MISLI KROZ GODINU

O ČEMU JE RIJEČ
piše: Žarko Delač

Često smo znali čuti kako je temelj državnosti i opstanka države i naroda u hijerarhiji bog – obitelj – domovina. Tako bi trebalo biti i u Hrvatskoj no pitam se je li doista tako. Nakon godina zatiranja vjere i sputavanja crkvene djelatnosti toliko iščekivana samostalna hrvatska država liberalizirala je vjerski i crkveni odgoj. No s vremenom kršćanske su vrijednosti potisnute u drugi da ne kažem treći plan, a crkva se našla pod velikim povećalom i kritikama. Ništa neobično imamo li na umu kako je vjersko i kršćansko pitanje kao temelj europske tradicije i kulture izbačeno iz EU ustava. Pod izlikom ravnopravnosti, jednakosti, sekularizma i ne znam čega već drugog. Bog i ljubav prema Bogu i bližnjemu nisu poželjni u EU, a samim time, nastoji se tako prikazati, ni u Hrvatskoj.

Slijedom toga drugi moralni stup društva i temelj svake države,obitelj,  nije više in. Emancipirane žene postaju intelektualke i znanstvenice, trče za karijerama i profitom, a majčinstvo je zanemareno. Dapače kao i za vrijeme komunizma s podsmjehom se gleda na obitelji s više djece. I tako ima sve manje mladih naraštaja te će u Hrvatskoj  ubrzo nestati Hrvata. S druge strane odgoj i onog malog broja djece prepušten je tetama u vrtiću, učiteljicama i profesorima, a ne obiteljskoj zajednici i toplini.

Nije čudno da takva djeca ne znaju što je toplina doma, darivanje i ljubav prema drugome. No zato dobro znaju kako smotati joint, popušiti cigaretu, napiti se i potući, ukrasti, prevariti …Dolazimo i do toga znaju li oni tko su uopće? Hrvati, Dalmatinci, Istrijani, Slavonci, Europlani? Pa zar je to uostalom i važno?

Sve dok se mogu zadovoljiti osobne potrebe  i potrošačko društvo može  proizvesti sve što kralj kupac poželi dobro je. Unatoč tome što su zemaljski resursi na izmaku i ne mogu više podnijeti sve te silne želje i prohtjeve zemljana. I unatoč tome što ćemo budućim naraštajima ostaviti ma koliko ih malo bilo opustošenu, zagađenu i iscrpljenu Zemlju.

Reći će netko …pa ima izvora energije, sirovina i hrane i na drugim planetima i u beskonačnom svemiru. Sigurno je da ima ali i time će opet vladati uska klika bogatih i filantropski neosviještenih pojedinaca.

Gledajući stoga dugoročno na svjetske izazove koji su pred nama i koji će se odraziti i na našu zemlju u idućoj godini očekujem velike promjene.  Ne mogu se oteti dojmu kako se konci vuku iz novčarskih centara moći, ali konci se vrlo lako i pomrse.

Stoga će strogo dirigirani i pomno isplanirani događaji u koje su se upleli i mnogi naivni i dobrohotni strani i domaći političari izmaći kontroli.Ne proričem arapsku revoluciju diljem svijeta ali događanja naroda će biti od Rusije do SAD-a i Europe pa naravno do Hrvatske.

Unatoč tome ne strahujem za našu budućnost. Jer, kako smo nakon 13 stoljeća 90-tih godina neustrašivo krenuli u obranu svoje grude i konačno stvorili svoju državu znat ćemo odgovoriti i na ove sofisticiranije i kamufliranije izazove. Naravno jedinstveno i složno sa zajedničkim ciljem opstanka jedine nam naše domovine koja se shvatit ćemo ipak temelji na bogu, obitelji i domoljublju.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments