DALEKO OD PAMETI

piše: Gordana Knežević
Daleko smo  od pameti, iako pameti imamo. Ne prolazi niti jedno takmičenje a da naši mladi matematičari, informatičari, ne osvajaju medalje …i mogli bismo tako u nedogled nabrajati …iako biti pametan u Hrvatskoj nema isplativosti.

Naprotiv pripremite se na drugorazredni status, jer ćete ispred sebe uvijek morati gledati “sposobne”. A u Hrvatskoj se sposobnost ne mjeri i sa znanjem, a još manje intelektom. Intelekt je izašao iz mode,a u modi je “sirovo”, a ta sirovost pokazuje sve više svoje naličje i koliko god nastojala biti tolerantna, ne uspjevam pretrpiti ovoljetnu najezdu cajki na hrvatskom Jadranu …i ne samo Jadranu …i negdje sam to već i napisala: “Kome su više potrebne dalmatinske klape?”

Možda i ne trebaju više,jer su previše prepoznatljive kao hrvatske, a to vjerojatno više i nije u modi, a život se više ne živi osjećajima, pa niti u načelima, živi se kao moda i postao je jedan veliki hir. I nije bitno što nikome ništa nije jasno, pa čak niti to da im se nešto zapravo i ne sviđa, ali im se mora sviđati, jer to je u trendu iako bilo i loše i ispod svake kritike, ali jedini kriterij postao je da kriterija više nema …i dešava se KULTUROLOŠKI TERORIZAM …i osobno nije mi bitno što sam demodirana, nije mi važno niti za osude i kritike koje će mi većina uputiti, kada tvrdim da su cajke zapravo i dio političkog projekta …jer sve počine u medijima, a glazba …pa vrlo je bitna i puno toga govori o nama.

Kada je prije 20 godina politički projekt bila Hrvatska slušali smo domoljubne pjesme …i budile su u vama osjećaj pripadnosti, a prije svega i ljubavi prema Hrvatskoj …a sada to postaje demodirano, moda koja se ne “fura” više …i politički projekt je nešto drugo …ponovno nešto što nam dirigiraju oni preko granice …sponzori naših sponzora.

U modi su dakle kojekakve unije …manje unije koje ulaze u veće unije …sjećate se i skupova koje ste učili iz matematike. I politika se pretvara u čistu matematiku …zato više i nema političkih programa, jer dovoljne su formule, a naročito geometrija koja stvara neke nove oblike na zemljopisnim kartama.

…čak je i Putin “zaražen” spajanjem, krugovima ili unijama, pa predlaže zajednicu Rusije i Bjelorusije …a ja sam poznavala i neke Bjeloruskinje i dosta sa njima razgovarala o politici, pa su mi govorile da su zadovoljni unatoč svemu što nisu sa Rusijom u Savezu, jer da Rusi vole saveze, ali u tom savezu oni vole komandirati iako se govori da su svi jednaki. Poznajem više takovih saveza…i nemaju veze sa ljudima ili narodom već sa politikom i političarima.

I kod nas vidim u budućnosti nametanje nekog novog,a starog saveza …i možda zato i na Kosovu ovih dana dešavaju se stvari, a ne dešavaju se slučajno, jer u politici ništa nije slučajno …i sve ima svoj uzrok kao i posljedicu, a mi se sada bavimo crkvenom imovinom …kao da se oni stoljećima vrlo uspješno sami ne brinu …a možda je hrvatska Crkva ispala u ovom slučaju loš političar kao institucija, a neki je pojedinac iz te Crkve ispao za sebe dobar političar …a ja bih željela razmišljati o cajkama i mladim informatičarima …o toliko dva različita svijeta, a imaju jednu stvar zajedničku. Politiku.

Politika im određuje smjer …i sudbinu. Kod nas postavlja prepreke znanju, a daje zamah i podršku “sposobnome”, jer doista moraš biti “sposoban” i da bez glasa, a u većini slučajeva i bez stasa zarađuješ..na vrhunskom neukusu, u svakom pogledu …i to jako dobro, ali ipak sposobnost doista sa time nema ništa …samo ta smiješna politika, koja nam nalaže i glazbeni (ne)ukus, jer nas treba voditi ka nekim novim unijama.

