LIJEPE NAŠE

tekst i foto: Sandra Marelja Muić
20170713_230950Zadar/ Simbolično, kao najavu iseljeničkog kongresa održanog u lipnju u prostorijama zadarske Kneževe Palače, stigle su nam u srpnju dvije dame predstavnice hrvatskog iseljeništva u Njemačkoj, da nam obogate ovogodišnji kulturni program.

Sopranistica  berlinske filharmonije, Čakovčanka, Evelin Novak, otvorila je sa Simfonijskim orkestrom HRT-a pod ravnanjem zadarskog dirigenta Ivana Repušića i kolegama Tomislavom Mužekom, Antom Jerkunicom te Jelenom Kordić.

57. glazbene veceri u Donatu koje su ove godine počele u drugom srpanjskom tjednu.

20170713_224803Mnogobrojna publika uživala je u prekrasnom večernjem  ambijentu pod okriljem rotonde Sv. Donata u izvedbama popularnih opernih arija simpatičnih, mladih pjevača i bila bezrezervno impresionirana nastupima opernih zvijezda mlađe generacije.

U pamćenju će ostati bacanje ruža prilikom jedne izvedbe i simpatije koje je time dobila Evelin kod zadarske publike.

Ova mlada sopranistica studirala je u klasi operne dive Dunje Vejzović u školi u Stuttgartu, te je nositeljica brojnih nagrada za svoje glasovne izvedbe, a od 2011. članica Državne opere Berlin.  Iznimno nam je drago bilo što smo je imali priliku doživjeti i u izvedbi IX. Beethowenove simfonije nekoliko dana poslije otvorenja Glazbenih večeri u velebnoj katedrali Svete Stosije, također pod ravnanjem maestra Repušića, te uz zbor Ivana Gorana Kovačića.

Zbog velikog interesa, brojni građani su stajali na trgu pred katedralom i osluškivali koncert jer nije bilo dovoljno mjesta da ih sviju primi unutra.

Glaovac promocija 32U istome tjednu, književnica i novinarka Marijana Dokoza koja već godinama živi i radi u njemačkom iseljeništvu kao urednica mjesečnika “Fenix”, predstavila je svoj novi roman “Tragovi” koji je izišao u izdanju 24sata.

Nakon uspješnog romana “Grijesi” izdanog prije dvije godine, čitateljska publika je s nestrpljenjem očekivala novi Marijanin uradak koji se bavi intrigantnom temom zabranjene ljubavi. Predstavljanje romana je uprizoreno u osnovnoj školi Galovac, koju je i sama autorica nekad pohađala a svoj doprinos u približavanju knjige publici, tom su prilikom dali i književnik Marijan Bilosnić te novinar i publicist Ante Gugo koji su imali samo riječi hvale za recentno izdanje iz pera ove autorice.

Galovac promocija 2Marijana Dokoza je autorica dviju zbirki poezije, te četiri romana koja su lako pronašla svoj put do čitatelja te je u  travnju ove godine dobila i nagradu za Utjecajne hrvatske žene koju dodjeljuje Mreža hrvatskih žena u Torontu.

Ponosni smo na “Lijepe nase”, Evelin i Marijanu i njihove uspjehe u domovini i inozemstvu, te im se Zadar raduje i sljedeće ljeto.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments