SJEĆANJE NA POKOJNE

tekst i foto: Jakov Vranković
Koblenz/ Mnogi Hrvati koji žive daleko od grobova svojih dragih, ni ovdje daleko od njihovog vječnog počivališta nisu i zasigurno ih neće nikada zaboraviti. Najbolji dokaz tome je kako se obilježava Veliki katolički blagdan Svih Svetih,koji je spomen na svete kršćanske mučenike a slavi se od četvrtog stoljeća. Od jedanaestog stoljeća Dušni daan se  obilježava 2.studenog. Ovdje u Koblenzu,u prekrasnom gradu na dvjema rijekama,svoje privremeno boravište našao je i priličan broj Hrvata,koji su jako privrženi svojoj misiji.Blagdan Svih svetih počeo je svečanom misom koju je predvodio župnik Stjepan Zadravec a bila je posvećena svim pokojnicima iz ove župe i njihovih obitelji čiji se grobovi nalaze diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Posebno lijep i hvale vrijedan je običaj kojeg je uveo naš župnik da se poslije sv.mise u zajedništvu posjet Glavno groblje,koje se nalazi u blizini naše crkve. I ove godine su brojni vjernici ispred glavnog križa zapalili svijeće i pomolili se za svoje drage i za one koji su svoj vječni mir našli na nekom ovdašnjem počivalištu a rijetko tko posjećuje njihov grob.
Posredstvom naše televizije imali smo priliku gledati kako je to na grobljima u domovini. Zagrebački Mirogoj,Osijek, Rijeka, Dubrovnik …puni su prekrasnog cvijeća. Tisuće svijeća svjetlucalo je za drage.pokojnike.
Siguran sam da je suza kanula mnogima gledajući groblje našeg Vukovara, grada -heroja,gdje majke i danas poslije toliko godina ne znaju gdje se nalaze njihovi muževi i sinovi, kojih se kao i svih  palih branitelja u Domovinskom ratu …i ne samo na ovaj dan …sjećamo. Našim dragim pokojnima, hvala za sve i počivali u miru.
0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments