UZORITI U GRIJEHU

TRN U OKU
piše: Mirko Omrčen
U Hrvatskoj nam utjecajni pojedinci i skupine iz dana u dan slikaju svoju sliku Hrvatske kao premreženu zločincima i zločinima, kao nazadnu, nerazborito vezanu uz prošlost, ali ponajprije tužnu. Smatram opravdanim reći da je najveći grijeh protiv Domovine onaj koji u ljude i narod uvlači besperspektivnost, tugu i strah. ( Josip Bozanić )

Neki utjecajni pojedinci i skupine unutar Katoličke crkve svako ozbiljno raspravljanje o hrvatskim problemima, o politici, ekonomiji, socijalnom uređenju, slobodi, samostalnosti, suverenosti …sa svog stajališta smatraju neprihvatljivim i nepodnošljivim, čak i štetnim, pa i grešnim.

Svako hrabro zauzimanje određenog stajališta i njegovo zastupanje za njih je čak i napad na državu i njene institucije, a zaboravljaju ili ne znaju da je upravo stanje totalitarizma napad na državu i njen suverenitet. Hrabra i slobodna stajališta za njih su zlo, suvišnost i nepotrebnost koje treba isključiti i osuditi, a zaboravljaju ili ne znaju da se time slabi politička linija u kojoj su bitna razlikovanja.

Oni načelno i stvarno izbjegavaju i onemogućuju one napore i ideje koje hoće iskreno, pošteno i savjesno zastupati ideju i djelatnost slobode, koje hoće djelovati u slobodi i za slobodu. Ti pojedinci i skupine, ni manje ni više, podupiru i produžavaju proces totalitarnog oblika vlasti i vladavine u RH. Uz taj smjer i pravac, koji ih karakterizira, odabrali su i drugi smjer i pravac svoga djelovanja, a taj je izdaja hrvatske povijesne volje za nezavisnošću.

Izabravši te pravce i smjerove izabrali su liniju ropstva, a svom ropskom djelovanju daju pred narodom autoritet, ispravnost, superiornost, dok liniji i smjeru slobode daju značaj grešnosti, ludosti, neuspješnosti. Iako je ovaj potonji put jedini ispravan put u odnosu prema osjećajima i politici hrvatskog naroda oni nameću ona shvaćanja koja su ubitačna po hrvatski narod uzorno podržavajući, braneći i reklamirajući nosioce pritiska i nosioce ideja današnjih zabluda.

Ta i takva njihova uzornost nije od danas. Oni su uzorno podržavali, branili i reklamirali i bivšeg premijera i njegovu totalitarnu vladavinu koja je ponižavala čovjekovo dostojanstvo. Kad se u vrijeme te vladavine upozoravalo na činjenicu da se narod krade, vara i drži u ropstvu, da se pojedinci bogate na račun naroda, da se mnoštvo ljudi isključuje od zemaljskih dobara, da je narod pogođen jadima, kako u ekonomskom i društvenom pogledu tako i u svojoj nutrini, da ravnotežu zemlje narušava odnos HDZ-ovih i SDP-ovih oligarha, kao bogate manjine s jedne strane i siromašnog naroda, kao većine s druge strane, da Hrvatska upada iz nesreće u nesreću, tada su neki utjecajni pojedinci unutar Katoličke crkve, braneći tadašnju vlast prozivali autore takvih činjeničnih stanja “nostalgičarima za nekim prošlim vremenima“ Danas je potpuno jasno da su ti autori bili u pravu, što dokazuju razmjeri katastrofe prouzrokovane tadašnjim načinom vladanja u Hrvatskoj.

Isto takvo današnje djelovanje i pisanje nazivaju “najvećim grijehom protiv Domovine“ što jasno pokazuje da ono konstantno iskorištavaju i upotrebljavaju svoj autoritet da svaki pokušaj živih sila, koje rade i razvijaju ideju i komponentu razvijenosti, slobode i napretka sustavno osude i minoriziraju. To nisu uzoriti pastiri koji su u službi naroda i u službi očuvanja hrvatske suverenosti. To su samovoljnici koji se protive istini, a pristaju uz nepravdu iz razloga da se ne bi zamjerili ovozemaljskim gospodarima i uzdržavateljima, koji su zaboravili ili ne znaju da se ujedno ne može služiti Bogu i Mamonu, da je služenje dvojici gospodara Bogu neprihvatljivo, da je služenje bogatstvu izvor grijeha i da vodi u grijeh.

Veoma utjecajni pojedinci i skupine unutar Katoličke crkve nisu dorasli današnjoj i svojoj povijesnoj ulozi. Oni iz svojih niskih pobuda priganjaju šiju, pa to isto traže i od svih drugih. Takva politika neće se slijediti. Okretanje glave, šutnja i pasivnost, imunost na nepravdu nisu i ne smiju biti praksa svih nas, ne smiju biti dio naše svakodnevnice. Praksa treba biti dosljednost u borbi za istinu, bez obzira što ta istina proizvodi bjesove.

Pojedinci koji istinito oslikavaju današnju Hrvatsku tom istinom ne ugrožavaju slobodu Hrvatske i dostojanstvo hrvatskog čovjeka. Oni u prvom redu ugrožavaju vjerovanje i vjeru u laž. Oni istinom izazivaju mržnju, osjećaj ugroze i strah kod onih koji žive u laži, jer laž osjeća strah pred istinom i boji se istine. Istina je laži smrtni neprijatelj i tamo gdje istina djeluje i boravi laž teško opstaje.Eventualno može opstati izvjesno vrijeme samo ako je društvo u cjelini i cijelosti sagrađeno na laži, ako je društvo u cjelini povjerovalo u laž i prihvatilo je istinom. Tamo gdje se živi u istini, gdje je istina prihvaćena nema straha, jer istina se ne boji i nema se čega bojati

Ujedno su ti pojedinci i skupine unutar Katoličke crkve i glavni kočničari koji koče cjelokupnu vjersko-moralnu varijantu da se razvija u ideji smisla i odgovornosti. Po tim pojedincima i skupinama, kao uzrokom, ušutkani su mnogi unutar Katoličke crkve, a upravo su oni ti koji bi trebali najviše raditi. To je glavni razlog da su mnogi pastiri pasivni promatrači bez glasa i bez udjela, što je dovelo do tužne činjenice da su Hrvati danas po pitanju vjere i morala nerazvijen narod. Bog i moral isključeni su iz kulture, društva i političkog života. Većina Hrvata katolika danas ne zna objasniti sadržaje vlastite vjere i svoj katolički identitet.

Ti pojedinci i skupine uzrokom su da je Katolička crkva danas potisnuta i marginalizirana u društvu, da se boji otvoreno i jasno govoriti, da je izgubila odlučnost, da prešućuje istinu, da u njoj raste strah, da se boji, te da iz razloga straha nije savršena u ljubavi ( 1 Iv 4,18) Kao takva ona nije u stanju ispuniti svoj plemeniti zadatak ( 1 Tim 6,12)

Crkva je zapala u vlastitu moralnu krizu i na mnogim poljima svog djelovanja ona se boji i živi u strahu, a temelj vjere nije bojati se i biti u strahu. Strah je neprijatelj vjere i može se nadvladati jedino vjerom ( Fil 4,13) , te stoga ušutkana većina klera mora donijeti odluku- i dalje se bojati ili vjerovati.

Današnja tužna slika Hrvatske rezultat je i tog straha, a ovakvu Hrvatsku kakva je danas nismo željeli i ne želimo. Uspostavom svoje države očekivali smo i tražili pravu istinu i pravu slobodu. Društvo u kome će čovjek zaista biti čovjek sa svojim neotuđivim pravima. Hrvatski čovjek danas ima prava onoliko koliko mu vlast daruje. Vlast koja je prisvojila moć mjeri i važe koliko će hrvatski čovjek imati svojih prava i tu se ne može govoriti o narodu kao subjektu i nosiocu svojih prava koja su neotuđiva i neodreciva.

Između ostalog ta prava su i pravo na slobodan razvoj i život, kao i pravo na domovinu, pravo na suverenitet i identitet. Hrvatski narod napose ima pravo da živi svoje dostojanstvo, svoj identitet i svoj suverenitet na tlu svoje domovine, da ne bude nikome podčinjen, ni od koga potlačen. Ta načela kao neprolazne vrijednosti Crkva sveukupno ne zastupa, a time niti odgaja za čovjekoljublje i rodoljublje niti crpi svu istinu iz Božje riječi.

Ona po svojim utjecajnim pojedincima i skupinama slijedi vlast koja ne postupa ni po zakonu ni po pravu. Slijedi nametnutu politiku tuđih shvaćanja o spasonosnim zajednicama i po njima se zalaže za novi integracijski proces, što je protivno volji naroda iskazanoj početkom devedesetih godina. Umjesto jačanja hrvatske države ti pojedinci i skupine sudjeluju u njenom likvidiranju proturajući tezu da je sve to potrebno zbog zajedničkih interesa europskih naroda i da se ti zajednički interesi trebaju utvrđivati zajedničkom državom. Tih zajedničkih interesa nema, jer se tu radi samo o interesima velikih i moćnih naroda i o prikrivenim interesima i idejama katolicizma u cjelini a sve na štetu hrvatskog naroda.

