KUKURIKU I OTPAD

Iz dugih medija. Preneseno iz SBplus
piše: Emil Cipar
SLAVONSKI BROD – Sreli smo ga u blizini Brođanke. Na biciklu zakvačena pretprpana prikolica. Zove se Dragan Jovanović, ima 26 godina, a stanuje u Savskoj b.b. u Slavonskom Brodu. Teško je održavao ravnotežu. Rado je pristao za razgovor za SBplus.

-Koliko ima željeza otprilike na prikolici?

-Pa tako negdje oko 100 kila.

-Gdje si to našao?

-Tamo na Vijušu kopaju za neke bazene, pa bager izbacio.

-Koliko novaca očekuješ za to?

-Negdje oko sto …sto dvadeset kuna

-Koliko dugo si to skupljao?

-Pa tako …od jutros . Šta ja znam …nemam sat jebiga. Negdje 4 do 5 sati.

– Jeli teško voziti tako?

-Joj jeste da znaš. Teško pa vuče. Baš sam se umorio, a imam do kuće još daleko. Još ako me uhvati policija …ode zarada. Ne smije vako da se vozi …al’ šta ćeš? …auta nemam.

Imaš li obitelj Dragane?

-Imam! Ženu i petero djece. Najstariji Zvezdan ide u prvi razred, a Jelena, Ronaldo, Hatiće i Elmendina su mlađi. Žena mi se zove Sebahat ima 20 godina i sa Kosova je.

Pridruži nam se još jedan sa sličnim vozilom. Ne bi htio biti slikan, jer nema hrvatsko državljanstvo, pa se boji da će imati problema.

-Sad kad Kukuriku i ovaj njihov Plan 21 počnu vladati …bit će bolje. Mi smo im dali svoj glas. Da nas bar policija ne ganja zbog svjetla.

-Kako to da nemaš hrvatsko državljanstvo?

-Pa šta ja znam, jebiga. Radio sam pre rata u željezari Sisak. Sad kažu nemam. Žena i dvoje djece imaju, a ja i dvoje druge djece nemamo.

Dok razgovaramo počinje kiša. Niti jedan od njih nema kišobran, niti je prikladno obučen. Istina ni ja.

-Šta sam rekao …bit će bolje… kaže nepoznati, koji je u svojoj zemlji stranac. -Evo pada kiša, pa će da opere blato sa željeza i ne moramo mi.

Reče i nasmije se slatko.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nada Landeka
12 years ago

Rado bih ovo iskomentirala, no nekad ostanem bez riječi. Zašto hrvatski narod, mi Hrvati, uvijek volimo analizirati ili kritizirati poslije bitke, a kad je u pitanju naša sudbina, naš život, ništa nismo u stanju. Ne valja nam ovako, ne valja nam onako, a nitko od nas ne želi ništa učiniti da promijeni. Za Boga miloga, za koju godinu svi ćemo sakupljati plastične boce, otpad i željezo ukoliko budemo razmišljali stalno na jednak način. Tužna je ovo sudbina, tužan život, ali naša je zemlja prepuna blagostanja. Puna praznih i zapuštenih polja, porušenih tvornica iz kojih su radnici otpušteni, a mi smo… Read more »

Josip Mayer
12 years ago

Emil

Kak tak.. ipak radi nešto..ne krade..ovo je još jedna bolna slika..između balkanštine i stvarnosti..u kojoj se hrvatska nalazi.