PRAZNIK ZA OČI I UŠI

NJEMAČKO-HRVATSKO DRUŠTVO DODIJELILO NAGRADU FRANJO BASIĆ
tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin
/ Deutsch-kroatische Gesellschaft e.V sa sjedištem u Bonnu, dodjelilo je u Berlinu petu po redu godišnju Nagradu Franjo Basić. Nagrada je ove godine pripala dvjema ženama: Dunji Rajter, hrvatskoj  pjevačici i glumici, rodom iz Našica, na “dugogodišnjem radu u Njemačkoj” te Moniki Thiemen, donedavnoj dugogodišnjoj gradonačelnici berlinske općine Charlottenburg-Wilmersdorf. Redom rečeno …dodjela ovogodišnje nagrade upriličena je u velikoj dvorani Židovske zajednice u Berlinu. Predsjednik Njemačko-hrvatskog društva, Daniel Glunčić, ovom je svečanošću uspio povezati Židovsku zajednicu u Berlinu koju je predstavljala u smislu svojevrsne domaćice, predsjednica Lala Süsskind sa Židovskom kulturnom scenom u Zagrebu odakle je u Berlin doputovao njen predsjednik Vladimir Šalamon.
Večer i dodjela nagrade upriličena i u povodu 100 godina obilježavanja Međunarodnog dana žena, okupila  je poznata lica njemačke i hrvatske kulturne, političke i društvene scene. Goste je pozdravio Daniel Glunčić, govorio je i državni tajnik Christian Schmidt, počasni član društva. Par riječi izrekao je i veleposlanik RH u Njemačkoj dr. Miro Kovač a potom i predsjednica Židovske zajednice u Berlinu, Lala Süsskind. Iz Zagreba je za ovu prigodu doputovao Mato Arlović sa suprugom Brankom, potom direktor Turističke zajednice Niko Bulić i direktor centrale u Frankfurtu Mato Radić. Među gostima su bili i njemački parlamentarni zastupnici, Josip Juratović i Klaus Peter Willsch, a u publici predstavnici hrvatskih društava, njemačkih udruženja, ugledni Hrvati i Nijemci povezani upravo onako kako je i cilj Nagrade Franjo Basić koja se dodjeljuje osobama zaslužnima za gradnju njemačko-hrvatskih odnosa, mostova među ljudima, svladavanju granica i izgradnji civilnog društva. U ruke ovogodišnjh dobitnica, Dunje Rajter i Monike Thiemen, nagradu je, uz predsjednika Njemačko -hrvatskog društva Daniela Glunčića, uručio Mato Arlović i Vladimir Šalamon.
Posebno zadovoljstvo na ovoj je večeri svima pričinio glazbeni prilog. Iz Zagreba je za ovu prigodu doputovala poznata čelistica Ana Rucner. Bio je to …kako se slikovito i oduševljeno izrazila Lala Süsskind, predsjednica Židovske zajednice u Berlinu …pravi praznik za oči i uši. Bio je to pravi  multimedijani show, izvanredan umjetnički perfomans koji skoro neće zaboraviti svi koji su ga pratili. Oduševile su izvedbe Carmina Burana, Ode radosti, Linđa …uz predivne video prikaze i spotove koji dočaravaju ljepote Zagreba, Dubrovnika, Hrvatske i njenih ljudi, kulture i života.
Njemačko -hrvatsko društvo je uistinu  i ovoga puta pogodilo pravi cilj. Ne samo da je Nagradom Franjo Basić, nagradilo dvije žene koje svojim dugogodišnjim radom doprinose zbližavanju zemalja, ljudi i promociji kultura, već je i sama dodjela nagrade ostvarila isti cilj. Teško je zamisliva bolja promocija hrvatske kulture u Njemačkoj od netom viđene i bolji način spajanja ljudi, premošćivanje granica i gradnja mostova. Kompliment!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments