DRAGA ANGELA

Kolumna povodom
piše: Emil Cipar

Draga Angela
je posjetila Jadranku Kosor, svjesna činjenice šta oslovljavanje sa draga Angela znači za HDZ. Njime se mogu dobiti izbori.

Zbog toga je prilikom ove posjete njemačka kancelarka djelovala kao personalni šef jednog velikog koncerna …uljuđena, nasmijana, ljubazna …ali krajnje oprezna u formulacijama. Zbog toga njene izjave traže dublju analizu. Nije važno što je rekla, djeluje li to simpatično, nego način na koji je to rekla i koje je riječi izabrala.

Kada neki službenik u Njemačkoj napušta tvrtku u kojoj radi ima pravo dobiti od nje pozitivnu svjedodžbu o svojemu dotadašnjem radu. Personalni šefovi su školovani u izboru riječi, pa mogu svaku negativnu osobinu opisati blagoglagoljivim riječima. Službenik je zadovoljan …toliko pohvala nije očekivao, ali personalni šef tvrtke u kojoj namjerava raditi će iz nje isčitati sve njegove loše i nepoželjne osobine.

-Za vrijeme svoga djelovanja u našoj firmi gospodin M.M. se stalno trudio njemu povjereni posao obavljati savjesno marljivo i uredno… zvuči pozitivno, ali će šef druge firme to prevesti sa:

-Gospodin M.M. se …istina …trudio svoje zadatke obavljati savjesno, marljivo i uredno …ali ih nije obavljao. Jer, postoji velika razlika između pojmova …truditi se nešto obavljati i …obaviti nešto. Treba razlikovati između onih koji se trude i onih koji obavljaju.

Tim rječnikom je govorila i Angela Merkel prilikom posjete u Zagrebu.

…Hrvatska čini goleme napore u otklanjanju mita i korupcije i povećanju transparetnosti javnih natječaja …govori draga Angela, a draga Jadranka se pored nje samodopadno smješka. Razlog za zadovoljstvo uopće ne postoji, jer draga Angela ovim izborom riječi ne potiče njemačke investitore na ulaganje u Hrvatsku, nego ih potiče na oprez. Te riječi su od drage Angele, već jednom izgovorene u Hrvatskoj, i njemački su investitori ostali suzdržani i oprezni.

Hrvatski mediji su puni optimističkih izjava hrvatskih političara kako će Nijemci ulagati u energetiku, u proizvodnju dijelova za automobile, u infrastrukturu…

Ja sam riječi drage Angele shvatio kao iznošenje kataloga mogućnosti. Da bi sudjelovao, moraš još nešto napraviti. Prije svega smanjiti mito i korupciju i poboljšati transparentnost javnih natječaja.

Moguće investicije …koje spominje draga Angela …nisu investicije, a pridjev dragi ima u politici sasvim drugo značenje …bolje rečeno nema nikakvog značenja. Dragi Ivo se preko noći pretvorio u nepoželjnog partnera. Kada je doznao da nije više dragi Ivo podnijeo je ostavku, a Hrvati nagađaju do danas razloge zbog čega je tako naprasno otišao.

I draga Jadranka može posati preko noći gospođa Kosor i može održati svoju riječ …kud Ivo tu i ja.

Drugim riječima …Angela Merkel nije rekla ništa novo, niti je obećala bilo što novo. Ona je samo ponovila ono što njemački investitori govore već osam godina. Istina rekla je to na jedan šarmantan način, kojega HDZ može pokušati prodati u predizbornoj kampanji, ali suština poruke je ista:
-Bez uvođenja europskih standarda u oblasti gospodarstva od investicija nema ništa draga moja Jadranka i dragi moji Hrvati!

Ipak …draga Angela danas traži prigodne riječi koje će uputiti gospodinu Tadiću predsjedniku Srbije. Probleme koje ima Hrvatska bi oni tek željeli imati. Oni su još daleko od mogućnosti i nemaju još niti minimalne uvjete biti oslovljeni sa dragi.

Tako gledano …Hrvatska ne stoji loše. Ali, razloga za zadovoljstvo nemamo. Ne koristi nam što smo bolji od lošijeg. Moramo se mjeriti i imati u oku ligu u kojoj igramo i onu iznad nje. U ligu ispod nas se može dospjeti bez ikakvog truda.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
14 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Nada Landeka said on 03-10-2011

S obzirom da sam osobno upoznala gdju Merkel sa situacijom u našoj zemlji, neposredno prije njezinog dolaska, poslavši joj detaljne činjenice o korupciji koja se zataškava od strane vodećih.

Odlično Nado

a ja sam već odavno opozorio negdje oko 2009 godine..putem pisma američkog prijedsjednika.. ..Barack Obama.. pa se je za nadati.. da će se i sa njihovim podporama i podrškama u tom smislu nešto i pokrenuti.. na bolje što će više držati.. vodu nego dosada.

Nada Landeka
12 years ago

S obzirom da sam osobno upoznala gdju Merkel sa situacijom u našoj zemlji, neposredno prije njezinog dolaska, poslavši joj detaljne činjenice o korupciji koja se zataškava od strane vodećih, i to neskriveno, istinito, i bez šlaga, također se slažem sa Emilom da je gdja Angela svoju izjavu lijepo upakirala, a da je njeno značenje zapravo moguće protumačiti sasvim drugačije. Što se tiče vladajućih, uvijek se držim one “Tko bi doli sad je gori….” i mislim da tko je previše bahat i samouvjeren ne može predugo zadržati svoj položaj, jer svima njima bi na prvom mjestu trebao biti NAROD koji ih… Read more »

Josip Mayer
12 years ago

Angela Merkel
je naglasila posebno.. transparentnost..
a to ne znači ujedno..jednome oduzmi posao ili ga uništi..a drugome daj..što momentalnou Hrvatskoj ..vlada..neki ne shvatljivi i ne ljudski uobičaj.

Josip Mayer
12 years ago

Bili oni u HDZ-u ili u SDP-u ili i nekoj drugoh hrvatskoj stranci.. oni će se trebati za budućnost mijenjati.. poput kad imaju druge flizure na glavi inače će to učiniti hrvatski građani a to su ujedno i birači. Hrvatskoj je potreban dobar gospodar i radnik a ne oni koji pretvaraju već gotova dobra djela za svoj džep. Baš bi me zanimalo…možda i nekoga drugoga kakova će biti budućnost hrvatskih iseljenika hoće li se i novim iseljenicima govoriti da su i oni u Hrvatskoj previligirani i da idu od luksuza s trbuhom za kruhom na dobrovoljni rad u druge moderno… Read more »

Ante
Ante
12 years ago

Ivek, slazem se s tobom da oko komunjara u HDZ-u. Svojevremeno HDZ bez njih nije ni mogao. S njima smo, zahvaljujuci Tudjmanovoj politici nacionalnog pomirenja stvorili i obranili Hrvatsku. Veliku zaslugu za to ima bas i Milosevic zbog kojeg smo se morali privremeno pomiriti i od njega obraniti. Ja sam za trajno pomirenje-ali na principu objektivnog prevladavanja nasih povijestnih tragedija. A to je ono sto stari rezimlije vecinom ne zele: Od staljinista postali antifasisti s pecatom pravde pobjednika u ruci. Iz spomenutih razloga niti HDZ nece nista znatno uciniti na objektivnom, pomirljivom i u nacionalnom interesu nasusno potrebnom sagledavanju nase… Read more »

Josip Mayer
12 years ago

Bojim se da bez unutarnje i vanjske prakse teško će Hrvatska u budućnosti broditi..nesmiju se zaboraviti socijalna i životna pitanja.. da se mlade generacije još uvek iseljavaju iz Hrvatske, koji će također vidjeti Hrvatsku samo sa jedne vanjske strane.. a kada se nekad povrate..vidit će ju sa unutarnje ..a to je ..za budućnost razvoja Hrvatskoh društva i gospodarstva.. prekasno..

Josip Mayer
12 years ago

Poštovani gospodine Ivek Milčec slažem se sa vama.. Hrvatsku nam je potrebno doživjeti.. iz unotrašnjosti i iz vana..kako bi se moglo kvalitetno ocijeniti..
Dobar bi to bio lijek i savjet našim političarima..da se uposle još prije izbora nedje vani..kako bi dobili praksu i na kraju pravu internu i exsternu hrvatsku sliku.

