„SKAKAVCI“ U NAMA I OKO NAS

PUT ISTINE
piše: DraženRadman
Mojemisli, ovoga puta, idu prema …kako je negdje u našoj prepisci urednicaHrvatkog Glasa Berlin, kazala(op.u.)  … ”općoj i crkvenoj politici”… Nekako se u životu, eto, sve vrti oko temelja …Oko temelja i motiva za bavljenje bilo kakvom  ‘politikom’…

Vrijeme i žetva uvijek pokažu kakvi su temelj ibili. Dakle, ne ono što se

u početku čini (i govori), već kakvu klicu određena  ‘politika’ nosi u svojoj srži.

Zdrav razum kaže da svatko tko stoji u nekom suodnosu spram drugih ljudi – trebai mati motiv koji je neodvojiv od ljubavi i davanja. Treba uistinu voljeti ljude, a ne neku svoju zamisao ilineki svoj plan. Naravno, ukoliko se želi dobro

drugome  …a i sebi.

Nadalje …zdrav razum kaže da poniznost čuvabilo kojeg čovjeka (ili politiku) da se ne uzdigne previsoko i tako ‘odlijepi’ od stvarnosti. Dakle, od ‘malog, običnog’ čovjeka.

Poniznost je zaštitni sloj za srce koje se lako otme kontroli. Naravno, o ovome ćevoditi računa onaj komu je uistinu stalo do drugoga, a i sebe samoga.
Također, zdrav razum kaže da oni koji su očekivali pomoć (iz domovine), a nisu je dobili, trebaju preispitati svoje ideale, slike o svijetu oko sebe, sliku o samome sebi, a možda i svoju sliku o Bogu.
Sve se, prije ili kasnije, svodi na početna pitanja o smislu života, o tome: tko sam, zašto sam, kamo to idem… Dodao bih i: S kim po tom putu idem?

Zaista, čime je upravljan ljudski život, bilo u domovini ili izvan nje? Koja su to uporišta svakog pojedinog čovjeka, a koja mu daju sigurnost, mir i snagu u posebno teškom, izazovnom vremenu? Je li to novac? Posao? Dijete?

Je li to obitelj …a upravo se u o biteljima događaju teške …blagorečeno, drame? Je li to Crkva …u onom svom pobožno –ritualnom smislu?

Koliko mi zaista volimoBoga?Je li on živ u našim srcima? I kuca li naše srce više za nebeskom ili zemaljskom domovinom?

Nismo li u koječemu obrnuli poredak stvari, pa zato i žanjemo gorke plodove raznih, što svjesnih a što nesvjesnih, stranputica?

Nisu li teška vremena, u životu pojedinca (i cijelih obitelji), znak da se nešto treba mijenjati? Možda nešto u nama samima, a ne redovito u drugima, makar ti drugi dobrano zastranili i makarbili ‘zaduženi’ da pridonesu nečemu istinski dobrom iživotvornom…

Da, mnogo se pitanja tu otvara… I mislim da ćetrebatipunohrabrostizaotvoritinekapitanja i teme…

Onimakoji u dubinisvogsrcazaistačeznuzanepatvorenim i uzvišenimodgovorom , vjerujem, otvoritće se prolaz,dobitćetračakkojegćeslijeditidok im se Sunce s visina ne otkrije u svojsvojojjarkosti, toplini i ljubavi.

Bezobzira na proteklegodinekoje ‘pojedošeskakavci’. Da, ‘skakavci’ okonas i ‘skakavci’ – u nama…

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Poštovani DraženRadman

U Bibliji pak stoji oni koji se sami uzdižu,
bit će kada tada poniženi.