BIT ĆE BOLJE

KAJ GOD
piše:
Ivek Milčec
Budući  je kolega Emil u osvrtu na jučerašnje parlamentarne izbore napisao uzrok poraza Hadezea ja se bum, između ostalog, pozabavil pitanjem kaj će taj poraz značiti za gospodarski, politički i društveni život hrvatskih građana. Dan nakon izbora gotovo svi relevantni čimbenici u Hrvatskoj pitaju se: što će biti s nama, da li će država bankrotirati, kak će se otplaćivati golemi dugovi i na koji način otvoriti nova radna mjesta, povećati izvoz i smanjiti novo zaduživanje. Ovih dana mogle su se čuti razne izjave glede golemoga duga pa je iz redova Kukuriku koalicije rečeno da će u slučaju pobjede angažirati neovisnu inozemnu financijsku agenciju koja će ustanoviti pravo stanje u državi kak im se ne bi iz oporbenih Hadeze redova predbacivalo da zlonamjerno i netočno prikazuju stanje državne blagajne.
Jasno, inozemnu financijsku agenciju trebat će platit, ali kad su dosadašnje vlasti, radi izborne promidžbe, mogle profućkati tolike milijune može i nova vlast potrošiti koji milijun kak bi hrvatskoj javnosti predočili pravo stanje stvari.
Sinoć su hrvatski građani s posebnom pozornošću pratili izjave i komentare pobjedničke i poražene strane. Prema izjavama vodećih političara pobjedničke Kukuriku koalicije svima je jasno da ih čeka težak posao i da javnost od njih očekuje rezultate i što brži oporavak nezavidne gospodarske situacije. Budući premijer Zoran Milanović svjestan je da nas čekaju znoj i suze a u pobjedničkom govoru obratio se svim strankama, pogotovo oporbenim, da će i njih konzultirati u pitanjima presudnim za bolje sutra. S duge strane, poražena strana, tehnička premijerka Jadranka Kosor najavila je bespoštednu borbu protiv Kukuriku koalicije, pogotovo SDP-a kojeg će, kak je rekla …za četiri godine njezin Hadeze skinuti s vlasti i poslati u oporbene klupe.
Kosorica je za Hadezeov, ali i njezin poraz okrivila medije koji su od samoga početka namjesničke dvogodišnje vladavine činili sve da joj napakoste stavljajući vladajuću stranku u neravnopravan položaj. Mislim da je tehnička premijerka promašila metu i da joj je nepoznata riječ samokritika i realan pogled na zbivanja unutar njezine stranke, ali i Vlade na čijem čelu su bili ljudi koji su prema istragi DORH-a duboko involvirani u korupcijske i kriminalne radnje pa im se sada zbog toga sudi a ako bude pravde i pravice za pljačku državnoga novca i narodne imovine bit će, ako im se dokaže krivnja, primjereno kažnjeni.
Srećom da se je na izbore odazvalo sasvim solidnih 62% birača koji su odlučili tko će sljedeće četiri godine voditi Hrvatsku pa svi pokušaji pobijeđenog Hadezea da svale krivnju na medije i samo njima znane “projugoslavenske” mračne sile,  pale su u vodu. Još su na jučerašnjim izborima dobro i prošli s obzirom na predizborna predviđanja kako će doživjeti pravi brodolom.
Umjesto njih, pravu morsku havariju doživio je HSS, vjeran koalicijski partner kojega su ostavili na cjedilu jer im je  interesatniji postao Kerum koji se pokazao puno vještijim trgovcem od Jože Friščića kojem ovaj poraz najvjerojatnije znači i kraj političke karijere
.Jutros …slušajući popularnu emisiju HR1 …u eter se  javilo nekoliko slušatelja, mahom pristaša Hadezea od kojih su neki nepristojnim riječima napali političare pobjedničke Kukuriku koalicije želeći, ništa manje ni više,već što skoriji pad nove Vlade (prije nego je uopće i formirana) u kojoj su sve same “komunjare”. I to je jedan od pokazatelja promašene Hadeze politike koja je godinama etiketirala i prozivala sve one koji se nisu slagali s njezinom “državotvornom” politikom jedinoga čuvara Hrvatske.
Punu podršku u prozivanju “stoke sitnoga zuba” imali su u pojedinim “državotvornim” novinama i novinarima-kolumnistima koji su čitatelje stalno filali opasnostima koje nas sve skupa čekaju ako bi “komunjare” došle na vlast.
Na sreću, a to su ovi izbori pokazali, hrvatski građani znaju misliti svojom glavom, znaju razlučiti tko je za što odgovoran i koga za mnoge političke i gospodarske promašaje treba kazniti.
Prema zadnjem DIP izvješću o odazivu na izbore u hrvatskoj dijaspori svega je 5% birača izašlo na birališta što je vrlo zabrinjavajući podatak a s druge strane jasna poruka da hrvatski iseljenik polako prepušta brigu o domovini onima koji u njoj žive, rade, plaćaju poreze i bore se sa sve većim životnim traumama i nedaćama.
Danas sam prisustvoval jednoj postizbornoj prepirci u kojoj je  sredovječan penzić na Jelačić placu jakim glasom vikal da neće priznati vladu Zorana Milanovića jer je “antirvacka i komunistička.” Na jednu dobronamjernu primjedbu da živimo u demokratskoj zemlji u kojoj treba poštovati odluku većine odgovoril je da bi sve one koji su glasali za Kukuriku koaliciju trebalo poslati na Goli otok da dođu k sebi. Na svu sreću takvih razmišljanja je sve manje a sve više je onih koji žele uspjeh novoj Vladi i budućem premijeru Zokiju Milanoviću kojemu će predsjednica Hadezea, kak se čini, čestitku za izbornu pobjedu uputiti putem Karamarkovog policajca-poštara. Kaj god!


 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Štovani Ivek i Emile Puno toga ste već rekli htio bi samo nadodati, ni nova vlada nemre sve sama.. ako i svi građani čast onima koji to već odavno čine.. ne razmišljaju te je podrže radno i privredno i kreativno. To se i iz vašeg članka može kristalno vidjeti i izčitati da.. ima i onih koji se nikako okrenuti stvarnosti da je ovo sada demokradski socijalni pokret..a ne nekadašnji socijalistički režim..kod kojih se nije smjelo i onako ništa prigovoriti.. Što se pak hrvatske dijaspore tiče da se svi s tim toliko ne mučimo.. treba je razgovarati više.. upravo sa gospodinom..… Read more »