NA ZDRAVLJE!

20 GODINA INTERNETA
Točno na današnji dan, prije 20 godina ostvareni su preduvjeti  da naši dragi čitatelji već treću godinu  mogu pratiti i Hrvatski Glas Berlin. Naime, 06. kolovoza 1991. godine, nastala je prva internetska stranica. Postavio ju je britanski programer i fizičar Tim Berners Lee u Europskom centru za nuklearna istraživanja (CERN) kod Ženeve.

Na prvoj internetskoj stranici na svijetu pojavilo se 25 riječi plave boje koje su bile podcrtane i linkom povezane s drugim stranicama. Berners Lee je želio spriječiti kaos s informacijama u CERN-u pa je sve spojio u jednu mrežu. I promijenio svijet! Njegova ideja u prvi mah nije naišla na veliko oduševljenje, a njegov nadređeni kratko je komentirao kako to što je napravio “nije ništa posebno. Ali je ipak zanimljivo”. Ova izjava  njegova šefa je zabilježena i na papiru  na koji se danas gleda kao na rodni list world wide weba, www.
Tim Berners Lee je potom  13. studenog na svom računalu NeXt instalirao prvi webserver ikad info.cern.ch.
1993. godine nastao je prvi internetski preglednik ili browser, a masovnija upotreba Interneta počinje s 1994. godinom.
Kad danas  želite rezervirati avionsku kartu, pronaći školu za dijete, kakav recept, grad ili  ulicu, prvo što ćete učniti jeste spojiti se na internet. A “mreži svih mreža” je eto tek 20 godina!  Bila je ponajprije namijenjena akademskoj zajednici, znanstvenicima i istraživačima kako bi uz pomoć novog alata lakše razmjenjivali podatke. Vjerojatno nitko nije bio svjestan kolikom će brzinom i snagom ta ideja promijeniti svakodnevni život i ljudsku civilizaciju.

Život je danas nezamisliv bez interneta, koji se sastoji ne samo od WWW-a već i nekoliko drugih servisa poput elektroničke pošte ili useneta. Gotovo da i nema ljudske djelatnosti u koju nije zašao internet. Svakako, u svakom dobrom djelu ima i mogućnosti negativnog korištenja, zloupotrebe. Tek treba vidjeti u kojim pravcima će ovaj 20-godišnjak ići i koje će okvire imati.

Danas su, upravo zahvaljujući world wide webu, vijesti i događaji stvar trenutka, poznati su čitateljima diljem svijeta doslovno nekoliko trenutaka nakon što se dogode. Tako je posebno veliku promjenu internet donio medijima I nas spojio s vama!

Na internet u Hrvatskoj nije se dugo čekalo. Od 1992. do 1993. povezani su svi sveučilišni gradovi i ustanove na jedinstvenu nacionalnu mrežu baziranu na IP protokolu. U rađanju interneta u RH važan je 17. studeni 1992. kad je ostvaren prvi međunarodni IP spoj na Austriju, i to se uzima kao datum kad je prvi put nacionalna mreža, a time i Hrvatska, povezana u internet. Drugi datum je 27. ožujka 1993. kad je poslan prvi mail s oznakom hr u svojoj adresi.

Mi bilježimo u ovoj oblasti u Hrvatskoj posebno  ime Josipa Jurića, web pionira, danas u informatičkoj struci angažiranom u austrijskom Grazu. A za nastanak Hrvatskog Glasa Berlin, po ideji Uredništva, Sonja Breljak i Emil Cipar, važan  je doprinos slavonskobrodskog web pionira, ing. Željka Klinđžića, izdavača i urednika portala sbonline. net koji postoji od 1996. godine. Njemu zahvalni, s vama zajedno, dragi čitatelji, nazdravljamo 20-godišnjici interneta i trećoj godini djelovanju Hrvatskog Glasa Berlin.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

1993. godine nastao je prvi internetski preglednik ili browser, a masovnija upotreba Interneta počinje s 1994. godinom. Kad danas želite rezervirati avionsku kartu, pronaći školu za dijete, kakav recept, grad ili ulicu, prvo što ćete učniti jeste spojiti se na internet. A mreži svih mreža je eto tek 20 godina! Mreža je bila ponajprije namijenjena akademskoj zajednici, znanstvenicima i istraživačima kako bi uz pomoć novog alata lakše razmjenjivali podatke. Vjerojatno nitko nije bio svjestan kolikom će brzinom i snagom ta ideja promijeniti svakodnevni život i ljudsku civilizaciju. Poštovano uredništvo Premda sam još prije u svojoj tvrtki velikom Svjedskom gigantu automobila… Read more »