DOBRODOŠAO KUĆI

BERLIN JE POZDRAVIO PAPU BENEDIKTA XVI.
piše: Sonja Breljak
Berlin/ Treći pastoralni posjet pape Benedikta XVI. Njemačkoj započeo je u berlinskoj zračnoj luci Tegel gdje je katoličkog crkvenog poglavara svečano dočekao najviši državni vrh. Predsjednik Njemačke Christian Wulff izrazio mu je dobrodošlicu u … Njemačkoj, Vašoj domovini. Dobrodošli kući! Papa je rekao kako tijekom četverodnevnog boravka u Njemačkoj „želi susresti ljude i s njima razgovarati o Bogu. Naglasio je značaj vjere u današnje vrijeme, u kojem uočava rastuću ravnodušnost društva prema religijama. –Religija je jedan od temelja uspješnog suživota. Baš kao što je religiji potrebna sloboda, isto tako je i slobodi potrebna religija …rekao je Benedikt XVI.
Potom su slijedili i pojedinačni susreti i razgovori s njemačkim predsjednikom Christianom Wulffom i kancelarkom Merkel s kojom je, javljaju njemački mediji, u četiri oka razgovarao o situaciji na financijskim tržištima i dužničkoj krizi u Europi.
Kao prvi papa u povijesti te kao trinaesti  šef strane države, govorio je potom Benedikt XVI.  pred njemačkim parlamentom. O tome se u Berlinu vodila i vodi duga rasprava. Dio zastupnika Zelenih SPD-a i Lijevih nije se pojavio na zasjedanju prigovarajući “povredu pravne sekularne države” iako su se svi klubovi zastupnika prethodno suglasili s papinim pojavljivanjem i govorom u Bundestagu.
Sve u svemu Benedikt XVI. je dugim pljeskom pozdravljen u njemačkom parlamentu. U pozdravnom govoru predsjednik Bundestaga Norbert Lammert Benediktu XVI. je prenio nadu da u dogledno vrijeme crkvena podjela između katolika i protestanata postane – prošlost.
Papa je pak u svom govoru naglasio da je svjestan odgovornosti Vatikana i Katoličke crve u današnjim vremenima. Apelirao je i da političari budu svjesni kako samo „borba za pravednost može stvoriti pretpostavke za mir“ u društvu.
Mjerilo za rad političara ne smije biti osobni interes ili materijalna korist … naglasio je. Istaknuo je značaj moralne odgovornosti u radu politike te poručio političarima da ne zaborave kršćanske korijene.
Papa je …ocjenjuje se u Berlinu, govorio prigodno, više kao filozof nego kao  državnik, političar ili katolički misionar što su mnogi prigovarali ili se pribojavali, prije samog događaja. Pojedinim je primjedbama uspio čak i nasmijati nazočne zastupnike. Bila je to „posebna premijera u Bundestagu. “, kaže se u komentarima njemačkog tiska.
Tijekom boravka u Berlinu, papa se susreo i s predstavnicima židovske zajednice. Nakon susreta s vjernicima i euharistijskog slavlja na Olimpia stadionu, noć je proveo u sjedištu papinske nuncijature u četvrti Kreuzberg, a danas posjet Njemačkoj nastavlja u Erfurtu potom i Freiburgu  gdje su dalje, pored susreta s politčarima i misnih slavlja s vjernicima, najavljeni i susreti s predstavnicima muslimanske zajednice kao i protestantima te susret sa žrtvama seksualnog zlostavljanja od strane svećenika. Papin posjet Berlinu pratili su i prosvjedi homoseksualnih skupina nezadovoljnih odnosom Vatikana prema istospolnim zajednicama. Na upit o prosvjedima, papa je u razgovoru s novinarima rekao:- Ako prosvjedi prolaze miroljubivo, nema u njima ničega pogrešnoga.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Neka mi Bog ne zamjeri mojih uviđanja

Ono što nemogu isčitati iz ove postave.. niti sam čuo ni video.. na TV-u..da si je sveti otac uzeo malo vremena..te se susreo u Njemačkoj posebno sa mladima..bilo bi vrlo korisno..a oni da mu daju toliko pozornosti i ovacja..poput što su to dali Ivan Pavao II. u njegovoj posjeti Vatikanu.
Još danas mi je u dobrom sjećanju..kako i na koji način je papa pristupio mladima a oni se ga i danas sjećaju i vole ga.