RAZLOZI ZA DVADESET PUTA NE

Kolumna povodom
piše: Romano Sole
Deset osnovnih razloga zbog kojih neću glasati za HDZ:
1. Zato što su u zadnja dva mandata imali osam godina vremena da dokažu kako znaju voditi ovu zemlju. Dokazali su suprotno.
2. Zato što se hvale najvećim zaslugama za pobjedu u Domovinskom ratu, a oni zaista najzaslužniji za tu pobjedu, radi njihove loše politike trunu u Haaškom zatvoru.
3. Zato što nas prevarama i obmanama pokušavaju uvući u Europsku uniju, iako je već svakom normalnom čovjeku jasno da to nije dobro za hrvatsku državu, koja će u EU izgubiti svoj nacionalni suverenitet, ponos i dignitet. Uvode nas u EU bez provedene javne rasprave, što je suprotno odredbama hrvatskog ustava, kao i osnovama demokratske političke etike u 21. stoljeću.
4. Zato što se potpisivanjem pristupnog ugovora prije održavanja referenduma o ulasku u EU zapravo podsmjehuju svim Hrvatima koji još uvijek vjeruju u minimum demokracije i pravde.
5. Zato što su kroz netransparentno provedenu pretvorbu i privatizaciju uništili hrvatsko gospodarstvo.
6. Zato što se njihov dugogodišnji predsjednik i voljeni vođa opravdano nalazi na robiji radi financijskih malverzacija, u kojima je posredno ili neposredno sudjelovao i veliki broj istaknutih dužnosnika, koji se sada nalaze visoko na izbornim listama.
7. Zato što su bez referenduma i konzultacija s narodom, predali Slovencima dio hrvatskog državnog teritorija, tajeći sadržaj i rezultate tih pregovora od javnosti.
8. Zato što su iznevjerili obećanja i izigrali očekivanja Hrvata u iseljeništvu i Bosni i Hercegovini.
9. Zato što nisu imali hrabrosti proglasiti isključiv gospodarski pojas (IGP), koji  pored živog svijeta, uključuje i ne živo prirodno bogatstvo morskog dna (npr. arheološka otkrića) i ispod dna – plin i naftu.
10. Zato što Vladimir Šeks nepodnošljivom lakoćom prekraja Ustav RH i prilagođava ga uskim interesima vladajuće koalicije.

Deset osnovnih razloga zbog kojih neću glasati za SDP:
1. Zato što niti nakon osam godina provedenih u oporbi te tijesno izgubljenih izbora 2007. radi loše vođene kampanje, SDP i dalje nema jasno razrađenu izbornu strategiju niti transparentan program izlaska iz ekonomske i političke krize.
2. Zato što je SDP-ovom predsjedniku Zoranu Milanoviću puno bitnije da ne napravi neku grešku u javnim istupima, nego da napravi nešto dobro i konstruktivno. Takav “alibi pristup” u ovim kriznim vremenima je nešto što nam najmanje
3. Zato što  je koalicijska vlada Ivice Račana 2001. potpisala nemoralnu ponudu MMF-a i Svjetske banke,  a tada je potpredsjednik Vlade i potpisnik tog ugovora bio upravo Slavko Linić, koji i u ovoj kampanji priziva pomoć MMF-a. Uz njega je potpisnik bio i tadašnji ministar financija Mato Crikvenac, koji i sada figurira kao ozbiljan kandidat za ministra financija, u slučaju pobjede SDP-a.
4. Zato što je Račanova vlada radi krpanja proračuna potpisala za Hrvatsku nepovoljan strateški ugovor s mađarskim MOL-om, koji nam se sad obija o glavu.
5. Zato što je SDP-ova vlada 2001. godine potpisala netransparentan i poguban ugovor “Račan-Drnovšek”, u kojem  se nije vodilo računa ni o stvarnim okolnostima plovidbe, ni o osnovnim pravilima međunarodnoga prava mora. Ugovor je bio čista improvizacija i ostavljanje “kukavičjeg jaja” nadolazećim vladama.
6. Zato što se bez pravog razloga predstavljaju kao stranka na lijevom spektru, a jedni su od najvećih krivaca što su strane banke zavladale hrvatskom ekonomijom.
7. Zato što se SDP do dana današnjeg nije jasno ogradio od komunističkih zločina, niti priznao da se na Bleiburgu i Križnom putu dogodio najveći pokolj Hrvata u povijesti.
8. Zato što SDP u potpunosti ignorira postojanje tri milijuna Hrvata u iseljeništvu.
9. Zato što su većinu pogubnih odluka za hrvatsku državu u zadnjih osam godina, u Saboru izglasali zajedno s HDZ-om.
10. U slučaju pobjede SDP-a, na ključnim mjestima u SDP-ovoj vladi bi se našli sve stari i “prožvakani” političari, koji svojim ponašanjem u prošlosti nikako ne daju nadu kako će baš oni biti generatori istinskih promjena, toliko potrebnim hrvatskom narodu i državi.

Romano Sole, dana 01.12.2011. (pri zdravoj svijesti, nepomućenoj medijskim manipulacijama i predizbornim trikovima)

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Rajko slažem se

da treba glasati za poštenjačine.. a ne za one koji znaju tek samo dobro govoriti.. kad je potrebno u toku izbora.
I sam imam nekih koje bi želio dobronamjerno predložiti i dodajem.
Ako se niste već dosad odlučili sami..glasujte za listu ..tamo gdi je..Zlatko Komadina..ili.. Vesna Škare Ožbold koja je prva u HDZ-u..Sanaderu pomješala račune na gruntovnici..a on je radi toga premjestio iz pravosuđa.

Dr. Rajko Glibo
12 years ago

Glasujte za listu Ljube Jurliča i poštenjačine na njoj.