BIRAČKO PRAVO I GRAĐANI

piše: Žarko Delač
Približavaju se pompozno najavljeni izbori za EU parlament, no ovaj prvi izlazak hrvatskih birača na ovakve izbore prolazi u nekoj neobjašnjivoj samozatajnosti političkih stranaka i potencijalnih zastupnika.

Tome u prilog mogu istaknuti tek nekoliko prigodnih jumbo plakata u Zagrebu, a logično da ih onda u mnogo manjim sredinama niti nema. Nemušta i dosadna predstavljanja kandidata na nacionalnoj televiziji dodatno odvraćaju pozornost od izbornih tema i svrhe ovih izbora.

Općenito može se zaključiti kako se kampanja odrađuju bezvoljno, bez strasti i imalo političke drskosti i inovativnosti.  Zbog toga je cilj da se ovi izbori odvoje od lokalnih kako bi im se dalo na važnosti potpuno promašen.

Toj percepciji neće pomoći niti veliki izlazak birača najavljen u mnogobrojnim anketama  te čak i smjeloj procjeni o izlasku čak 65% birača na glasališta! Uvjeren sam naime kako će  odaziv biti vrlo slab čemu će uz bezličnost kampanja pridonijeti kao i spoznaja o novim informacijama vezanim uz mnogobrojne poteškoće koje nas očekuju ulaskom u uniju.

Ne smijemo zanemariti i prirodne utjecaje te dugo očekivano proljepšanje vremena što će mnogi iskoristiti za proljetne šetnje i izlete. Na birališta ce stoga uglavnom izaći samo stranački aktivisti te rodbina i prijatelji pojedinih kandidata.

Izostat će potpora i izbor kandidata na temelju šireg broja biračkog tijela i još jednom pokazati nezainteresiranost birača i za ove izbore. U tom kontekstu pokazat će se kako je odvajanje europarlamentarnih od lokalnim izborima totalan promašaj.

No ništa bolja izlaznost neće biti ni na izborima za mjesec dana. Ove činjenice su u suprotnosti s društvenim događanjima i visoko politiziranim društvom. Razumljivo mi je da recimo Švicarci ili Šveđani slabo izlaze na izbore kad većina od njih niti ne zna tko im je predsjednik države, a  ne neki niže rangirani političar.

Suprotno tome u našoj  državi političari imaju status društvene elite, često su objekti rasprava i prepirki te novinarskih priloga. Stoga je nelogično  da kad trebamo pokazati osobni birački stav to ne koristimo.

Tako ćemo i nakon ovih izbora nastavit  s političkim esejima i dijalozima u kafićima, na radnim mjestima i li javnom prijevozu i  većina neće iskoristiti svoje pravo da i u stvarnosti nešto promijeni i barem izađe na birališta.

Zbog toga svi oni koji ne glasaju nemaju  pravo  o politici raspravljati ili negodovati. Potrebno je u najmanju ruku birati političare i njihove programe, a tek onda kritizirati ili hvaliti njihove poteze.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
11 years ago

Vrlo.. vrlo..dobro složeno napisano..aktivni smo poput nekada..sjećam se i ako sam u ono vrijeme bio još..maloljetan..Slušajući razna nagodovanja i priče starijih ljudi u skupinama i grupicama…Kada su radi nekih uličnih ili gradskih promjena..na gradsku skupštinu došla prosječno tri Srba i jedan Hrvat i onda smo se čudili a i danas nije drugačije..kada nam u gradu ili državi netko drugi komendira.

antonio
antonio
11 years ago

eh kad bi ove riječi narod u HR čuo ili pročitao na TVeu )))..