TUĐ POD NAŠIM NEBOM

KAJ GOD!
piše: Ivek Milčec

U općoj besparici, bezperspektivnosti, neimaštini i beznađu svaki iole normalan čovjek mora suosjećati  s onima koji su se, ne svojom krivicom, našli na samome rubu socijalnoga i društvenoga ponora. Vlasti u našoj zemlji dosta teško priznaju činjenicu da je, za naše prilike, broj nezaposlenih već prešao onu kritičnu točku snošljivosti i da svakim danom raste bijes i nezadovoljstvo onih koji su iscrpili i potrošili posljednji (ako su ga uopće imali) ušteđeni novčić i našli se, takorekuć, na ulici.

više

Gđa, gđica i gosp.

MALI JEZIČNI SAVJETI
Časopis Jezik

Uz kratice povezano je mnošto predrasuda i nedoumica.
Najčešća je prerasuda da kratice moraju biti jednoznačne i stalne, da postoji strogo pravilo kako se tvore. Naime, kratice mogu biti prigodne, a mogu biti i stalne. Prigodne su one koje su povezane uz određene struke ili djela, određena područja komunikacije; koje nisu trajne. Recimo, FB prigodna je kratica jer je za sada povezana s fejsbukovskom komunikacijom. Ako se proširi i počne se upotrebljavati općenito i izvan Facebooka …bit će stalna.
Stalne su kratice one koje se upotrebljavaju vrlo široko, nevezano…

više

OVCE, ŽABE I MAGARCI

piše: Gordana Sever

Svijet su mijenjali čudaci koji su uprkos svemu i svima vjerovali da ništa nije nepromjenjivo, niti da loše mora ostati loše, te da ne može postati bolje..
Pitam Vas zašto bi Hrvatska bila izuzetak? Mislite da nema dovoljan broj “čudaka” koji su vjerovali i nastavljaju vjerovati unutar njezinih granica, a koliko nas je i izvan? I ne mozete niti shvatiti koliko je ljubavi u nama, koliko zelje i volje u svakodnevnim kontaktima dokazivati i pričati priču o Hrvatskoj …onoj pravoj sa…

više