HEMEROID

KAJ GOD
piše: Ivek Milčec

Po prvi put, otkako imamo slobodnu i demokratsku državu, hrvatski građani neće s manje emocija ići na birališta za nepunih tjedan dana. U svim dosadašnjim izborima glavne teme bile su kako sačuvati novostvorenu državu i odmaknuti se od nama toliko omrznutog Balkana.

Jasno, gledano poltički a ne zemljopisno. Svega toga ovoga puta nema, jer hrvatske građane samo zanima tko će im tj. koja politička opcija priskrbiti bolji i sigurniji život. Na ovim izborima po prvi puta glasat će generacija koju ne zanima plašenje nekakvim “crvenim zmajem” koji će, ukoliko pobijedi ljevica, zaviti Hrvatsku u “bezbožničko crvenilo”.

Činjenica je, da su Hrvati politički sazreli i da im se teško može prodati rog za svijeću. U ovim teškim i turbulentnim vremenima hrvatski građani očekuju od nove vlasti, ma koje god boje ona bila, da zaustavi pad životnoga standarda, da odlučno krene u konačni boj protiv korupcije i kriminala tj. da se uhapse i procesuiraju svi oni koji su opljačkali vlastitu domovinu. Samo takvom politikom može se steći povjerenje građana u novu vlast koju čeka puno posla a pogotovo u sferi državnih financija koje mora, ako je ikako moguće, dovesti u red. Naša ekonomija je slaba pa nam, svima skupa, nova zaduženja smanjuju mogućnost otvaranja novih radnih mjesta i u konačnici …bolji život.

Svi pratimo velike novčarske potrese u eurozoni u kojoj bi Grčka bez ogromnih pozajmica već bankrotirala, ali i velike, snažne zemlje kao što su Italija i Španjolska, nalaze se u kritičnoj situaciji pa nije čudo što su njihove vlade pale i što se panično traži izlaz iz mračnoga dužničkog tunela. Euro je u opasnosti a njegov pad imao bi nesagledive posljedice za sve zemlje EU, ali i za čitavi svijet. Stoga se svakodnevno vodeći europolitičari sastaju i vijećaju kako spasiti euro i smanjiti ogromne dugove za koje su krive propale ili smijenjene vlade najugroženijih država: Grčke, Italije i Španjolske.

Dok čitava eurozona stoji pred još jednom recesijom kod nas se o tome u predizbornoj kampanji gotovo ništa ili vrlo malo govori, a stječe se dojam kao da se to nas ne tiče i da takav scenarij kod nas nije moguć.

Jasno da nas se itekako tiče, ali na predizbornim skupovima nitko od političara ne želi načeti tu temu bojeći se gubitka glasova pa je sigurnije obećavati brda i doline u stilu one… “ak mi daš, bum te oženil!” Da je Hrvatska visokozadužena zemlja jasno je nama koji u njoj živimo a pravu medijsku i političku eksploziju izazvala je web stranica http://nabava.vjetrenjaca.org/ na kojoj se mogu naći podaci javne nabave 2009-2011 godine.

Nedjeljni Jutarnji (27.11.2011.) ekskluzivno donosi priču o projektu koji će potresti državu. Projekt je to koji će pokušati korupciji stati na kraj transparentnim iznošenjem detalja o svim javnim nabavama od 2009. do danas. Na temelju njega svi će građani moći vidjeti kako posluje država. Autor projekta je poznati komunikacijski savjetnik i internetski aktivist Marko Rakar. Baza podataka uključuje 60 tisuća javnih nabava, ukupne vrijednosti 80 milijardi kuna. Rakar je sa svojim suradnicima u udruzi Vjetrenjača napravio ogroman posao, ručno prikupivši sve podatke unatrag 27 mjeseci, strojno ih obradio i indeksirao. Bit će veselo kada se usporede svi podaci a već sada se može sa sigurnošću reći da će DORH morati dodatno zaposliti stručnjake koji će se pozabaviti javnim nabavama.

Državno tužiteljstvo možda će se pozabaviti sa Stjepanom Mesićem, bivšim predsjednikom kojemu hrvatski iseljenici u Australiji predbacuju da nije objasnio gdje je završilo zlato i čekovi koje je od njih primio početkom devedesetih. Na optužbe iseljenika Mesić je u svome stilu odgovorio kratko i jasno: “Novci su otišli u prave ruke:” Kad se, nakon toliko godina, sjetimo koliko se lažnih emisara i žestokih “Hrvatina”motalo oko iseljenika i “skupljalo”pomoć za Hrvatsku možemo biti sretni što je bar dio teško zarađenog novca stigao u domovinu. A sve one, koji su pokrali iseljenički novac i donacije, jednoga dana će, nadamo se, stići Božja kazna.

Nedavno je otkriveno da je Vesna Škare-Ožbolt, predsjednica beznačajnog DC, Kerumova rođakinja pa je sada jasnije zakaj je sklopila predizborni savez sa Jadrankom Kosor. Ako uđe u Sabor pojačat će Kerumov zastupnički klub u kojem će glavnu riječ zasigurno voditi njegova seka Nevenka.

Da se i visoki poraz Dinama od Reala (2:6) u Madridu može smatrati uspjehom potvrđuje Zdravko Mamić koji je nakon tekme izjavil  “da ga viđeno na utakmici iznimno veseli!” Toj, tipično, Mamičevskoj izjavi pridružil se je trener Jurčić koji papagajski stalno ponavlja da je Dinamo u Ligu prvaka došao, zapravo, učiti. Činjenica je, da bi Jurčić trebal sjesti ponovno u klupu i od početka učiti kak se postaje nogometni trener.

Za kraj kolumne ostavil sam lik i djelo Stipe Gabrića Jamba, kralja doline Neretve, koji je u 24sata expressu (25.11.) analiziral politiku Frene Matušića, člana Hadezea i saborskog zastupnika, ovim riječima: “Frano Matušić je bio hemeroid u guzici Ive Sanadera, toliko mu se uvlačio kao i mnogi drugi, a onda je, čim Sanader više nije bio moćan, počeo tući po njemu”. Kaj god!

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Ivek Teško se je.. od baš sasvim svega.. odbiti od balkana..to se vidi upravo po tome..da rado jedemo uz naše hrvatske specijalitete..i druga jela poput..čevapčiće..ražnjiće..pljeskavicu..baklavu..i koje što drugo balkansko..a dolaze nam polagano i nova iz drugi zemalja..Radi se o sasvim neštom drugom.. što se tiče Evropske unije..kojoj je Hrvatska potrebna..slično kao i hrvatskoj Evropska unija. Kako bi se zajednički djelotvornije izborili.. da oni mali i nemoćni.. ne uđu pod svaku cijenu..pod kotače veliki moćnika. Na drugu stranu.. da se zajedno djelotvornije izbori.. za onu socijalno pravo.. za što je u stvari Evropska unija i postavljena..a osjeti se da se i… Read more »

Trpo Burko
12 years ago

1.Ne vidim u čemu je frka. Pa svi ti podatci su izašli u Narodnim novinama koje su službeno glasilo.
2. A oni čekovi koji su se “zagubili” ? – kako to veli S.Mesić.
3.Postoji i mast za hemeroide. Ili operacija kao zadnja
mogućnost.