Prava je istina da hrvatski narod, kao okvirni narod u sklopu EU neće biti državni narod, neće biti suvereni narod, jer neće biti samostalan i nezavisan o drugima u svojim unutarnjim poslovima, neće imati potpunu nezavisnost i vlast države-naroda na vlastitom teritoriju u odnosu na tuđe utjecaje. Neće biti jednak i ravnopravan, jer u EU okvir ne ulaze s jednakim pravima kao drugi narodi. Hrvati se odriču dijela suvereniteta, a mnoge moćne i jake zemlje uvjetovale su i pazile da im se suverenost i suverenitet ulaskom u EU ne rastope. Jasnije rečeno čuvaju svoju samostalnost i nezavisnost naspram drugih u svojim unutarnjim poslovima i vanjskim odnosima

Stoga treba reći da je guranje Hrvatske i hrvatskog naroda u EU okvir po postojećem modelu, a i mimo njega, jedne vrsti antidržavno djelovanje istovjetno s izdajom.

Nismo se borili za nikakvu novu autonomiju u novom okviru, već smo se borili za samostalnu državu i potpuno je pogrešno ponovno nametati narodu put političkog oportunizma i novog federalizma kojeg uz aktualnu politiku nameću utjecajni pojedinci i skupine u Katoličkoj crkvi. U okvirima i federacijama nema ravnopravnosti, tu se ostvaruje zločin, teror i diktatura, to jasno pokazuje naša povijest koju treba čitati, vrlo dobro i pažljivo čitati da se iz nje nešto nauči, a ne da ju se ponavlja. Nametanje ideje okvira sa svim njenim posljedicama naspram slobode i suverenosti pomanjkanje je svijesti i savjesti, to je samoobmana i zamračenje čistoće naših interesa.

Bili smo dio kombinacija, bili smo pokusni kunići na kojima je pokazana sva štetnost okvira po nas same i pravo je naše danas svakome jasno reći s potpunom naučnom odgovornošću – tko je narod, a nema države treba se za državu boriti, a tko ima državu neka se okani kombinacija i okvira i neka tu državu ne dopusti uništiti ni u kakvom okviru, jer to ne afirmira državu-narod i prema tome predstavlja jedan besmisao.

Dužnost je stoga biti uzorit i ustrajan u “grijehu“ i ne tražiti opravdanje kako se iz straha pred moćnicima ne smije boriti za istinu i govoriti istinu, jer se iz straha pred savješću istina ne smije prešućivati. Dužnost je današnjeg pokoljenja ostvariti Hrvatsku u idejama političke, kulturne, vjerske i socijalno-ekonomske slobode, a nikako uništavanjem hrvatskog naroda i njegove slobode u novim kombinacijama, federacijama i okvirima. To predstavlja grijeh prema Domovini u punom smislu riječi.

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Tu se radi i o ogovonosti u smislu
državotvornosti koja je na ovaj način vladanja još uvjek u zoni slabosti do opasnosti.

Ivek Milčec,Zagreb
Ivek Milčec,Zagreb
12 years ago

Poštovani gospodine Omrčen,
napisali ste i potkrijepili tekst činjenicama koje se ne mogu ni na koji način osporiti.Čestitam!Želim sa svoje strane samo dodati da otvoreni predizborni rat, kojega vodi premijerka Kosor protiv državnoga poglavara Josipovića, ne vodi ničem dobrom.Umjesto napada na oporbu ona puca na Pantovčak kao da tamo sjedi Predsjednik nama neprijateljske države!To je sasvim pogrešna izborna taktika,koja joj se može obiti o glavu jer narod nije blesav i sva svakodnevna pojavljivanja pred tv kamerama,kako sada stvari stoje,neće spasiti nju i njezinu stranku od poraza na prosinačkim,parlamentarnim izborima.

Josip Mayer
12 years ago

Ovdja se i sam moram često upitati nisu li premašili svi ti naši brižnjici sve dobronamjerne i dobrohotne mjere kroz niz neukusnih i ne primjernih djelovanja. Sve hrvatske stranke za razliku dosada će morat proraditi na tome da se bolje u budućnosti prepoznaju što im ime govori i zašto se zalažu u hrvatskom građanstvu. Sigurno da ne zagovaram Sanadera to još nije završena priča, treba je imati na umu i pameti,tko mu je dao povod za takova djelovanja, ili je bilo opet ono na znazi i prije njega.. učimo jedni i drugih, zagrabi koliko možeš.Nije lagano hrvatskim građanima i pronaći… Read more »

Josip Mayer
12 years ago

Na istinu nas potiče naša Kršćanska Katolikčka vjera i sveta mati Crkva,to je naša moraln i građanska obveza nažalost svi se toga ne pridržavamo pojedinaca ima i pstoje nažalost i među Crkvenim poglavarima.Pa se Crkva radi njih često bezpotrebno blati a nismo svi takovi.

lp-jm