I dobro je cajkama u ovome momentu…

Imaju povijesnu zadaću da umjesto bilo kojeg političkog govora uvode naciju u neko “novo vrijeme”, a zapravo je staro, a mladi o njemu pojma nemaju, a i vidim i dvije do nedavno različite političke opcije vrlo lijepo udružene u zajedničkom projektu. I ne želim da me gledate kao pticu zloslutnicu …ako kažem, a gledajući i apatiju hrvatske nacije da mi se čini da je sve bilo uzalud …a terorizam nisu samo bombaški napadi, iako nisam sigurna da bi se nečije glave mogle i bombama probuditi…

I zavladao je opći alkoholni delirij uz bijele miševe …a uz alkohol i razbijene flaše ili u hrvatskom slučaju razbijene snove savšeno se uklapaju cajke…

…i zaboravite na “Oluju” …dobro došli u “žabokrečinu”!

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Poštovana gospođo Gordana i drugi preostali Smatram da nije cajki.. bili bi cajkani :-)..istina je da u Hrvatskoj nedostaje Hrvatske klasične ali i one zabavne i narodne glazbe..tu mislim na predstavljanje raznih glazbenih bendova.. iz obližnjih krajeva.. koje pričaju posebne priče, pogotovo se to osjeća u turističkim mijestima. Ne bi rekao da je zato sve kriva poliika ali sigurno je suodgovorna. Gledajući na Njemačku u kojoj su po svuda više aktivnija razno razne profitne i neprofitne udruge,društva i pojedinci…Ako nema neke posebno važne fijeste oni je izmisle pa makar od krumpira. Od tih fijesta imaju koristi ..i udari se više… Read more »

Gordana
Gordana
12 years ago

Naravno da se treba prije svega razvijati diskusija..vrlo rado se javljam, i moram se ovim putem ispričati što se nisam svaki put javila, iako vrlo rado pročitam vaše komentare na moje tekstove..i samo da ponovim upravo na način kako ste i vi ustvrdili..voljela bih da se jave i drugi, a da moj tekst bude samo povod za širu raspravu, jer bit shvaćanja barem približne istine ili rješavanja problema je uvijek ravnopravno sučeljavanje mišljenja.
Lijep pozdrav uz poštovanje

Josip Mayer
12 years ago

Gordana said on 03-08-2011 Poštovani gosp. javljam se iz Hrvatske…i zato tako i pišem, a nakon 15-godišnjeg života u Europi iako se i nadalje smatram dijasporom..po svemu…načinu razmišljanja i mentalitetu Poštovanje…i lijep pozdrav —————————————————————– Poštovana gospođo Gordana Već je to lijepo i pošteno da ste se javili..što me posebno veseli.. jer bez zajedničke razvijene međusobne kvalitetne komunikacije..što je Hrvatskoj nužno potrebno..teško ćemo nešto dobro i kvalitetno stvoriti. momentalno se javljam iz Hrvatske meni je već preko 40 godina u evropskom demokratskom svijetu.. domicilni kako vidim uvjek žele čuti više nešto novo od ono liberalno ili da smo papagaji. Ista smo… Read more »

Gordana
Gordana
12 years ago

Poštovani gosp.
javljam se iz Hrvatske…i zato tako i pišem, a nakon 15-godišnjeg života u Europi iako se i nadalje smatram dijasporom..po svemu…načinu razmišljanja i mentalitetu

Poštovanje…i lijep pozdrav

Josip Mayer
12 years ago

Poštovana Gordana Knežević svaka čast vašim uviđanjima mora da su gorka iskustva na drugu stranu ispada mi kao da se izrugavamo domicilnima.Teško mi je momentalno ustanoviti od kuda se javljate verojatno negdje iz neke moderno razvijene demokradske zemlje van granice Hrvatske. …i zaboravite na “Oluju” …dobro došli u “žabokrečinu”! Mislim da bi mi iz iseljeništva iz moderno razvijenih demokratskih država ..ipak trebali slati domicilnima.. neke modernije demokratske impulse te savjete koje smo u njima naučili i sprovodili..u smislu ideja i vizija.. kako dalje društveno i politički. Ja baš ne bi lupao neprekidno po Vladi iako je ona uvjek prva i… Read more »