Kanuisti na pritocima ili kanuiste na pritokama?

MALI JEZIČNI SAVJETI
Časopis Jezik

Pitanje između kanuistapritoka pitanje je običnoga imeničkoga roda, a često se tu pogriješi. Ne griješi se u nominativu jer obično kažemo kanuistpritok, ali u ostalim padežima ima nesigurnosti: kanuist – kanuista ili kanuistekanuistu ili kanuisti, a vježba li kanuist na pritoku ili pritoci?

Kanuist i brojne imenice tuđega podrijetla na ist u hrvatskom su jeziku muškoga roda, ne završavaju na *ista, nego baš na istkanuist, avanturist, biciklist, fašist, idealist, komunist, publicist, žurnalist (oblici ženskoga roda *kanuista, *avanturista, *biciklista, *fašista… nisu valjani). U skladu ih s tim treba i mijenjati po padežima, te se imenice mijenjaju po padežima kao bilo koja druga imenica muškoga roda, kao gospodar:

vesla kanuist, vozi biciklist / ne valja *kanuista, *biciklista

nema kanuista, nema biciklista / ne valja *kanuiste, *bicikliste

prilazim kanuistu, prilazim biciklistu / ne valja *kanuisti, *biciklisti

vidim kanuista, vidim biciklista / ne valja *kanuistu, *biciklistu

ej kanuistu! ej biciklistu! / ne valja *kanuisto! *biciklisto

govorim o kanuistu, govorim o biciklistu / ne valja *kanuisti, *biciklisti

veslam s kanuistom, vozim se s biciklistom

Pritok je u hrvatskom jeziku isto tako muškoga roda, pa ne nema završnoga -a, ne glasi pritoka, nego pritok. Sklanja se isto kao i potok – pritok, pritoka, pritoku

Dakle, kanuisti na pritocima jer je to gramatički isto kao igospodari na potocima. Kanuiste na pritokama ne valja jer je pogrješan rod, bilo bi to kao žene na rijekama, ženskoga roda, a u hrvatskom su jeziku kanuisti pritoci muškoga roda.

Savjet napisala: Sanda Ham

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments