POZIV NA PUT POVJERENJA

SUSRET KRŠĆANSKE MLADEŽI S KRAJA GODINE U BERLINU U  ORGANIZACIJI TAIZE TREBA LJUDE SPREMNE PONUDITI GOSTOPRIMSTVO HODOČASNICIMA.
tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin/
U njemačkom glavnom gradu će se od 28. prosinca 2011. do 1. siječnja 2012. godine, održati 34. po redu Susret  mladih iz cijelog svijeta. Mladi su na putu  promišljanja smisla života, potvrđivanja i produbljivanja povjerenja među ljudima, između kršćana raznih tradicija, između naroda i povjerenja u Boga. Na poziv Evangeličke crkve Berlin-Brandenburg, Berlinske biskupije i Berlinskog senata, ovaj susret organizira Ekumenska zajednica iz francuskog mjesta Taize (Teze). O ovom susretu i potrebi za onima koji će mladima u Berlinu, pružiti gostoprimstvo, govorio je i pred hrvatskim vjernicima u vrijeme prošlonedjeljnih svetih misa, brat Ulrich iz zajednice Taize, zadužen za hodočasnike iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ja sam brat Ulrich, jedan od devedesetoro braće koji žive u malom selu u Burgundiji koje se zove Taize. Mi braća, dolazimo iz više od dvadeset i pet zemalja i svaki od nas je cijeli svoj život posvetio Zajednici. Više od 30 godina, tjedan za tjednom, stotine -a tijekom ljeta i tisuće, mladih iz cijelog svijeta dolaze u Taize, kako bi podijelili dio našeg života. Ono najdragocjenije što možemo podijeliti s drugima jeste molitva u Taizeu, tri puta dnevno, svi se okupljaju u crkvi na molitvi koja je vrlo jednostavna, s puno pjesama i dugim trenutkom tišine nakon čitanja. U ovoj jednostavnosti molitva je pristupačna i onim mladima koji nisu nikada prije imali dodira s Crkvom i vjerom u Boga. Nadalje, svakog se jutra svi sastaju s jednim od nas braće na biblijskom uvodu kojim pokušavamo izvore vjere i povjerenje u Boga učiniti pristupačnima. Nakon toga susreti se nastavljaju u malim grupama kako bi se slušalo jedan drugoga i zajednički otkrivalo odgovore na pitanja: -Kako naći smisao živata, kako naći smisao moga života u Kristu? -ispripovjedao je brat Ulrich pojasnivši kako s mladima koji dolaze u Taize nisu nikada stvarali neki pokret niti organizaciju, već su ih upućivali uvijek iznova u njihovu svakodnevicu, njihovo radno mjesto, grad, župu, dom, gdje su svi pozvani tražiti “putove pomirenja”.
-Pri tom povratku u stvarnost, htjeli bismo pratiti mlade. Tako, krajem svake godine (kad u Taize ima manje ljudi), i mi braća napuštamo naše selo kako bismo u jednom od velikih gradova Europe pripremili Susret mladih. Krajem ove godine očekujemo ovdje u Berlinu oko trideset tisuća mladih iz svih dijelova Europe. Kad pripremamo doček za tako velik broj mladih, željeli bismo da to bude živi znak nade koji nam pruža Bog. Znak koji je vidljiv svakome.

Mladi, od kojih neki napuštaju svoje domove već na Božić kako bi stigli u Berlin ujutro 28. prosinca, doći će s malom nadom da ih  netko očekuje u velikoj jednostavnosti.  Gotovo ništa nije potrebno kako bi pružili dobrodošlicu jednom od ovih hodočasnika (čak i u najmanjem stanu). Nije potreban poseban krevet ni soba za goste, svatko od njih sa sobom nosi sve potrebno kako bi bez problema mogao spavati na podu.

Tijekom Susreta svaki dan u pola devet počinje molitva na utvrđenom mjestu, iza koje slijede susreti po malim skupinama u župi domaćinu. Do podneva svi odlaze na Velesajam (Messe-Berlin), gdje svima dijelimo obroke i gdje će velike dvorane biti preobražene u privremene crkve, u mjesta za molitvu  u podne i navečer. Tek nakon toga mladi se vraćaju kućama, domaćinima, to znači da će tijekom cijelog dana biti izvan kuće. naravno i vi koji se odlučite biti domaćini mladima, pozvani ste da slobodno dođete na molitvu i na sve događaje u župi i na Velesajmu.

Najvažnija od svega je jednostavnost gostoprimstva , otvoriti s povjerenjem vrata svog stana nekome koga niste nikad prije susreli, za koga ne znate kojim jezikom govori i odakle dolazi, ali o kome znate samo jedno -i on traži Boga zbog čega je i prešao tako dugi put.

Pozivam Vas da se odazovete, pružite povjerenje i gostoprimstvo i da se zajedno s nama veselite ovom velikom događaju krejm godine …rekao je pred hrvatskim vjernicima u Berlinu brat Ulrich, inače Nijemac rodom iz Münchena koji je …zadužen godinama za hodočasnike iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine … izvrsno naučio hrvatski jezik.

Na Susretu mladih u Berlinu očekuje oko pet tisuća mladih hodočasnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Kako se i vi dragi čitatelji Hrvatskog Glasa Berlin, možete  odazvati pozivu brata Ulricha i biti domaćin nekome od   mladih hodočasnika, možete saznati putem elektronske adrese www.taize-berlin.de.
Prema posljednjim informacijama, u ovom trenutku nedostaje još više tisuća onih koji su spremni pružiti povjerenje i primiti mlade hodočasnike.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments