KAKO SE ODLJUBITI DOK SI REKLA KEKS

SANJINE PRIČE
piše: Sanja Pilić

Ah, nekoć sam bila vrlo zaljubljiva. Romantična. Blesava. Lako zapaljiva. Zanesena. Željna vječnog užitka. Sviđali su mi se dečki i stariji i mlađi. Kad bih upoznala pogodnog čovca zatelebala bih se k’o tele. Ono malo suvisle inteligencije što sam posjedovala samo bi se istopilo. Od hormona sreće grudi bi mi nabubrile, a mozak se spljoštio. Pretvorila bih se u najgluplju plavušu iz najglupljeg vica. Ukoliko bih ustanovila da je miljenik mog srca ujedno i vlasnik, naprimjer, afganistanskog hrta – odjednom bih pokazivala izrazito zanimanje za pse. Zajedno bismo bauljali po dosadnim izložbama pasa, a ja bih se divila tom rahitičnom cucku nalik na čaplju koji bi mi čak postao i simpatičan.  Nema veze što u normalnom stanju nisam podnosila običan fikus niti kornjaču i što je sama pomisao na zalijevanje biljaka ili mijenjane vode u akvariju u meni budila osjećaj jeze i neopisive patnje. Ali kad bi me hrt liznuo, bila sam najsretnija na svijetu. Razmišljala sam o njegovoj probavi više nego o svojoj, a sjaj pseće dlake bio mi je važniji od vlastite kose. Ljubav me pripitomljavala, pretvarala u kuharicu, psihijatricu ili plesačicu trbušnog plesa, već prema potrebi. Nešto prestrašno.

Nakon određenog vremena idile naravno uslijedio bi rastanak; izabranik mog života otputovao bi u istraživačku misiju na  Mjesec, umro, vratio se bivšoj ženi, otišao  na snimanje filma u New York, dobio rak, oćelavio, ili bi ga odvjetnik upozorio da će ga bogati otac  razbaštiniti ukoliko još ostane sa mnom pet minuta.  Dobro, katkad bih se i ja ohladila na temperaturu ledišta iz nepoznata  razloga i tada mi je bilo super. Ali nisam voljela kada bi bilo obratno.

Želeći skratiti vrijeme patnje nakon rastanaka, postala sam sve ekonomičnija. U mlađim godinama dok nisam razmišljala o vremenu trošila sam mjesece i mjesece na ronjenje suza i deprimiranje. Raskinuvši s filozofom  i anarhistom (oboje u jednoj osobi) ridala sam čitavo ljeto. Nedostajao mi je šarm studentske sobe, votka, rasparene čarape ispod kreveta, rasprave o Platonu i osjećaj permanentne paranoje. Od pretjerane tuge spasio me obični nogometaš Varteksa čiji su strahovi i užici bili bazični. Roditelji su me gotovo izbacili iz kuće kad su shvatili da se petljam s nekim tko se zove Pero, pročitao je tri knjige i nekoliko stotina stripova o Zagoru.  Ipak, Pero me izliječio moguće ovisnosti o intelektualcima, a naučio me šutirati loptu i veseliti se običnim stvarima kao što je dobra večera i čaša hladnog piva. Ipak, nije nam bilo suđeno, rastali smo se kad je on upoznao Milku koja je odmah znala što je ofsajd i imala četvero braće od kojih su dvojica bili nogometaški znalci.

Za Perom sam cmoljila mjesec dana, a onda sam upoznala turističkog radnika. Eh, kako sam postala mudrija, njega nisam predstavila roditeljima pogotovo što je imao mlađu sestru kojoj je trebalo pisati zadaće i podučavati je engleski i matematiku. Ustanovila sam da se moja zaljubljenost u određenog muškarca protezala i na njegovo daljnje i šire pleme. Svi članovi obiteljskog stabla postali bi mi simpatični, a što je najgore, i oni bi mene simpatizirali. U transu najjače zaljubljenosti bila sam spremna preseliti se u Koprivnicu, usvojiti dijete, emigrirati u Australiju, proučavati vede ili spavati u šatoru …sve što ne bih ni u ludilu učinila zdravog razuma. S vremenom sam shvatila poznatu istinu …ako pretjerujem sa zaljubljivanjem, naučit ću i sve o odljubljivanju. Naime, moje prijateljice počele su mi ići na živce. One su po pitanju ljubavi bile super najgluplje plavuše na svijetu. Neprestano su razmišljale o muškarcima, a za svakim odbjeglim partnerom patile decenijama. Shvatila sam da im taktika ne vrijedi pišljiva boba i pokušala ih uvjeriti da je moj šašavi način  egzistencije puno bolji. Istina da je mama imala česte slomove živaca, istina je da sam svako toliko mijenjala životni stil, ali malo pomalo naučila sam ne patiti, a u tome su mi pomogli isti oni zbog kojih sam kao trebala patiti.

Poslije turističkog vodiča od kojeg sam naučila u kojoj zemlji se što kupuje i kako u pet dana vidjeti što više, a umoriti se što manje, zaljubila sam se u astrologa koji mi je rekao da ću iscjelivati ljude, hodati po vatri i postati važna politička faca. Naravno, naša mistična veza otvorila mi je mi je mnoge moći …tako sam bioenergijom izliječila susjedovu antipatičnu mačku koja se prejela pokvarenog mesa i sestrinog hrčka koji je stradao na propuhu. Astrolog je bio sladak, ali stanovao je s mamicom i stalno me tupio alternativnim znanjima. Na kraju sam čak i hodala po vatri, zaradila opekotine i odljubila se. To je bilo najbrže odljubljivanje u mom životu, otišla sam iz sela u kojem smo bili smješteni, žar se još nije pravo ugasio, a ja sam već bila hladna kao led.  Poslije toga sve je postalo lako; skinula sam indijsku haljinu i prestala paliti mirisne štapiće. Kupila sam osvježivače prostorija u spreju i bacila oko na filmskog organizatora koji je stanovao u susjedstvu. Moja politička karijera neslavno je propala, ali istraživačkoljubavna se nastavila…

Uglavnom, kasnije sam se čak zacopala u književnika, scenografa, kantautora, slikara i u svakoj vezi ponešto naučila. U svakom slučaju nisam više patila pri rastancima, niti bolovala od nostalgije, a to je ono što sam htjela uvježbati. Ma koliko povremeno gubila vlastitu osobnost i predavala se u ljubavi, sam kraj bio bi jednostavan i brz. Nakon što sam prekinula s kantautorom ženskastog glasa koji mi je pjevao balade i svirao na klasičnoj gitari ispod prozora …cijeli dan sam slušala njegov jedini CD i nakon dvadesetčetverosatnog koncerta bila imuna na svaku pomisao da mu se vratim. Tako sam se na kraju izvještila u odljubljivanju,  a želeći pomoći ženskom dijelu čovječanstva svoje sam savjete dijelila šakom i kapom svim onim jadnicama koje nisu znale i mogle otkantati nekog koga jako vole.  Išla sam im na živce nudeći tehnike u kojima će se odlijepiti od osobe koja im zadaje bol …međutim one su uživale u ulogama raznih patnica pa sam odustala.

Kako se moja sposobnost odljubljivanja usavršila, naravno da sam počela beskrajno uživati u životu. Mama je došla k sebi: shvatila je da nisam opaljena mokrom krpom, već da prilično egzaktno, putem vlastite kože, istražujem odnose među spolovima i stvaram prirodni imunitet na razne ljubavne viruse koji su u stanju oslabiti organizam i napraviti i od inteligentne žene bespomoćnu jadnicu. Shvatila je da nisam Casanova u suknji, već Luis Pasteur u kuti na pragu novog otkrića koji će nježnijem spolu omogućiti jednostavniji život. U međuvremenu sam se spetljala s profesorom sociologije na Filozofskom fakultetu koji me voli i proučava. Proučavam i ja njega …pa smo kvit.  Mama bi željela da se konačno smirim i upozorava me na biološki sat koji otkucava, a ja, pak, nikako ne mogu  zamisliti da imam dijete s proferom, poreznikom ili bankovnim činovnikom. Radije kao oca mogućeg potomka zamišljam košarkaškog trenera ili kakvog sportaša. Takva sam. Volim muškarce koji se dobro osjećaju u svome tijelu. A uostalom želim da biće …pogotovo ukoliko bude žensko …koje donesem na svijet ima kakve-takve gene, razvijenu muskulaturu i dobro razrađenu strategiju preživljavanja kakvu sportaši u svojoj bazičnosti posjeduju.

Uglavnom, nema panike. Savladavši tehnike zaljubljivanja i odljubljivanja, savladat ću i sve zamke majčinstva u poodmakloj dobi ako treba. A do onda i dalje uživam u životu!  A i vama to savjetujem. Ne nasjedajte na stare štosove i vječnu ljubav. Radije savladajte tehniku keks odljubljivanja.

Jer život je kratak i prođe dok si rekao keks! I nema smisla potrošiti ga na tugovanje za misterom nepravim. Jer s pravim i tako nećete tugovati!

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
17 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ante Karacjc
12 years ago

Strast je jaca od svega toga.
A poslijedice su poslijedice,
Ante Karacic

Ante Karacjc
12 years ago

Postovani gospodine Mayer,
Pomenuli ste SIDU a mozemo dodati i sve ostale venericne bolesti.

Josip Mayer
12 years ago

Poštovani gospodine Karačić e da je to samo zaljubljivanje i odljubljivanje a pravoga danas potrebno je poput povećalom tražiti. Za mene je ipak zdravlje na prvome mjestu ima tu i promjenom patnera i bolesti,jeste li ikada čuli za AIDS – SIDA.. koja nikog nepozna..slično i one zaljubljene..Za one odljubljene može biti još kud i kamo.. opasnije jer nikad ne znaju na čemu su ta bolest baš nije tako ni stara poput što vi spominjate vrijeme u Osmanise Reihu. Nemam ništa ptotiv ako se netko i zaljubi ali pri tome treba je snositi i razno razne odgovornosti, ne može da posao… Read more »

Ante Karacjc
12 years ago

Postovni g. Mayer to da je zdravlje najvaznije je nekada vazilo,moze se reci u Osmanise Reihu.
Pogledajte uokolo koliko zdravih ljudi ali bez posla,
bez egzistencije,automatski bez ljubavi.Jer kome trebaju socijalni slucajevi.
Danas se moze reci;dragi Boze daj mi posao-automatski to znaci egzistenciju,pa onda ljubav.
Tek se onda moze reci ko sve to ima bilo bi dobro
da jen i zdrav.
Ante Karacic

Josip Mayer
12 years ago

I kod ljubavi kako nebi bilo posljedica i ogorčenja,
kasno se je naknadno kajati,
i te kako je potrebno preventivno misliti i na zdavlje sebe i patnera.
lp-jm

Josip Mayer
12 years ago

Ante Karačić said on 20-07-2011

Draga Sanja ovom tvojom pricom pogodila si usridu.
Po reakcijama,vise komentara nego na sve skupa nedeljne priloge pokazalo je u stvari sta ljudima fali
najvise. Fali im ljubavi pa bila ona iskrena ili neiskrena.
—————————————————————-
Poštovani Ante da se bolje razumijemo

Mislim da je zdravlje ipak na prvome mijestu.. onda ljubav i malo sreće …pa tek onda novac i sve drugo preostalo.

Ante Karačić
12 years ago

Draga Sanja ovom tvojom pricom pogodila si usridu.
Po reakcijama,vise komentara nego na sve skupa nedeljne priloge pokazalo je u stvari sta ljudima fali
najvise. Fali im ljubavi pa bila ona iskrena ili neiskrena.

Josip Mayer
12 years ago

Možemo mi u ljubavi istraživati i izvađati razno razne čarolije ali to po mom mišljenju ipak nebi smjelo pre dugo trajati. Na kraju kraja ako nema nitko više koji savjet za reći biti ću konkretniji.Onaj tko želi stvarno da si stvara obitelj i obiljsku ekistenciju taj se nebi smio po modelu …ljubljenje,zaljubljivanje i odljubljivanje previše opuštati,već čvrsto stajati određenom patneru i životnom cilju kojeg si je zacrtao. A to je po mom mišljenju mnogima u vrlo važnom interesu a zove se obitelj i njezina eksistencija. Jer život je kratak i prođe dok si rekao keks! I nema smisla potrošiti ga… Read more »

Josip Mayer
12 years ago

A i vama to savjetujem. Ne nasjedajte na stare štosove i vječnu ljubav. Radije savladajte tehniku keks odljubljivanja.

Poštovana Sonja
teško mi je ustanoviti koja doze ljubavi nekom savjetovati,kuda da mu sugeriram da je baš to dobro za njega,jer osim samo ljubavi ima i drugih lijepi ponekad i mali sitni..ali i te kako važnih i bitnih stvari koje se vežu upravo uz ljubav i čovjeka.
Ipak smatram na svakome je pojedinačno što učini od sebe to nam nudi demokracija.

Lp-jm

Josip Mayer
12 years ago

Opet nisam pogodil pravu dozu komentiranja pa mi je vjerojatno šefica članag izbrisala.
Kako ću to pogoditi KAKO SE ODLJUBITI DOK SI REKLA KEKS
kada je već davno odkad sam se zaljubil i još uvjek sam u jednu te istu zaljubljen.

lp-jm

Josip Mayer
12 years ago

Mama bi željela da se konačno smirim i upozorava me na biološki sat koji otkucava, a ja, pak, nikako ne mogu zamisliti da imam dijete s proferom, poreznikom ili bankovnim činovnikom. Radije kao oca mogućeg potomka zamišljam košarkaškog trenera ili kakvog sportaša.
—————————————-
Ako je već tako zašte ne nekog nogometaša,
kodnjega će sigurno biti danju i noću nogometa ili nekog drugog nemira.

Ankica Rakarić
Ankica Rakarić
12 years ago

Majčinstvo u poodmakloj dobi-bar nećeš s četri banke šetat sama jer je tvojim tinejdžerima glupo šetat s mamom i ne žele se blamirat a gospodin Tata je preumoran!
A ljubav?Ljubav boli. Sasvim je OK ova nirvana premda ponekad poželim i leptiriće u trbuhu..

Josip Mayer
12 years ago

Ankica Mravičić said on 18-07-2011 svi samo djele savjete kao da je to KUHARICA tako se samo zaljubiš i odljubiš kao da kuhaš nekome koga voliš,ali iz KUHARICE,a tu nije pisalo da moraš zapaliti vatru u štrdnjaku!!HAHAHAHA!!!! —————————————————- zapaliti vatru u štrdnjaku!!HAHAHAHA!!!! to nam samo nije dovoljno, potrebno je i malo više miješati kako da se prava ljubav tek dogodi,za kojom nije potrebno više tugovati već uživati. Jer život je kratak i prođe dok si rekao keks! I nema smisla potrošiti ga na tugovanje za misterom nepravim. Jer s pravim i tako nećete tugovati! Možda sam i ja pogodio pravu… Read more »