Gđa, gđica i gosp.

MALI JEZIČNI SAVJETI
Časopis Jezik

Uz kratice povezano je mnošto predrasuda i nedoumica.
Najčešća je prerasuda da kratice moraju biti jednoznačne i stalne, da postoji strogo pravilo kako se tvore. Naime, kratice mogu biti prigodne, a mogu biti i stalne. Prigodne su one koje su povezane uz određene struke ili djela, određena područja komunikacije; koje nisu trajne. Recimo, FB prigodna je kratica jer je za sada povezana s fejsbukovskom komunikacijom. Ako se proširi i počne se upotrebljavati općenito i izvan Facebooka …bit će stalna.
Stalne su kratice one koje se upotrebljavaju vrlo široko, nevezano uz što pojedinačno. Takva je kratica br. (za broj) ilistr. (za stranica). Stalne kratice mogu biti i višeznačne – tako se kraticom g. piše i godinagospodin, a ud. može značiti iudana i udovica. Naravno da takve kratice ne valja tvoriti.
Jedna se riječ može pisati i različitim kraticama …godina kao g. I god, razred kao r.raz., školska godina kao šk. god.škol. God ili šk. g., inžinjer kao ing. i inž. Zbunjujuće, da, ali tako se ustalilo u upotrebi.
Nema strogoga pravila za tvorbu kratica. Ne stoji da se kratice tvore samo od suglasnika u riječi – kako bismo onda objasnili kraticu god. (za godinu) ili raz. (za razred)?
Nedoumice izaziva i sam naziv …gdjegod se upotrebljava i naziv skraćenica, ali kratica pripada hrvatskom pravopisnom nazivlju.
Ipak jedno pravilo postoji …kratice nastale kraćenjem jedne riječi, pišu se malim slovima (razumljivo, ako nisu na početku rečenice),  i piše se točka iza njih i ne mijenjaju se po padežima. Tako se piše mr. (magistar) …ne *Mr.; dr. (doktor) …ne *Dr. i ne valja pisati mr.-a ili dr.-a. Nekada se pisalo Dr.-a Maretića (doktora Maretića), ali tako se odavna ne piše.
Gdje je pravilo, tu je i izuzetak, pa je kratica za gospođu… gđa i kratica za gospođicu …gđica izuzetak od pisanja kratica s točkom. Pišu se bez točke. Izuzetak je i od promjene po padežima, gđagđica mijenjaju se po padežima kao i svaka imenica ženskoga roda na …a, gđa Marija, gđe Marije, gđi Mariji, gđu Mariju, gđo Marijo, gđom Marijom; gđica Ružica, gđice Ružice, gđici Ružici, gđicu Ružicu, gđice Ružice, gđicom Ružicom.
Gospodin se ni po čem ne izuzima …piše se s točkom g. ili gosp.i ne mijenja se po padežima.
Dakle, jučer sam srela gđu Mariju i gđicu Ružicu, ali gosp. Josipa ne vidjeh dugo.

Savjet napisala: Sanda Ham

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments