ISPRIČAJTE SVOJU PRIČU

Hrvatska umjetnica Kristina Leko predstavlja izložbu o promjenama objekata za odmor na Jadranu te traži i pripovjesti naših ljudi o godišnjim odmorima u Hrvatskoj.

leko-kristina/Jutarnji 2010Berlin/ Stiglo na našu adresu pismo u kojemu stoji: – Poštovana gospođo Breljak, draga i poštovana Sonja, upravo sam pročitala Vaš tekst “Život je lijep” i strašno se raznježila… Baš lijepo.

Evo ukratko o meni: ja sam Kristina Leko, hrvatska umjetnica koja 11 godina živi u Njemačkoj, studirala sam na UDK Berlin, a prije toga u Zagrebu, 1966. godište sam. Spadam u srednju generaciju suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika i u Hrvatskoj imam u tom smislu priličan ugled. Ako Vas zanima sto radim, ima na mojoj web stranici arhiva. 
Ipak, trenutno, od 1.8. ove godine imam tzv. Kunstvermittlungsstipendium u Neue Gesellschaft für Bildende Kunst, što je jedno politički progresivno kulturno udruženje, koje ima kultni status na suvremenoj umjetničkoj sceni. Tamo organiziram prateći program pod nazivom “Demokratische Kulturarbeit” koji obuhvaća susrete u izložbenom prostoru, radionice, razgovore, performance itd.
Cilj mojeg programa je uključiti što raznolikije socijalne grupe i individue u program i kreirati događanja (Veranstaltungen) koji će na neki način reinterpretirati trenutnu izlozbu, ali isto tako samim sudionicima i publici ostati u sjećanju kao neki dragocjeni trenuci komunikacije s drugima, upečatljivi trenutci estetičkog iskustva, iskustva kulture.
Trenutno se u Neue Gesellschaft für Bildende Kunst, Oranienstr. 25, pokazuje izložba posvećena transfrmacijama socijalisticke hotelske arhitekture na hrvatskoj obali. Kao popratni program planiram dva susreta i razgovore o izložbi: Urlaub nach dem Fall – Transformationen sozialistischer Ferienarchitektur an der kroatischen Adria.
Termini za razgovore/susrete su subota 24.8. 18-20 sati, te subota 31.8. od 12-14 sati, na adresi Oranienstrasse 25.
Tražim ljude različitih generacija, (ipak, najteže mi je naći prvu generaciju gastarbajtera) koji bi pričali svoja sjećanja na odmor/Urlaub na Jadranu iz 1970ih ili 1980ih godina,  no isto mi tako treba netko tko bi ispričao priču o životu u hotelu za vrijeme rata kao izbjeglica.
Za svaki razgovor trebala bih ca 5-7 osoba. Uz to naravo, prisutna je i publika koja može komentirati ili postavljati pitanja.
Ja planiram sve snimiti pa od tih razgovora naciniti jedan tekst, zbirka crtica -kratkih priča, ili možda snimiti video, ako se sudionici i sudionice slože. Eto, to je, između ostalog, sadržina susreta i diskusija …
Sad ste vi na potezu dragi čitatelji ju Berlinu, posjetite izložbu Kristine Leko, ukoliko želite iznesite svoja iskustva, podijelite  ih, poslušajte i druge …subota, 24. 08. od 18 do 20 sati, Oranienstrasse 25, Berlin.
0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments