svi je odlično uzročno-posljedično znaju.
Jedni iz bubnja ispadaju, drugi u bubanj upadaju. O sebi se zabavljaju mnogi u bubnju. Oni oko bubnja naćule uši da čuju što se to među onima u bubnju događa.
Kažu da iz bubnja najbrže ispadaju oni koji nikako ne mogu da nauče misliti na hrvatski način.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments