MOJ DID NAMIGUJE NA PRAVO MISTO

Ivana Kutija, unuka dr. Rajke Glibe nominira svoga djeda za Nobelovu nagradu iz književnosti
ŠVEDSKA KRALJEVSKA AKADEMIJA
(Odbor za dodjelu Nobelove književne nagrade)
1180 STOCKHOLM

Ivana Kutija
Nominacija književnika Rajka Glibe za Nobelovu književnu nagradu za 2011. godinu:
Nominiranje pjesničkog opusa Rajka Glibe za Nobelovu nagradu za 2011. godinu došlo je kao priznanje za  njegovo stvaralačko prevazilaženje postojećih i ulaženje u uzvišenija područja pjesničkog sublimizma. Od prvog manifestacionog nastupa književne omladine Bosne i Hercegovine na izletištu Rujište ponad grada Mostara u junu 1982. godine, Rajko Glibo sublimira kao pjesnik koji je shvatio da poezija treba praviti uski prolaz koji će pjesnici svojim djelima i filozofi svojim promišljanjima pretvoriti u široku cestu kojom će  sublimizam ići prema novim širenjima slobode i biti nova epoha u poeziji kojoj se ne vidi kraja.. Sublimiranje je proces oslobađanja, a sublimizam je  sublimacijski iskorak u novu sublimnost što Glibin pjesnički opus zorno potvrđuje. Koliko je sublimista, toliko je i sublimizama. .

Svojim opusom Glibo ide tragom ideje Portugalca Ferdinanda Pessoea, Španjolke Marije Zambrano i Talijana Luigija Pareysona u kojoj se ne traga za istinom nego se iz istine polazi. Njegova je poezija visoki iskaz poetskog sublimizma. Iz nje se iščitava  posebnost autorovog postupka, novi i značajni doprinos riznici hrvatskog jezika i bosanskohercegovačkoj kulkturi koja napušta opjevavanje i priklanja se stvaranju poetskih tvorevina koje još uvijek nazivamo pjesmama, a njihovu ukupnost poezijom. U novoj poeziji rađa se nova osjetilnost, nova racionalnost, novi vijek, nova epoha, novo biće poezije. u kojemu je definicija sublimacije: Pretvaranje običnog u nešto „više“, uzvišenije.

Cjelokupno stvaralaštvo Rajka Glibe, a posebno njegovo pjesništvo očituje svoje autentično sublimiranje koje svjedoči stremljenjem uzvišenom idealizmu, prepoznatljivoj kreaciji, rijetkoj smješi kvalitete srca i intelekta. On je u poeziji ostvario izvrstan opus sublimizma, posebno bosxanskog sublimizma.. Glibo je, dakle, autor nove pjesničke epohe, novog pravca poetske avanture i senzibilne ekstaze.  Sublimno i sublimizacija  uzimaju se kao dvije sastavnice sublimizma u umjetnosti.  Sublimno je najviši mogući stupanj dosegnute slobode.

Pojava  i širenje nove književne epohe u pjesništvu u sebi nosi rađanje novog  senzibiliteta i stvaranje jednog drugačijeg načina čitanja i  i tumačenja poezije. Ona znači otklon od  aristotelijanske estetike i stvaranje nove ne-aristotelijanske  kao što je stvorena i ne-euklidska  geometrija koja je ostavila  Euklidovu geometriju da radi svoj posao. Književna kritika kasni za širenjem sublimizma i još uvijek malo prostora daje sve značajnijem širenju novog  književnog pravca u novoj pjesničkoj epohi.

Pola stoljeća Glibo je kulturni brend zavičaja gdje je osnivač parka prirode i autor katastra spomenika kulture u tom parku prirode i šire. U Hrvatskoj  je nepodoban, progonjen pa zabranjen pisac zbog njegove borbe za bolju Hrvatsku dopuštenim sredstvima borbe. On se zbog stavljanja na „crnu listu“ prebacuje na područje BiH i Srbije. Na tim područjima dolazi do jačeg izražaja. Srpska online i klasična sredstva priopćavanja prihvatila su  ga objeručke. U BiH na webu wordpress.info juna  2011. godine objavljuje pjesmu „Moj sublimizam“ i promotivni tekst naslovljen „Krik nove epohe“. Kao sublimist dobro je primljen među mlade srpske sublimiste na portalu Nova POETIKA i u drugim medijima. Dogovor sa belgijskim pjesnikom i filozofom ( T. Dretar) da zajednički rade na antologiji sublimizma, prijetnjom smrću prekinula je hrvatska tajna policija i tako onemogućila  vrlo koristan projekt.

Posljednju zbirku pjesama PJEVOPISI objavio je u klasičnoj verziji i u online verziji  WWW.digitalne-knjige.com Na internetskoj tražilici link Rajko Glibo omogućuje širi uvid u  stvaralaštvo nominiranog književnika.

Svjedoci smo uzmicanja kulture i srozavanja umjetnosti. Nezamisliva je povijest kulture ex Yu-prostora bez mnogih, ne samo  prešućenih i odbačenih, već i zabranjenih autora među koje spada i nominirani pjesnik, darovit, plodan i od pojave u književnosti nepravedno zapostavljan, prešućivan, od tajne policije desetljecima klevetan, a onda  u Hrvatskoj od autokratskih vlasti izopćeni i zabranjeni pisac. U nesklonom vremenu on je u znanosti i u književnosti svjetski prepoznatljiv nomen pa mislimo i želimo da Nobelova nagrada za književnost za 2011. godinu treba stići u njegove ruke i dušu.

NA KONCU…

…pričala sam sa više ljudi i oni tvrde da moj did namiguje na pravo misto

 

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Svaka čast gospodinu
možda se nađe u hodu i još netko drugi.