GRAĐANSKI ILI SEOSKI ODGOJ

O ČEMU JE RIJEČ
piše: Žarko Delač

Želeći i ove godine okusiti malo dodatnog društvenog života, druženja i razdragane i opuštene atmosfere uputio sam se na doček ili bolje reći ispraćaj stare godine na Trg bana Josipa jelačića. Nakon duže potrage za bilo kakvim mjestom za parkiranje vozila s društvom sam krenuo prema cilju …kroz zagrepčanima dobro znani pothodnik.

Najmlađa kćerka se željela provozati pokretnim stepenicama i udovoljivši joj cijelo društvo se našlo skučeno na tom malom pokretnom prostoru. Najednom je između nas odnekud doletjela petarda i to ne obična već topovski udar.

Nemajući kuda eksploziju smo osjetili neposredno pod nogama. Kćerka je doživjela šok, supruga ozlijedila ruku, a meni je nešto upalo u oko. Prisjetio sam se istog trenutka Nove godine, prije točno 20 godina, provedene na prvoj crti u Ivanovcu i eksplozijama kojima su nas častili oni koji su vjerojatno željeli okupirati Hrvatsku.

Ispunjen tim neugodnim iskustvom pohitao sam identificirati hrabre bacače ali uzalud. Vjerojatno se radi o sličnoj socijalnoj skupini koja je ubacila petardu u vizir policajcu Trokteru na Dinamovom stadionu. No na njihovu sreću ovog su se puta izvukli bez posljedica koje bi osim suda bile i malo drugačije jer u mojem je društvu bilo i nekoliko ovim činom vrlo razjarenih prijatelja.

Sve u svemu i u novoj smo godini nastavili  raspravljati o ovom incidentu i nevjerojatnom ali dopuštenom ugrožavanju života. Nije nam bilo jasno kako je bilo moguće teroriziranje grupice mladića ovakavim eksplozivnim napravama i na Zrinjevcu koje je potrajalo dobrih sat vremena.

Bacanje zaglušujućih topovskih udara u fontanu moralo je uzrokovati i mehanička oštećenja osim što je ometalo okupljene na prigodnom koncertu. U polemici se raspravljalo i o prijedlogu ministra obrazovanja o uvođenju građanskog odgoja u škole.

Složili smo se kako to i nije tako loše jer stvarno u gradovima je veći problem s odgojem mladih naraštaja nego na selu.

Dapače …često čujemo kako dolaskom u gradove djevojke i osobito mladići vrlo brzo poprime loše manire i status gradskih skorojevića i malograđana.

Etika, moral i odgoj svakako bi ne samo zbog ovog slučaja dobrodošli u hrvatske obrazovne i ujedno odgojne ustnove. Što se tiče pouke ovog događaja, za naše društvo rekli smo ovo je zadnji puta da dolazimo na Trg. U odluci nas je učvrstio i susret s poznanikom koji se požalio kako mu je  tijekom ispraćaja godine od petarde uništena nova jakna.

I kako zagrepčani dođu samo pogledati vatromet i ubrzo nakon toga odu. Nema tu nekog žara, veselja, pjesme i plesa. Na svoje dođu alkoholičari , sakupljači plastičnih boca i uništavači javnog dobra.

Stoga neka je svima sretno i neka uživaju u bučnom ispraćaju budućih novih godina na središnjem zagrebačkom trgu, a za mene je ova priča dok se nešto ne promijeni završena.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Poštovani Žarko

Smatram da je riječ o tome..da bi sve Hrvatske udruge društva i zajednice.. uključijući i ona u dijaspoi..trebalo čim prije pomladiti i još više ojačati..Uloga bi to trebala biti.. kao prvo.. Hrvatske Vlade..i njezina politika..da izmisle čim prije.. nove modele..kako da se to proširi međusobno dalje.. u smislu većih kreativnosti udruga i njihovih poticajnih mjera.