VUKOVAR …PITANJE BEZ ODGOVORA

O ČEMU JE RIJEČ
piše: Žarko Delač

Ovogodišnja obljetnica 20-te godišnjice okupacije Vukovara bila je najveličanstvenija do sada. Najveći broj posjetitelja sudjelovao je u koloni sjećanja, priređen je velik broj prigodnih manifestacija, otkriveno je nekoliko spomen ploča i može se reći kako je Vukovar i cijela Hrvatska  danima živjela u sjećanjima na 18. kolovoz 1991. godine.

Veliki prilog odavanja pijetetu jednom od najstrašnijih zločina u europskoj povijesti dala je i Hrvatska radiotelevizija. Potpuno logično i u skladu s ciljevima i programskim opredjeljenjem nacionalne televizije.

Nažalost televizijskim prilogom u središnjem dnevniku na dan okupacije Vukovara ponovno je otvorila i pandorinu kutiju te izazvala mnoga oprečna i suprostavljena mišljenja o ulozi političkog vodstva i predsjednika Tuđmana u vukovarskoj epopeji.

Vrhunac je bio, mjesec dana nakon tog događaja, javni obračun urednika središnjeg dnevnika s mišljenjima članova programskog vijeća HTV-a! Ne ulazeći u sadržaj, ton i intonaciju uredničkog komentara ostao je u zraku visjeti krucijalan odgovor vezan uz relevantnost, povijesnu istinitost i stvarne činjenice obrađene u prilogu.

Naime kao svjedoku političkih i vojnih zbivanja tog vremena osobno mi je s današnje distance potpuno jasno u kakvoj su se situaciji našli vukovarski branitelji.

Za sve koji su bili u vukovarskom paklu potpuno je logično da su se osjećali napušteno, pa čak i izdano i osamljeno. Ipak uvjeren sam kako u tome nije bilo ničije namjere i organiziranog plana.

Naime uzimajući u obzir stanje i opremljenost naših vojnih postrojbi koje su trebale pomoći herojskim braniteljima i prisjećajući se problema s naoružavanjem jer su nam europski i svjetski moćnici uvelo embargo na uvoz oružja i legitimnu obranu smatram kako se nije moglo učiniti puno više!

Zaključak crpim i u činjenici da su tih dana bila otvorena mnoga bojišta diljem Hrvatske jer Hrvatska se branila i u Karlovcu i Dubrovniku, Novskoj i Sisku, Osijeku i Zadru. No ovaj me televizijski prilog ponovno potaknuo na razmišljanje kakva je uloga bila u rasvjetljavanju ovih događaja Manolićeve komisije, zašto je proganjan Mile Dedaković Jastreb, zašto nisu proglašeni heroji obrane Vukovara, je li Vukovar doista izdan i je li bilo u tome dogovora.

Dopuštam i mišljenje kako nisam u pravu pa bih osobno  želio znati istinu kako ne bih i dalje živio u eventualnoj zabludi. Svaki pokušaj odgovora na ova pitanja je dobrodošao ali ne od onih koji nisu ni dana sudjelovali u ratu ili vidjeli kako izgleda jedan dan na prvoj crti bojišnice.

Zbog toga bi konačno trebalo, još dok uvijek ima svjedoka ovih događanja, o tom nacionalnom pitanju zauzeti jednoznačno, stručno – vojno stajalište zbog nas samih i osobito generacija koje dolaze. Možda je upravo sada pravo vrijeme za takvu raspravu.

Mislim na vrijeme nakon završetka nedavnih parlamentarnih izbora i izbornih kampanja  kako bi u konačnim zaključcima bilo što manje utjecaja stranačkih ciljeva i političkih čelnika!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Trpo Burko
12 years ago

Koliko smo naoružanja i opreme imali je činjenica kako smo u Gospiću u 1992 g. još uvijek bili u civilnoj odjeći i obući a tek poneki u vojnoj odori. Za svaki ispaljeni metak morao si odgovarati kako i zašto si ga uporabio.
Toliko o napisima kako smo imali dovoljno snaga i oružja.

johnd1947
12 years ago

Ne gospodine Delac, nisam bio u Vkovaru, ali pratio sam situaciju preko medija.Mozda ce vam moj komentar biti irelevantan, ali podjimo redom. Simpatizeri HDZ-a ce vas uvjeravati kako prodaje nije bilo, nikako. Protivnici ce pokusati svu krivnju svaliti na Tudjmana i Zagreb.Zar nitko u Hrvatskoj nije u stanju jednostavno posloziti mozaik i razborito razmisliti? Nismo imali oruzja, embargo.Branitelji su bili ogorceni jer im se obecavalo pojacanje ali nije stizalo.Htjelo se obraniti Vukovar, ali se nije imalo sa cime.Sigurno da je pad Vukovara pogodovao priznanju, ali dali bi itko isao tako daleko da zrtvuje tolike ljude samo da bi bili priznati?… Read more »