KOMENTAR TJEDNA II

Komentar na tekst  Naše malo misto od 02. listopada 2011. godine.
Ivo Dorotić
-02.11.2011./Dragi Jadrane, lijepa su ta naša mala mjesta, naročito liti. Ja sam rođeni Sumartinjanin s otoka Brača. Mjesto je drugo po ribarstvu na našoj strani Jadrana, odma iza Kalija, a ipak ovog ljeta nisam mogao dobiti slane inćune ili srdele, jer ih skoro pa i nema. Morati ću pokušati sam soliti kao i prijatelj Zvonac (Ivan Zvonimir Čičak) …što može on trebao bi moći i znati i ja. Turista je bilo puno, iako Sumartinjani i dalje plaču. Sezona je donijela 48% više noćenja …i to samo onih prijavljenih. Pošto sam bio skoro 6 mjeseci na Braču, dosta vremena sam proveo u Turističkom uredu gdje rade tri udane dame i majke. Šalili smo se, a često sam bio i tumač, što mi nije teško padalo. Lijepa su ta naša mala mjesta, a Sumartin je kao stvoren za odmor. Iako je između dva svjetska rata bio prvo turističko mjesto na Braču, nakon Drugog svjetskog rata je zapao u nemilost zbog svoje vjere u Boga i tek prije par godina se je počeo buditi.
U zadnjih par godina je dobio moderno pristanište, a ovu godinu je obnovljen i Stari most, koji je bio teško oštećen u II. svjetskom ratu. Trajalo je dugo, ali sada je konačno gotov. Rasvjeta, palme i štandarac za zastavu su tu, naravno i svjetionik, tako da je Sumartin postao hit kod vlasnika velikih jedrilica, a bilo je i krstaša, kao i onaj od Britischen Rojal Arme. Naravno od svega toga imam fotografije, što ću jednom poslati Sonji.
Lijep pozdrav iz sunčanog Berlina od Bračanina na privremenom radu u Berlinu (i to već 43 godine!).

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Irena, TZO Selca
12 years ago

Hvala Ivo za ove lijepe riječi i komentare!

Dorotic Ivan
Dorotic Ivan
12 years ago

Poštovani Josipe,
sve tri dame govore engleski. Direktorica Irena Filipec-Ursić, koja je diplomirala Translatiowissenschaft na Univesitetu u Beču, govori njemački, engleski, hrvatski i ruski, ali pošto se općina Selca satoji od 4 veća mjesta Selca, Sumartin, Povlja i Novo Selo, nemoguće je biti svaki dan u svim biroima. Na Braču su gostovali u Bračkom karnevalu: Vencijanci, Isola, Rijeka, Sarajevo, Ploče i neki drugi. Selca ima svoju tradicionalnu smotru “Što, Kaj i Ča!” i tako dalje. Nije da se ne radi, ali nedostaju financije, teško je nadoknaditi ono što je pokradeno.

Josip Mayer
12 years ago

Poštovani Ive Dorotić

istina je turista je bilo puno..ali premalo organiziranih predstava i programa..pokraj koji bi oni uz odmor mogli ostavili svoj utrošeni novac..pa je onda ne razumljivo i ne stoji od onh koji misle da bi ih bilo potrebno još i više a.. malo što im nude..Vidim da ste bili u turističkom birou i tumač..pa što za Boga miloga..na Bračkom turističkom birou ne vladaju osim hrvatskim ni jednim drugim stranim jezikom..najmanje uz hrvatski.. njemačkim i engleskim ako ne i koji drugim be se trebalo znati vladati.

Dorotic Ivan
Dorotic Ivan
12 years ago

Velimire, na bračkom je to jeziku, ukoliko nisi znao Brač je sedmi kontinent. Bog i ne zamjeri na šali, život je dovoljno ozbiljan …

Jadran Šantić Šangarelo
Jadran Šantić Šangarelo
12 years ago

E moj lipi brocanin drago mi je da se ova nova rubrika prati,volija bi da se više našega svita javi sa svojin komentarima moji zapisa .MA ZNAŠ ĆA MI NE GRE U GLAVU DA NISI MOGA KUPI SLANE SARDELE NI INČUNE U sUMARTIN.Dogodine kad dojdeš doma javi mi se pa ču te ja uputit di moreš kupit najboje sardele,inćune slane a i karpacio od inćuna.To ti je kod jednega Franičevića koji žive na drugi Brač oliti Hvat i to u Sućuraj.Ajde sad l8ipo pozdravi sve dobre jude u Berlin a poglavito naše dalmatince.

velimir
velimir
12 years ago

Britischen Rojal Arme
pokorno pitam na kojem jeziku je to napisano