Ivek Milčec,Zagreb
Ivek Milčec,Zagreb
12 years ago

Nama, koji živimo u Hrvatskoj možda je puno jasnije tko su vladajuće strukture od Sabora, Vlade, Predsjednika, Vrhovnoga i Ustavnoga suda pa sve do nižih razina vlasti. Ako već spominjemo komunizam i komuniste (protiv kojih sam bio i jesam) ne smijemo prijeći preko činjenice da je većina njih 1990. prešla i učlanila se u hadeze a u drugi plan potisnula i u manje stranke gurnula istinske rodoljube i uznike kao napr. M.Veselicu, D.Budišu, V.Gotovca itd. Apsolutno sam za to da se osude svi komunistički zločini, ali budimo realni, zašto se je do sada čekalo? Zar nemamo pravo sumnjati da je… Read more »

Josip Mayer
12 years ago

Ivek Milčec,Zagreb said on 23-08-2011

Kad se malo pomnije analizira posjeta Angele Merkel našoj zemlji dolazi se do zaključka da hrvatska Vlada, ali i gradske uprave, gradonačelnici i načelnici, moraju svladati dosta prepreka poznatijih pod imenom birokracija i mito od 5 posto.

Upravo tako gospon Ivek Milčec

Kosor ne mož sve učiniti sama.. nitko ne poriče njezin rad i pojačano zalaganje ..ali ona ne može sve učiniti sama..čovjek bi rekal gdi su drugi.. upravo koje ste vi gore nabrojili..gdi su ne vladine..udruge i društva..ovdje imaju svi pune ruke posla.

Nino
Nino
12 years ago

Slazem se i svidja mi se usporedba sefa i radnika(sluzbenika) dviju drzava kao sto su Njemacka i Hrvatska.Zna se tko je sef a tko sluzbenk. Ali u daljnoj usporedbi nije tocno da ce novi sef iz pohvale starog sefa izcitati one lose stvari koje su prikrite. Zato jer nema novog sefa u gospodarskom odnosu ovih dviju drzava. Dakle gosp. Merkel pohvalila je u potpunosti rad svog sluzbenika i nije pretjerivala. Dala mu je i jasan i abiciozan cilj te mu obecala velike investicije. Tko malo poznaje rukovodece pricipe u njemackoj zna da sef nikada nece obecati nesto sto nemoze odrzati.… Read more »

Ante
Ante
12 years ago

Nije da je HDZ zasluzio dalje ostati na vlasti, ali me ne tijesi ni cinjeca da bi nakon pobjede oporbe pored predsjednika sa komunistickim korijenima ( i takvim ponasanjem…) dobili jos i tavu vladu: Zamislite si sto ce oni sve moci uciniti, da kotac povijesti okrenu unatrag i jos vise zastite svoje stare, rezimske strukture. Samo primjera radi: Od 40 sudaca Vrhovnog suda Hrvatske svi su postavljeni jos prije 1990. Sto ce biti s istrazivanjima komunistickih zlocina i terora 45-godisnjeg vladanja? Hrvatska niti danas ne izrucuje ubojice (i naredbodavce) hrv. pol. djelatnika u Njemackoj njem. sudbenim vlastima (Perkovic,..). No ocito… Read more »

Ivek Milčec,Zagreb
Ivek Milčec,Zagreb
12 years ago

Kad se malo pomnije analizira posjeta Angele Merkel našoj zemlji dolazi se do zaključka da hrvatska Vlada, ali i gradske uprave, gradonačelnici i načelnici, moraju svladati dosta prepreka poznatijih pod imenom birokracija i mito od 5 posto. Lako je Kosorici, u predizborne svrhe, reći da će njemački poduzetnici uložiti kapital i otvoriti nam toliko potrebna radna mjesta. Nitko neće, pogotovo ne Nijemci, godinama čekati da im neki provincijalni šerif izda potrebite papire za gradnju napr. tvornice toaletnoga papira a za razne dozvole ucjenjuje i kasira pet posto provizije. Malo morgen! Možda je Kosorici ( i hadezeu) u ovome trenutku puno… Read more »

Ante
Ante
12 years ago

Ta nasa vjecita ovisnost o tome sto o nama misle, sto o nama kazu…je samo znak slabosti i ovisnosti-nedostatak samosvijesti koja potice iz naseg nacionalnog nejedinstva, koje se dobrim dijelim i izvana iz znanih… centara moci i manipulacije podstice

Velik dio Hrvata toga uopce nije svjestan i pljuje nekriticno i neodgovorno po svome bratu – a svjetski
manipulatori istine (i o nasoj proslosti…) zadovoljno trljaju ruke, postavljaju nam prepreku za preprekom u nasoj teznji i putu u Europu.

Josip Mayer
12 years ago

Tako je Emile

U hrvatskom poslovnom svijetu se takav način svjedožba i zahvalnica malo razumije.
To su sakrivene uz one počitičke, jurističke često i filozofske riječi koje se upotrebljavaju u politici i gospodarstvu kako se ne bi uvrijedilo čovjeka.