NEMA SELA NEMA OBIČAJA

piše: Emil Cipar
SLAVONSKI BROD
– Bogata zavičajna zbirka u Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu dokaz je vjekovnog stvaranja, pisanja i izdavanja na ikavskom izričaju. Međutim …u zadnje vrijeme, takvih izdanja je sve manje. Ponekad neka knjiga Ruže Knežević – Babogredke ili Mate Baboselca – Miškina. Podmladka nema.

U povodu Mjeseca hrvatske knjige, Gradska knjižnica je ove godine, u nizu kvalitetnih manifestacija, pokušala fenomen knjiga, rasvjetliti iz različitih uglova. Jučer je na dnevnom redu bila demonstracija položaja knjige u suvremenom školskom sustavu.

Za tu prigodu je Gradska knjižnica organizirala natječaj na temu „Ikavski pjesnički izražaj”. Na natječaju su mogle sudjelovati osnovne i srednje škole sa područja naše županije.

Bila je to izuzetna prilika budućim Tadijanovićima, Cesarićima, Mađerima… pokazati svoje prve radove. Prilika koja se ne bi smjela propustiti. Istovremeno je to bila prilika pokazati značaj zavičajne literature koja ima bogatu tradiciju.

Na natječaj je stiglo preko 80 radova, uglavnom poezije. Ocjenjivački žiri je imao težak posao, jer su svi radovi već prošli jednu selekciju od mentora, profesora hrvatskog jezika iz škola koje su sudjelovale u natječaju.

Na prigodnoj svečanosti u prostorijama Gradske knjižnice, uručene su nagrade pobjednicima i zahvalnice svima sudionicima. Nagrade su dodijeljene u tri kategorije …za niže razrede osnovnih škola, za više razrede osnovnih škola i za srednje škole.

Nagrade su uručili Ivan Stipić ravnatelj gradske knjižnice i Ilijana Vrbat Pejić dogradonačelnica Grada Slavonskog Broda.

Po broju sudionika, broju posjetitelja i ozarenim licima sudionika sudeći …bila je to vrlo uspjela demonstracija položaja i značaja ikavskog pjesničkog izraza u nastavi. Čini se da je sve u najboljem redu i da se za stvaralački kontinuitet ne moramo brinuti.

Međutim …kako kaže pjesnik: Čašu meda jošt’ niko ne popi, što je časom žuči ne zagorči; tako je i ovaj natječaj pokazao i drugu stranu. Samo dvije škole sa područja Grada Slavonskog Broda sudjelovale su u natječaju. Istina jest da nastavni planovi ne ostavljaju puno prostora, ali to ne može biti izgovor. Da to nije tako i da se može drugačije pokazali su nastavnici drugih škola sa područja županije.

Zorica Komesarović, Jasna Terzić, Blaženka Brlošić, Josip Galović, Krunoslav PecarićDubravka Sremac-Pit su nastavnici hrvatskog jezika i mentori učenika koji su pobijedili na natječajima. I oni rade po istom nastavnom programu kao i stotine drugih nastavnika hrvatskog jezika na našoj županiji. Ipak …oni su našli vremena i u svojim učenicima pobudili ljubav prema izvornom ikavskom govoru i koji su u njemu prepoznali vrijednost koju treba čuvati.

Pitanje je za koje vrijednosti stoje ostali učitelji hrvatskog jezika. Znaju li oni uopće značenje riječi učitelj? Zabrinjava i činjenica da veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola uopće ne znaju gdje se nalazi Gradska knjižnica, a veći broj učitelja hrvatskog jezika nisu nikada posjetili tu instituciju, niti su njeni članovi. A društvo im je povjerilo odgoj djece i omladine.

Kako siješ tako ćeš i žeti …kaže poslovica. Čini mi se da je u prosvjeti kao i u suvremenoj poljoprivredi zavladalo isto pravilo …Nije bitno kakva će biti žetva …važno je pokupiti poticaje.

A ikavica se ne bi smjela zaboraviti. Bogat je to izričaj. I svi dugi izričaju koji čine hrvatski jezik doprinose njegovom bogatstvu. To se ne smije prepustiti zaboravu.

Hrvatski glas Berlin potiče svoje čitatelje na pisanje u izvornom govoru. Bilo iz kojeg kraja lijepe naše bili, pišite nam, a mi ćemo objaviti. Šaljite prozu, stihove, crtice… Kao što to čini Jadran Šantić-Šangarelo, ili Ivek Milčec.

Danas objavljujemo u novoj rubrici Zavičaju lipi, pobjedničku pjesmu u kategoriji srednjih škola sa natječaja u Slavonskom Brodu. Napisala ju je Viktorija Dakić, učenica 1h razreda  Industrijsko-obrtničke škole iz nove Gradiške, a mentor je Krunoslav Pecarić, prof.



 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dubravka Borić
11 years ago

Emile, želim Vam poslati zbirku pjesama na čakavici, pa molim adresu.
Pozdrav.

Josip Mayer
12 years ago

Emile vjerujem,

svakom je lijepi njegov zavičaj i rodni mu kraj..pitanje je samo o načinu..na koji i kako ga tko predstavlja.