BERLINSKA KRONIKA 2011.

IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE
tekst i foto:
Sonja Breljak
Berlin
/ Čitam moje tekstove slična naziva  …Berlinska kronika 2009. pa Berlinska kronika 2010. …Piše lijepo …zakoračismo u novo ljeto Gospodnje preko bijelog pokrivača …Eh, da …takvog „bijelog pokrivača“ ove godine u Berlinu nemamo. Temperature dobrano iznad nule s najavama naviše u idućim danima i do 14 stupnjeva. Kao da stvarno ulazimo u novo ljeto a ne tek početak ljeta Gospodnjeg. Evo, dok ovo pišem, nešto malo je ostalo do prelaza između stare u novu godinu. Prilika za pregled događaja, za pogled unazad.
2011. godinu …prema izvješćima …Nijemci ispraćaju eksplozivno, uz zaglušujuću buku koja košta 115 milijuna eura. Tako su je prije 365 dana i dočekali. Za Hrvate …njih prema procjenama od 15 do 20 tisuća u njemačkom glavnom gradu, protekla je godina nakon eksplozivnog početka imala, na žalost, i sličan  nastavak. Naime, 17 siječnja 2011., bilježimo i mi na Hrvatskom Glasu Berlin, u Veleposlanstvo RH u Berlinu zaprimljen je paket u kojemu je bila, ni manje ni više nego …ručna bomba! Eto ti sad! Dogodilo se to tek par dana prije prvog službenog posjeta Predsjednika RH Ive Josipovića Berlinu. Srećom, nitko nije ozlijeđen. Telefonski razgovori Jandroković –Westerwele …policijska istraga, nagađanja oko sadržaja prijetećeg pisma koje je na tajanstven način preko noći osvanulo u tisku …rezultiralo je to velikim mjerama osiguranja u vrijeme posjete hrvatskog predsjednika. Ime počinitelja pa niti glas o kakvim tragovima, saznanjima ili uhićenjima tim povodom, ni do današnjeg dana nisu stigli do nas. Ne ponovilo se!
Događaj nedugo potom pao u zaborav, dani i tjedni poprimili normalan tijek. Uslijedio je već poslovično ispod prosjeka odrađen Zeleni tjedan u organizaciji Gospodarske komore RH te izvrsno odrađen ITB, turistička berlinska burza svjetskog glasa, u organizaciji Turističke zajednice Hrvatske.
Savez hrvatskih društava organizirao je u svibnju, četvrtu po redu Blistavu noć klasike u berlinskom dvorcu Charlottenburg. Koncert je imao dobrotvoran karakter. Prikupljena sredstva namjenjena su projektu za djecu s posebnim potrebama u Vukovaru. Koncertu je nazočio gradonačelnik Vukovara Željko Sabo.
Za spomenuti je kako je ovaj koncert prvi i jedini događaj u organizaciji iseljenih Hrvata, koji je dobio pokroviteljstvo Predsjednika Republike Hrvatske. Spomenuti treba glazbenike koji su se iz humanih pobuda odrekli honorara …mezzosopranistice Tanja Šimić Qeiroz i Zdravka Ambrić, sopranistice Esther Puzak  i Michaela Cuento, bass-bariton Ivan Lovrić Caparin, violinist Branimir Vagroš i pijanistica Senka Branković. Na čast je ovo djelo i organizatoru i sudionicima. Želimo im u petom, jubilarnom izdanju Blistave noći klasike, i više publike, berlinskih Hrvata radoznala, otvorena i dobrohotna duha. Takve duše tražila je i druga po redu akcija prikupljanja odjeće i drugih potrepština u organizaciji Saveza hrvatskih društava, provedena s početka ljeta 2011. Pomoć je nakon ljeta otputovala u Vrliku, tamošnjem centru za rehabilitaciju. –Od srca vam, od sveg srca vam  zahvaljujemo …pišu iz Vrlike. Dovoljno za ispuniti srca organizatora koji su uložili veliki trud.
E, radilo se puno u Berlinu i među Hrvatima u godini iza. Manje su nas nekako nego prije pohodili hrvatski političari. Hvala im za to. Obično samo zavade ljude, ili njihove misli u glavama. Fino je kad u posjet dođe hrvatska kultura.Toga bismo najradije. I sporta. Toga nikad dosta. Berlinska Croatia podmladila redove. Uspjeh je ponovno osvajanja naslova prvaka Njemačke u futsalu. Ali još već uspjeh je da je Croatia u godini iza okupila djecu i mlade po svim natjecateljskim skupinama. Samo naprijed! To je zalog budućnosti kluba, zalog budućnosti bilo čega.
U godini iza papa Benedikt XVI.  posjetio  je Hrvatsku. Ali i Berlin! Veliko okupljanje na Olimpia stadionu. U centru naše pažnje malena je skupina mladih usred stadiona, među 60 tisuća ljudi. To su naše zvjezdice, Zbor mladih Hrvatske katoličke misije, pozvan kao jedini zbor koje od stranih misija, nastupiti u programu dočeka pape na berlinskom stadionu. Kompliment mladima, njihovim voditeljima i roditeljima. Prava integracija!
Hrvatske udruge bilježe već više decenija postojanja u njemačkoj metropoli. U 2011. godini 20-tu obljetnicu  humanitarnog rada obilježio Zavičajni klub Brođani Berlin. Učinili to knjigom naslova Brođani u Berlinu -Monografija jedne hrvatske humanitarne udruge. Nek se čita i spominje. Ima i radi čega!
Bilo je u 2011. i zabava i zabava …Slavonska večer, Hercegovačka … Bugojanska …Banjalučka …Livanjska …svega. Većinom sve popunjeno, rasprodano. Teže je berlinske Hrvate okupiti o kojemu ozbiljnijem povodu. Primjerice, izvanredno predavanje uglednog teologa Frane Prcele u Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici na temu “Kako se integrirati u njemačko društvo” skoro neposjećeno. Šteta.
Mi izgleda mislimo kako smo izvrsno integrirani. Jesmo …ali najbolje u vremenu i mjestu negdje između, Na putu od tamo do ovdje. Povratak ili odlazak? O njemu razmišlja prva iseljenička generacija. Poneki se i odvaže na taj korak. Ivek i Barica Milčec, Mate i Mira Bajić, Marija i Alfred Matijašević …Tako, stariji idu put sanjane domovine a mlađi put svijeta. I pravo je tako. Pisala nam na Hrvatskom Glasu Berlin cijelu prošlu godinu iz Južnoafričke Republike 22 godišnja Andrea Vidović. Po povratku je u našoj organizaciji svjedočila o svojoj socijalnoj godini među bolesnom djecom. Izvrsna večer. Izvrsno Andreino djelo. Ova mlada djevojka naš je lik godine u Berlinu. Bravo za naše mlade! Izgleda kako često mi trebamo slijediti njih a ne oni nas.
Napijemo se tako duhovnih užitaka prateći našu Evelin Novak kod njene prve ili bilo koje druge, glavne uloge u Staatsoper. Takve divne primjere imamo i u druge dvije berlinske operne kuće …Ante Jerkunica je u Deutsche Oper a Marko Špehar u Komische Oper. Pravi ponos. Samo …berlinski Hrvati ne idu u operu, ili barem to rijetko čine, pa ne stignu uživati u dostignuću ovih mladih ljudi. I u dvorcu Charlottenburg …kad opernu, glazbenu kulturu servirate na zlatnom tanjuru pristupačne cijene,  posjet nije sam po sebi razumljiv.
Možda nam godina pred nama otvori vidike za duhovne i ine vrijednosti. Na brojnim takvima zahvaliti je duhovnim ljudima. Poput i onih iz francuskog Teizea koji su ovih dana organizirali Hodočašće povjerenja na Zemlji, susret za mlade kršćane. Stiglo ih u Berlin ravno 30 tisuća. Oko dvije tisuće iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Najviše me se za praćenja Susreta dojmila zajednička tišina tisuća mladih. Divna tišina. Dostatna za razmišljanje. Njime ..razmišljanjem na brojne teme ….smo se bavili i mi na stranama Hrvatskog Glasa Berlin. Sve opisano, s naših je strana “sletjelo” u ovu kolumnu prisjećanja na prošlu godinu. Njen početak donio nam je promišljanja o tome što nam je činiti i čime se baviti u iseljeništvu. Stvarnošću i zajedničkim trenutkom ili prošlošću i vlastitim egom. Rekoše nam kako smo nostalgičari s predznakom neke sumnjive  vrste ako smo za prvo i uz to vidimo besmislenost krovova bez zidova …Pa pristupiše psihologiji povišenih tonova i zastrašivanja. Opet prošlost. Mi glasujemo za sadašnjost i budućnost.
Eh, glasujemo? Mi Hrvati vani jako se bojimo ukoliko  netko i spomene ili učini upitnim naše pravo glasa o svemu o čemu glasuju i u domovini. A u stvarnosti to pravo na koristimo. Na parlamentarne izbore u 2011. godini izašlo u Berlinu 613 a u cijeloj Njemačkoj tek 8351 osoba. Hoće li na skorom referendumu o ulasku Hrvatske u EU, 22. siječnja, ta brojka pokazati veći interes Hrvata u Njemačkoj za korištenje izbornog prava? Kakva će biti peta Blistava noć klasike pod pokroviteljstvo Predsjednika RH? Hoće li SD Croatia obraniti naslov prvaka Njemačke? Kakve će biti naredne uloge Evelin Novak u Staatsoper? Tko će biti na čelu Saveza hrvatskih društava Berlina? Idu li mladi iz Berlina na susret katoličke mladeži u Sisak? Hoće li promjena u vrhu vlasti u Hrvatskoj donijeti i promjene u diplomaciji? Kakva će za Hrvate u Berlinu i Njemačkoj biti godina ispred za koju je Angela Merkel u prigodnoj novogodišnjoj čestitki izrekla atribut “teža”? Kako žive u Hrvatskoj naši poznati i nepoznati povratnici iz iseljeništva? Kako će ulogu vladanja ostvariti nova vlast u Hrvata? O tome svemu …začinjeno …poezijom, kratkim pričama i kolumnama, putopisima i komentarima …pisaćemo i čitati zajedno na stranama Hrvatskog Glasa Berlin. A sve zahvaljujući predivnom nizu izvanrednih suradnika i čitatelja širom svijeta. Njima hvala! Vama hvala!
Uredništvo Hrvatskog Glasa Berlin, dvojac Emil  Cipar i Sonja Breljak, susreo se u ljeto 2011. godine po prvi puta nakon više od dvoje godine zajedničkog rada. Ma nismo bili sami …razgovor i dogovor pratio i naš suradnik Čuko, autor vrlo čitane rubrike Čukine priče.  Uzalud išćekujući obećani honorar u obliku slasnih kostiju. Bit će …samo ti piši Čuko!
Zaključak: Bila je to po naš portal, s dostignutih preko 11 tisuća čitatelja dnevno, vrlo živa godina. Dragi suradnici, dragi čitatelji, užitak je biti s Vama. Idemo dalje! Zajedno u novih 366 dana, prestupne 2012. godine!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments