NIJEMCI, MAJMUNI I BOGATA DJECA

ZNA SE!!!
piše: Emil Cipar

Bio sam nedavno u Njemačkoj, a bio sam i prije dvije godine, u vrijeme kada se ova država borila sa svjetskom krizom, koju su dijelom i sami proizveli. Mada nitko ne krivi Nijemce, ipak su oni sami prepoznali svoje greške i na vrijeme su reagirali. Shvatili su da su tržištu prepustili i dali previše ovlasti te da tržište i nije baš u stanju nositi se sa svim problemima modernog društva.

I sjetili se svojih vrlina. Jedna od njih je …učiti na vlastitim greškama. Povijesnih primjera je bezbroj. Napisani su i opisani iscrpno, pa ne bih u njih detaljno ulazio, ali moglo bi se reći kako je Njemačka svaku krizu, svaki poraz, iskoristila kako bi iz njih naučila i izišla jača no što je bila ikada prije toga.

Njemačka sada i Njemačka prije dvije godine vidno su različite. Primjeti se optimizam, gospodarstvo je u usponu, državna blagajna se puni više nego što je očekivano. Rigorozne mjere njemačke vlade pokazale su se ispravnim i svjetska kriza je za njih prošlost.

Na greškama se uči …kaže poslovica. Na vlastitim greškama najbolje. Sjećam se koliko sam puta djeci govorio …pec, pec za nešto što je vruće. Nije puno koristilo. Ali kada su jednoga dana dodirnuli vrući lonac, ili nešto drugo, naučili su vrlo brzo da se treba kaniti vrućih stvari.

Prošle godine gledao sam u Zagrebu jednu predstavu suvremenog plesa. Na sceni su tri majmuna i jedan stup pri čijem se vrhu nalaze banane. Jedan majmun se penje na stup i kada se primakne bananama bude poliven mlazom vode. Majmun odustaje od banana i brzo silazi. Ostala dvojica majmuna u svojim pokušajima doživljavaju isto. Jedan majmun odlazi sa scene i na njegovo mjesto dolazi drugi, koji ne zna za opasnost. Pokušava se popeti na stup, ali ga ostala dvojica majmuna sprečavaju u tome. Još jedan majmun „sa iskustvom” odlazi sa scene i dolazi novi. Ista stvar. Sada i treći majmun, koji je osjetio vodu odlazi sa scene i na njegovo mjesto dolazi novi. Na sceni su tri majmuna, koji nisu imali iskustva sa mlazom vode. Majmun koji je došao posljednji pokušava se popeti, ali ga ostala dvojica sprečavaju. Niti jedan od majmuna ne zna šta će se dogoditi, ako se popnu na stup, ali svi znaju kako nije pametno penjati se na taj stup.

Zašto ovakav i ovoliki uvod? Zbog toga jer mi jednostavno ne ide u glavu da ono što vrijedi za Nijemce, djecu i majmune ne vrijedi i za Hrvate. Od 1990. na ovamo … svaka vlada gora je od prethodne, a ipak one bivaju gotovo redovno ponovo birane. Ne vrijedi vikati pec, pec … ne pomaže ni činjenica da smo se bezbroj puta opekli i bili poliveni mlazom vode.

Preko pedeset milijardi inozemnog duga, a nova ministrica financija pravi nova zaduženja. Posuđujemo novac, kojega će vraćati djeca naše djece da bi servisirali stare dugove i da bi isplatili plaće u prenapuhanom državnom sustavu, koji je odavno trebao biti reformiran. Školstvo, zdravsteno i mirovinsko osiguranje preuzeti su bez bitnih promjena iz sustava, koji nije odgovarao današnjim gospodarskim uvjetima. Imamo najmlađe umirovljenike na svijetu, a odnos broja umirovljenika i broja zaposlenih postaje sve nepovoljniji. Školstvo kvalificira kadrove mimo potreba gospodarstva. Ako u osnovnoj školi ne znaš kada je rođen Marin Držić, možeš izgubiti godinu zbog toga. U današnjoj Hrvatskoj to i nije neki grijeh, jer svejedno …i sa završenom školom imaš slabe izglede na zapošljenje.

I pitam se koliko su to bogata naša djeca, kada si mi sada možemo dopustiti luksuz živjeti na njihov račun. Neće im puno koristiti što će naslijediti dobru prometnu infrastrukturu. Ona je izgrađena za potrebe drugih, koji će … nastavi li se spirala inozemnog zaduživanja …i onako postati njeni vlasnici. Našoj djeci će ostati samo dugovi.

Ništa nije bolje niti na lokalnoj razini. Ista nomenklatura već dvadeset godina, pravi iste greške na naš račun i na račun naše djece. Narodni zastupnici bez ikakve grižnje savjesti i ikakvog osjećaja stida mijenjaju stranke za vrijeme jednog mandata i poručuju nam licemjerno kako to čine u našem interesu. A mi ih uporno ponovo biramo. Da smo Nijemci ne bi ih birali zbog počinjenih grešaka do sada. Da smo djeca ne bi ih birali, jer znamo da je to pec, pec. Da smo majmuni ne bi ih birali, jer s njima ne možeš doći suh do banana, a spriječili bi i druge da to učine.

Ali mi nismo Nijemci, nismo djeca, nismo majmuni, nego Hrvati, kojima je netko jako neodgovoran dao prava glasa.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Na greškama se uči …kaže poslovica. Na vlastitim greškama najbolje. Sjećam se koliko sam puta djeci govorio …pec, pec za nešto što je vruće. Nije puno koristilo. Ali kada su jednoga dana dodirnuli vrući lonac, ili nešto drugo, naučili su vrlo brzo da se treba kaniti vrućih stvari.
———————————————————————

Emile mora li se stvarno tako dugo čekati ?
posljedice nije lagano lijčiti i ispravljati.

Josip Mayer
12 years ago

Dorotic Ivo said on 06-07-2011

Bravo Emile,
da se izrazim jezikom alkara “u Sridu”, da Emile pogodio si upravo u sridu.
Jedno pitanje, ali koga birati dolje. Odgovor bi glasio
”znase” N I K O G A!!!!!
Tako ja radim vec godinama, ja ponistim moj listic, da ga nebi upotrebio netko drugi.
Bog Prijatelju
——————————
Poštovani Ivo

Trebalo bi birati one koji ako ništa drugo imaju kristalno čiste imovinske kartice,te nemaju problema sanjom se prikazati u javnosti,ako štede nešto više će im i ostati.

Dorotic Ivo
Dorotic Ivo
12 years ago

Bravo Emile,
da se izrazim jezikom alkara “u Sridu”, da Emile pogodio si upravo u sridu.
Jedno pitanje, ali koga birati dolje. Odgovor bi glasio
“znase” N I K O G A!!!!!
Tako ja radim vec godinama, ja ponistim moj listic, da ga nebi upotrebio netko drugi.
Bog Prijatelju