DAR ZA GLAZBENI DAR

tekst: Sonja Breljak
foto: Pero Čeko …foto album ispod teksta
Berlin/
Prošlonedjeljno misno slavlje, ono na dan Božića, u crkvi svete Marije u berlinskoj općini Spandau, proteklo je u znaku jednog posebnog događaja. Naime, na kraju mise je Suzani Smolković, uručena Zahvalnica Hrvatske katoličke misije Berlin, motivirana intenzivnim i dugim, 30-godišnjim angažmanom na glazbenoj pratnji misnog slavlja u crkvi Svete Marije. Ovom je prigodom par riječi pozdrava  izrekao i svećenik, fra Ivan Rozić. Uz nekoliko srdačnih rečenica posvećenih 30 godina dugom angažmanu, Suzani Smolković je uručena zahvalnica, o čijoj pripremi dobitnica unaprijed nije ništa znala.

Ja sam rođena u Berlinu 1968. godine. Mama i tata su iz Zagreba, iz Donje Lomnice. Oni su u Berlin stigli 1966. godine.  Stigli su kao ekonomski migranti. Mama mojega oca je pjevala, bila u folkloru, sva je bila u pjesmi. To smo naslijedili, tata i ja a i moja kćerka. Ja sam rasla uz glazbu. Kod nas se uvijek puno radilo ali znalo se i slaviti, naša kuća je uvijek bila otvorena svim ljudima. Učila sam deset godina svirati klavir, imala sam dobre učitelje glazbe i u školi.

Što se tiče vođenja zbora ..tu nemam školsku naobrazbu, ali kad nema nitko drugi onda se primim toga. S 13 godina me je fra Rafo rekao da …svatko u životu dobije određene talente koje treba iskoristit, ja znam svirati i trebam se prihvatiti sviranja u crkvi svete Marije na Spandau gdje imamo nedjeljnu misu na hrvatskom jeziku.

I evo sad  krajem ove godine je punih trideset godinu kako sviram u vrijeme mise. Od malih nogu sam tu. Tamo nije veliki zbor ali imaju prekrasne glasove i vrlo su aktivni, imamo raznolik repertoar jer ja nove pjesme tražim i u bakinim notama. Inače, ja sam diplomirani  inženjer elektotehnike i ekonomije i radim u BMW-u. Imam troje djece od 18, 16 i 15 godin...rekla je Suzani Smolković  nakon nedavnog nastupa Zbora mladih u programu dočeka Pape Bendikta XVI u Berlinu. O radu i djelovanju Suzane Smolković, prilikom predaje Zahvalnice, govorila je članica Zbora mladih, Matea Marić.

-Draga naša Suzana! Čitavo stablo odozdo do gore, sve od korijena do vrha …usmjereno je na plod. Tako treba biti i s čovjekom. Sve u njemu, čitavo njegovo biće, sve sto čini i propušta treba biti usmjereno na plod. A plod je ljubav. U Evanđelju nije riječ o tome da čovjek uspije, nego da donosi plod. Uspjeh …njega čovjek sâm uživa. Plod …od njega žive drugi.” (P.B.)

I tako, draga Suzana, mi ovdje u ovoj našoj zajednici kao i u cijeloj našoj Misiji, ubiremo plodove tvoga rada i truda. Evo 30 godina kako svojim sviranjem i pjevanjem iz nedjelje u nedjelju uveličavaš naša misna slavlja, a naš mali zbor, ovih par upornih vjernih pjevača, uvježbavaš u svome domu. HVALA TI!

Hvala i tvojim roditeljima, koji su tvoj talenat sviranja i pjevanja razvijali, usmjeravali i poticali još od malih nogu. A tvoji roditelji su ovdje jedni od prvih gastarbeitera, Hrvata, u Spandau, kako bi rekli ,,Fels in der Brandung”, uvijek spremni riječi i dijelom pomoći potrebnima.

Hvala upućujemo i tvome mužu, vašoj djeci i naravno našim svećenicima.

Naša se zajednica ovdje proteklih godina, hvala Bogu, brojčano povećala pa tako za one, koji Te manje poznaju, da spomenemo da je Suzana aktivna u našoj Misiji još od zbora Ivana Lukačića, a ovdje stalna sviračica i pjevačica već 30 godina s malim prekidima.

Jer trebalo je, udati se, troje djece roditi, fakultet završiti i naravno raditi svoj redovni posao. I da ne zaboravimo još nešto vrlo bitno: Za vrijeme rata u Hrvatskoj Suzana je neumorno radila na propagiranju istine o domovinskom ratu kao i o proglašenju hrvatske neovisnosti. I to usprkos prijetnjama onih kojima to nije odgovaralo.

Danas Suzana istom snagom i voljom radi i pomaže kad god je potrebno u našoj Misiji, jedan od aktualnih projekata je voditelj Zbora Mladih HKM Berlin.

Suzana, želimo da nam još dugo godina skupa s nama uveličavaš misna slavlja a mi, potrudimo se da joj pomognemo aktivnijim sudjelovanjem ne samo molitvom nego i pjevanjem! Jer kako kaže sv. Augustin: ,,Tko pjeva, dvostruko moli.”

Neka te prati Božija dobrota i Njegova milost. A Evanđelje neka ti bude nova snaga i novi koraci.

Eto, tako završava pismo Zbora mladih HKM-a u kojemu izražavaju zadovoljstvo jer ih vodi tako odgovorna a opet djeci i mladima vrlo bliska osoba poput netom nagrađene, Suzane Smolković. Zahvalnicu Suzani Smolković uručio je Ivan Sučić, predsjednik Župskog viječa. 30 godina je puno vremena, puno truda, rada, puno ljubavi za druge. Hvala Suzana! I mi, Hrvatski Glas Berlin, čestitamo Ti na djelu!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments