NOVI TREBA PAMETNA RJEŠENJA

tekst i foto: Josip Mayer
Novi Vinodolski/
Novi Vinodolski je osim povjesno i poznati turistički gradić, također poznat i po njegovim vrijednim Vukovarcima i njihovim vinogradima.  Sađenje loze se iz godine u godinu povećava i nastavlja i vinodolska vinska cesta je sve ljepša i ljepša. Novi posjeduje osim prostrane tržnice i nekoliko većih trgovina kao što je  Konzum, Plodine, Tomy a na godinu dolazi i Lidl. Grad je to s negdje  oko pet tisuća stanovnika, nekoliko hotela.  Ako se ubroji dodatno u sezonskim vremenima i brojka turista i domaćih zajedno pa onda i  brojka naših iseljenika  i povratnika koji tu borave dio godine onda je to puno više. Gostiju i nas „domaćih“ u sredini sezone ima negdje oko četiri možda i pet puta više nego stalnih gradskih stanovnika. No, sav taj turistički i ini promet  nije dovoljan za zapošljenje svih onih koji žele raditi i zaraditi za svoju obiteljsku egsistenciju u ovom lijepom kvarnerskom gradiću.

U Novom Vinodolskom  se naime već godinama …svake godine slično …diže  prašina i lome se koplja između gradonačelnika i  zaposlenika  hotela u stečaju Novi Hotels Resort  te njegovih  gospodara. Poznata mi je ta nezgodna problematika, situacija i procedura stečaja i preprodavanja toga velikog,  nedovršenog  objekta koja traje već dva desetljeća. Od svega malo koristi građanima ali i gospodarstvenicima .  Pravo je čudo i do sada a još veći upitnik za budućnost, način njegovog održavanja na životu.

Ne daj Bože, ne bih se miješao u njihove sudske i međusobne rasprave …ali valjda neće biti smak svijeta ako nešto i sam sugeriram i predložim iz mojih saznanja. Kako se ono kaže …možda bi moglo nekome i zatrebati i naše inozemne ideje, praksa i radna iskustva a to ništa ne stoji i ne košta. Pa makar to stajalo tek samo u Hrvatskom Glasu Berlin. Neka. Znanost je pak tu da sve istraži preispita i riješava.
Naime, projektu koji se proteže nekoliko kilometara duž bribirske obale i njegovom završetku još se ne vidi kraja …a gdje  je još sređivanje okoliša i plaže  …a već mu prijeti stečaj i zatvaranje. Događaju se i nove adaptacije i popravci. Nameće se pitanje što dok  se ne završi, biti će još većih građevinski troškova ali i komunalnih obaveza koje se već danas teško izdavajaju. Sezona traje najduže tri mijeseca. A gosti pak rado dolaze i odmaraju se tek kada je sve sagrađeno i gotovo.

Što je moguće ?  Jedino bi bilo moguće nešto učiniti  …ne sa preprodajom, već sa više poslovnih dioničara i gospodarstvenim poticajnim mjerama. Zatim  otvaranjem gospodarskih zona, bolnica, centara za dijalizu o kojima se  upravo u Novom Vinodolskom već deset godina govori. Tvrtka je otišla također u stečaj zgrada u rohbau zjapi prazna. a pacijenti na dijalizu čekaju već godinama. Prilika je tu uz turizam poticati i razna lječilišta,  rea centre, sportska odmarališta i njihove prostorije ili koje druge potrebne i pogodne objekte koji bi mamili ponekad i obavezali ljude da ih posjete. To bi ujedno i koristilo k novom zapošljivanju tih 490 dijelatnika a moža čak bi mogla biti prilika zaposliti i kojega više te produžiti turističku sezonu. To bi  donijelo koristi samome gradu i njegovim građanima s time ujedno i bolje međusobno ozračje i zadovoljstvo. Upravo  vidim priliku da bi se slično moglo ostvariti u  hotelu Resort. Možda i netko drugi ima neku još bolju ideju. Sve je bolje  nego da se taj veliki objekt zatvori ili da ostane prazan a radnici da su besposleni na cesti. Zar  nema  takvih već i ovako dovoljno?!

Smatram da će učiniti velike pomake onaj prijedsjednik, ministar ili političar. koji će već danas poticati lokalne uprave i samouprave u što spadaju naravno i općine i gradska poglavarstva da i sami potiču slične gospodarske i turističke mjere i gospodarske zone te u njima grade poslovne prostore i projekte za mala i srednja poduzetništva te oživljavaju svoje gradove . Općine žive od tih prihoda. a od stečaja tek  razni preprodavači i mešetari.

Sve u svemu …želi li se povećati i produžiti turističku sezonu treba  raditi na proširenju  privrede i gospodarstva za dobrobit upravo radnika.

Sjećam se još dobro  kako su se naši političari borili zajedno sa bivšim prijedsjednikom RH Stipe Mesić za gospodarsku  zonu u Kukuljanovu (Rijeka). Tu se je  zaposlilo već nekoliko tisuća dijelatnika.Na tom gospodarstvenom području se je izgleda u zadnje vrijeme malo zadrijemalo netko možda i zaspao pa se  stalo s  daljnim poticajnim mjerama malom i srijednjem poduzetništvu ne samo u Novom već i  u drugim hrvatskim gradovima i mjestima.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Ispričavam se uredništvo i čitateljima HRVATSKOG GLASA BERLINA Država ima pravo zaustaviti stečaj Uvjek više puta vidim potrebu ponekad i sam sebe komentirati ponekad i izpraviti kako bi bio u onome što radim i činim čim bočli i uspješniji.Slično ide u stvari inama svima zar ne. Slažem se sa onima koji su mišljenja da se na tuđim pogrškama uči..uvjek više mi se nameće pitanje..moramo li se stvarno na vlastitima opeći..kako bi konačno..nešto malo pokrenuli na bolje. Da, sam na mjestu ovih triju partija..ili partaja..nebi nasjedao na jeftine podržke pojedinaca..vlastitih interesa..i preprodaja objekta..Već bi e više uputio u interesu grada i… Read more »